© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
14.01.2014 00:00:00

Klemen Pretnar: Tega na zahodu ni več

Arsen Perić

Branilec beljaškega VSV in bodoči slovenski olimpijec, ki se nadvse veseli tekem ter odprtja OI v Sočiju, je izkusil tudi sarajevski Ice Fest.

V nasprotju s Telemachom Olimpijo so si Beljačani že zagotovili mesto v končnici lige EBEL. V petek so bili orli iz avstrijske Koroške prvi tekmeci Ljubljančanov na letu sarajevske Zetre, kamor so po besedah našega branilca Klemena Pretnarja prišli rade volje. Na hodnikih olimpijske dvorane si je bodoči olimpijec vzel čas za Ekipo, pogovarjali pa smo se tako o dogajanju v Sarajevu kot tudi o njegovi klubski sezoni ter bližnjem razburljivem reprezentančnem dogajanju.

Z novo zmago so se Beljačani sicer že v petek poslovili od Sarajeva. Klemen nam je priznal, da je želel ostati dlje, a kljub velikim naporom mu vodstva kluba ni uspelo prepričati, da bi se v Avstrijo vrnili v soboto. "Tudi zato smo praktično takoj, ko smo prispeli v Sarajevo, s soigralci odšli na čevapčiče. Pri večerji smo se precej držali nazaj," je z velikim nasmeškom pogovor začel Klemen in dodal, da so bili čevapčiči vsem zelo všeč.

klemen pretnar ap 92
Arsen Perić

Želimo imeti priložnost, da bi v končnici mi dirigirali, da bi si sami izbrali tekmeca.

Klemen je bil hkrati vesel priložnosti igranja v olimpijski dvorani ter tega, da je prišlo do take promocije hokeja v tem delu Balkana in da je obiskal prestolnico BiH. "Zgodovina Sarajeva in Bosne in Hercegovine na sploh, nekoč naše bratske dežele, me vedno prevzame. Gostoljubnost prebivalcev je neverjetna. Mislim, da take v zahodnem svetu ni več," je prepričan nas sogovornik.

Še Steve Yzerman je opozarjal na malo Slovenijo. To je to. Delajmo tako še naprej, da bodo še naprej opozarjali na nas. 


Prejšnji teden je bil zanj eden najbolj vznemirljivo-pestrih v karieri. S soigralci so se navduševali nad Ice Festom, še prej pa je tudi Berti dobil potrdilo, da bo igral na olimpijskih igrah. "Počaščen sem, da sem lahko del ekipe, te zgodbe. Predstavlja mi veliko čast. Seveda smo po tihem pričakovali vpoklic v olimpijsko reprezentanco, vendar se je vedno treba boriti za svoje mesto v moštvu, vedno se je treba dokazovati. Na koncu se lahko samo zahvalim selektorju za to priložnost. Upam, da jo bom dobro izkoristil in da bomo naše delo opravili tako, kot je treba," je dejal 27-letni Blejec.

klemen pretnar gw
Grega Wernig

Hannu udaril po mizi


V razmaku meseca in pol Klemena čakajo ogromni izzivi, najprej tisti klubski, potem še reprezentančni. Z VSV Beljakom je že v končnici, a bodo fantje v drugi del krenili brez bonus točk. "Potrebujemo zmage in čim boljše izhodišče pred končnico. Želimo imeti priložnost, da bi v njej mi dirigirali, da bi si sami izbrali tekmeca," je odkrito govoril Klemen, ki je s svojo formo trenutno več kot zadovoljen. Ko smo ga povprašali, kako se počuti na ledu, je s širokim nasmehom izstrelil kot iz topa: "Super."

Počaščen sem, da sem lahko del ekipe, te zgodbe. Predstavlja mi veliko čast.


Na začetku sezone se je Pretnar ubadal z nekaj manjšimi poškodbami, večje težave je imel, ko je okreval po pretresu možganov. "Tu je klub dobro poskrbel zame. Jaz sem vedno zelo neučakan, prehitro se želim vrniti v igro in nikoli res počivati. V tem primeru je tudi Hannu udaril po mizi in rekel, da je zdravje prvo."
Njega je naš izvrstni branilec, ki ga krasi odlično tehnično znanje, ubogal. "Pomembno je, da igraš v končnici, tu se le igra za nekaj. Po odsotnosti sem sicer hitro dobil pravi občutek za igranje, veliko mi pomeni zaupanje, ki ga dobivam v Beljaku, res rad igram za to ekipo."

klemen pretnar 10 ap
Arsen Perić


Do zgodovinskega nastopa naših risov na OI ni ostalo veliko časa, točno čez 29 dni bodo stali na ledu dvorane Bolšoj in se spopadli z zbornajo komando. Postave poznamo, a Klemen pravi, da jih imena ne smejo prestrašiti. "Bolj čutim veselje, ali pa boljše, gre za izziv, da se dokažemo proti takim igralcem, da naredimo svoje delo, kot je treba. Če bomo tekme oddelali z vso močjo, verjamem, da bo sledil tudi ugoden razplet," je neustrašno razlagal ris ter nadaljeval: "Se pa ne slepim. Vem, kakšna vrhunska, zvezdniška imena svetovnega hokeja nam bodo stala nasproti. Bral sem, da recimo Slovaki v ekipo niso uvrstili Miroslava Šatana ali pa Rusi Aleksandra Semina. Imajo tako veliko vrhunskih igralcev, da ju enostavno ne bodo pogrešali."

Ne konkurenca, temveč bratovščina 
Vseh sedem, zdaj osem branilcev sistem pozna v detajle. Vsi vemo, da prav vsak lahko dobro opravi vse vloge, in enostavno ne morem reči, da med nami obstaja konkurenca, temveč gre bolj za bratovščino, v kateri en drugega podpiramo. Kakršnokoli vlogo mi bo Matjaž Kopitar namenil, jo bom opravljal, kot je prav.

Verjeti moramo v našo kakovost


Da bodo v vseh obračunih nefavoriti, je dejstvo, a tudi Pretnar nam je zatrdil, da v Soči hokejska izbrana vrsta ne gre nastopat, temveč tekmovat. "Z belo zastavo stoodstotno ne bomo odšli v Rusijo. To je nesmiselno. Imamo super igralce, vemo, iz kakšnega kova so nekateri, ki igrajo po Evropi. Marsikdo lahko pokaže svoje veščine," je prepričan nas sogovornik, ki meni, da bi si kar nekaj naših hokejistov zaslužilo igrati še v močnejših ligah. "Imamo kakovost, tega se moramo zavedati, verjeti vase in pokazati, da lahko igramo hokej. Prejšnji teden smo videli nekaj posebnega. Še direktor kanadske reprezentance Steve Yzerman je opozarjal na malo Slovenijo. To je to. Delajmo tako še naprej, da bodo še naprej opozarjali na nas," je pripomnil naš sogovornik.

Ko smo ga nato vprašali, česa se sicer najbolj veseli v Sočiju, je še enkrat brez kančka dvoma in pravzaprav premisleka izustil: "Odprtja olimpijskih iger. Odkar sem bil otrok oziroma vsakič, ko sem jih gledal po televiziji, sem si vedno želel, da bi tam hodil. Kot hokejisti smo imeli te želje, a možnosti so bile vedno minimalne. V veliko čast mi bo, da se bom lahko pridružili vsem tem športnikom in zakorakal po stadionu. To je stvar, ki si jo zelo zelo želim doživeti na svoji koži," se velikega dogodka že veseli Klemen. Kdo pa se ga ne bi.