© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
17.03.2014 00:00:00

Prvič več stroke kot igralcev

Arsen Perić

Risi včeraj dopoldne prvič zadrsali v Podmežakli, prvi trojki se bosta danes pridružila še brata Rodman

Predpriprave so se začele. Slovenska hokejska reprezentanca se bo čez nekaj več kot mesec dni spet borila za vnovični preboj med elitno divizijo, za med 16 najboljših reprezentanc sveta, kamor risi gotovo, brez kančka dvoma spadajo. Navsezadnje so to dokazali na olimpijskih igrah v Sočiju.

A olimpijske igre so preteklost. Pred skoraj mesecem dni je prva slovenska hokejska olimpijska reprezentanca prispela na Brnik, kjer so z navijaškim sprejemom zaokrožili enega najlepših doživljajev v svojih karierah, zdaj pa so pred novim izzivom. Južnokorejski Gojang bo kraj, kjer se bodo s tem čez mesec dni spopadli. Spomin na lansko neuspešno svetovno prvenstvo elitne divizije v Stockholmu je še živ, in to ravno toliko, da opominja, kaj so naši oklepniki v švedski prestolnici zapravili, zamudili.

147-19-matjaz kopitar ap
Arsen Perić

"Kar sem napovedal za časa olimpijskih iger, se je zgodilo. Nič ni novega, dva tedna so vsi govorili o našem uspehu, bili navdušeni, potem se je končalo in tako je tudi bilo. Uspeh je bil, bilo je lepo, ampak pretirane evforije pa ni bilo. Že takrat smo vedeli, da nas čaka še SP, tudi fantje se tega dobro zavedajo in vedo, zakaj gremo na ta turnir," je včeraj po prvem treningu v Podmežakli za naš časnik razlagal selektor Matjaž Kopitar.

Že smo pisali o tem, da na prvem treningu Kopitar ne bo treniral z več kot le tremi igralci, in res, na led jeseniške dvorane so uvodoma stopili le vratar Andrej Hočevar, napadalec Anže Kuralt in branilec Luka Tošič. Danes bo udeležba skoraj dvakrat večja, saj bosta rise številčno okrepila brata Rodman, Marcel in David.

571-18-trojka ap
Arsen Perić

Sicer je bilo včeraj dopoldne na Jesenicah res zanimivo spremljati trening, na katerem so bili hokejisti prvič v manjšini. Strokovni štab v sestavi Kopitar ter njegova pomočnika Nik Zupančič in Gaber Glavič je na ledu dobil družbo še dveh članov ekipe. Vodja reprezentance Jože Kovač in ekonom Drago Terlikar sta si tudi lahko dala malo duška, kar sicer ni običajna praksa, vendar pa sta rade volje izkoristila prazno polovico ledu, ki je šesterica ni uporabljala.

Vsi se javijo

V tem tednu se bosta četi na Gorenjskem pridružila še Jan Urbas in Gal Koren; kot smo že poročali, je zgodba Jana Muršaka nekoliko drugačna, tudi Kopitar je potrdil, da bo zaradi pogodbe s CSKA-jem še nekaj časa preživel v Moskvi. Bržčas bo tam treniral do konca meseca. "Tu ni bojazni. Drugače dnevno spremljamo, kaj se dogaja po vseh prvenstvih. Z igralci smo dogovorjeni, da se po koncu tekmovanj javijo," je "protokol" pojasnil selektor, ki se je kot vsako leto znašel v precepu. "Nekako bi bilo najbolje, da so čim dlje v tekmovalnem ritmu, po drugi strani pa spet nočemo, da bi bili predolgo," je z nasmeškom pripomnil naš sogovornik, ki bo fante zdaj po ledu podil enkrat na dan.

999-12-matjaz kopitar (OBREZ) gw
Grega Wernig

Do konca meseca bodo risi trenirali v Podmežakli, na zadnji marčevski dan se bodo preselili v Tivoli, kjer bodo do 9. marca, ko jih čaka pot na Dunaj, tri dni pozneje pa se bodo odpeljali še v Budimpešto. "Včasih je seveda bolje igrati, fino bi bilo odigrati še kakšno tekmo več, a tekmecev v tem času ni in je zato težko. Oba nasprotnika sta tudi naša neposredna tekmeca na svetovnem prvenstvu, ampak igrati moramo," je zatrdil Kopitar.

Brez novih obrazov

Med risi to pot ne bodo drsali novi obrazi, ne na Jesenicah ne pozneje v Ljubljani. Prvi mož slovenske klopi je pojasnil: "Ne bo novih obrazov, ker mi je težko na koncu tiste odvečne poslati domov. Da bi jih zbral cel kup, ki se bodo tu tri tedne trudili, potem pa jih ne bo v ekipi … Zbrali bomo te, ki konkurirajo za mesta v ekipi, in še kakšnega, če bi prišlo do poškodb. Preveč pa ne."
Čas na Jesenicah bodo Kopitarjevi varovanci, kot je že v navadi, v največji meri izkoristili za izboljšanje fizične pripravljenosti, a s prihodom več igralcev Kopitar pravi, da bi se lahko že dotaknili kakšnega posebnega elementa v igri. "Gledano širše, pa bosta naslednja tedna pomenila predpripravo na glavne priprave," je zaključil selektor.