© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
liz
liz
04.02.2015 15:10:18

Poškodovan tudi desetletnik (foto)

vszi

V nedeljo sta se v polfinalu škotskega pokala pomerila večna tekmeca Celtic in Rangers.

To je bil po bankrotu Rangersa in padcu v četrti rang tekmovanja njun prvi medsebojni dvoboj po aprilu 2012. Že pred srečanjem je bilo občutiti veliko bojazen, da bodo navijači obeh moštev, med katerimi že od nekdaj vlada velika napetost, tekmo izkoristili za medsebojno obračunavanje.


Na to so se pripravljali tudi policisti, ki so pred dogodkom obiskali oba tabora in igralce opozorili, da ne smejo pretirano proslavljati zadetkov, saj bi zaradi tega lahko prišlo do neredov na tribunah. Ob tem pa so jim še zagrozili, da jih bodo aretirali kar na igrišču, če se ne bodo držali pravil.

Srečanje se je končalo z zmago zeleno-belih, ki so brez večjih težav z 2:0 premagali drugoligaša. Zdaj pa so otoški mediji v svet poslali še fotografije, ki kažejo, da je pred tekmo in po njej prišlo do obračunavanja navijačev. Nemile scene so se dogajale tako na glasgowskih ulicaih kot v pubih.

Med žrtvami je tudi desetletni deček Kieran Duffy, ki se je na derbi odpravil v spremstvu očeta in brata dvojčka. Policisti so v poročilu objavili, da je skupina Celticovih navijačev obkolila minibus, v katerem so bili privrženci Rangersa, in na silo odprla vrata.

g kieran vszi
vszi

Pri tem je nekdo s steklenico v glavo zadel omenjenega fanta, ki je ostal brez dveh zob. Enega je pojedel, drugega pa so mu odstranili v bolnišnici. Prav tako so mu morali zašiti rano na obrazu. "Strah me je bilo, nisem vedel, kaj se je zgodilo. Pogledal sem brata in videl, da joka. Roko sem imel povsem krvavo in vedel sem, da je nekaj narobe. En zob sem pojedel, drugi pa se je razpolovil," je dejal Kieran. 

"Gre za strahopetno dejanje, tisti, ki je to storil, je navaden strahopetec. To niso pravi nogometni navijači," je povedal fantov oče. Medtem pa so policisti zasegli steklenico, ki je zadela Kierana, da jo pregledajo forenziki. "To je bil strašen dogodek, v katerem je bil poškodovan fant, ki je šel z očetom in nekaj prijatelji na tekmo. Na njo ni prišel, namesto tega je s poškodovanimi zobmi in obrazom ostal čez noč v bolnišnici," je povedal eden od policistov, ki se ukvarjajo s primerom. Napadalec naj bi bil 180 centimetrov visok belec, ki je nosil zelena oblačila in belo pokrivalo. 

g kieran1 vszi
vszi

V bolnišnici je končal tudi 37-letni navijač Rangersa James Martin, ki sta ga pred lokalom, kjer je s 17-letnim sinom gledal tekmo, napadla dva navijača nasprotne ekipe. Njegova žena Laurette je povedala, da sta ga zbila po tleh in ga povsem nemočnega večkrat brcnila v glavo.

Zdravniki se bojijo, da je utrpel hude poškodbe glave, ki bi lahko pustile trajne posledice, o tem pa bodo več povedale dodatne preiskave. Poleg tega je imel zlomljenih nekaj zob in čeljust. V želji, da bi ujeli napadalca, je žena objavila fotke poškodovanega moža.

g james 1 vszi
vszi

"K njemu sta pristopila dva moška, eden izmed njiju ga je prosil za cigareto, in James mu jo je dal. Drugi pa se je fizično spravil nanj, na ledu mu je spodrsnilo in je padel. Tisti človek ga je še večkrat udaril, ko je ležal na tleh, drugi pa se je spravil na sina Jordana. On se je uspel ubraniti in zbežati ter voznike v mimovozečih avtomobilih prosil za pomoč. Zgodilo se je, da je v tistem trenutku mimo peljala njegova teta, ki je bila na poti v službo, in se je ustavila. Tudi sama sem prišla na kraj dogodka in takrat so Jamesa odpeljali v bolnišnico. Moj mož ima rad Rangers, ampak teh stvari ne jemlje resno tako kot večina drugih ljudi. Ne nosi dresa, prav tako ga ne nosijo niti otroci,”" je povedala Laurette.

Na uradu za kazniva dejanja poročajo o 56 aretiranih zaradi nasilja po tekmi. Devet ljudi je bilo aretiranih zaradi verskih prestopkov. Policisti pa še naprej zbirajo informacije o dogodkih.