© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
18.03.2014 15:22:10

Brane Tošič: Anže ne more biti edini vzornik

Arsen Perić

Drugo okolje, ki je pred to sezono po več letih spet dobilo člansko ekipo. Z ligo INL so zadovoljni kljub slabim rezultatom, pri ciljih ostajajo na realnih tleh in skromni, tudi oni pa si želijo veliko večjo podporo v medijskem prostoru.

"V vpisom nikoli nismo imeli težav, so pa OI prinesle določeno evforijo, a zaradi tega se pri nas ni zgodilo nič posebnega. Vesel sem, da se o hokeju malo več govori in piše, in upam, da se bo tudi v prihodnje pisalo pozitivno, da ne bomo brali samo o črnih, negativnih stvareh," je uvodoma dejal Brane Tošič.

Vizijo, željo, podporo okolja

Za ligo INL ni imel slabih besed, pravi, da gre za najboljšo varianto, in to z več vidikov. Ne samo športnega, temveč tudi turističnega. "Imeti je treba vizijo, željo, podporo okolja. Določeni igralci niso vedeli, koliko je ura, dokler niso zaigrali v ligi INL. Mogoče je ta celo edina rešitev članskega hokeja, gre za velik korak naprej. Zaradi slabega gospodarstva pa se ne moremo primerjati z Italijani in Avstrijci," je še nekaj misli namenil ligi INL.

Cilj kluba je obdržati člansko ekipo, ki bi bila karseda kakovostna. "Da bi v tej otroci videli svoje vzornike, jih opazovali, si mislili - to bom pa jaz nekega dne. Zdaj vsi kot vzornika vidijo samo Anžeta, a on je zunajserijski igralec, ne more biti edini vzornik našim otrokom," je prepričan Tošič, ki se sicer lahko ponaša z vzgojo manjše četice reprezentantov, ki so še kako pomembni členi risov. "Pred 15 leti smo imeli vizijo in uspelo nam je vzgojiti jedro reprezentance. Žiga Jeglič, Boštjan Goličič, Blaž Gregorc, Klemen Pretnar - in še marsikdo s širšega seznama risov je šel čez našo hokejsko šolo. Mislim, da to kaže, da je naše delo pravilno usmerjeno," je prepričan predsednik MK Bled.

Pri vas so največje rezerve, na strani novinarjev.

Ko je beseda nanesla na HZS, Tošič ni skoparil s pohvalami: "Povem lahko same dobre stvari. Dobro so zastavili projekt in nam tudi pomagali. Tega 18 let, odkar delam v hokeju, nisem doživel in pri nas lahko to samo pozdravimo. Želimo si še več pomoči, da bo še boljše, a že da krijejo del stroškov, je velik korak." 

Borimo se

Kaj pa klubi - ali posamezna okolja delajo dovolj ali gre večinoma le za prazne besede, za pritoževanje, ne pa dejanja? "Borimo se. Vedno pa se lahko še bolj, stori se lahko še več. Morda se ne da dobiti pet ali deset tisoč evrov, jih je pa mogoče dobiti 100, 500 ali še kaj več. Zakonodaja naše države nam ne dela prav velike usluge. Če bi šla sponzorska sredstva v davčno olajšavo … Včasih s tem niso samo reševali vrhunskega športa, temveč so pomagali tudi malim klubom, kulturnim društvom in podobno," je razpredal naš sogovornik, ki se je še malo zadržal pri področju rezerv. Kje Blejci še vidijo prostor za napredek? "Pri vas so največje rezerve, na strani novinarjev. Tri četrtine Slovenije sploh ne ve, da liga INL obstaja. Želeli bi si večjo medijsko pokritost, tudi mi, manjši klubi smo zanimivi," je zaključil Tošič.