© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
18.03.2014 14:59:04

Marjan Snoj: Pred leti bi vsi odšli

Arsen Perić

Slavija je ob Triglavu edina ekipa, ki v ligi INL tekmuje drugo leto. Lani so igrali v finalu, letos Založani niso prišli niti v končnico. Od HZS si želijo še večjo podporo, pri sponzorjih pa ne najdejo posluha.

Marjan Snoj je dejal, da je liga INL postala veliko močnejša, še bolj resna. Italijani so tekmovanju dodali novo razsežnost, a z bogatimi klubi se realno ne morejo primerjati. "Manj smo bili konkurenčni, ni nam uspelo zadržati nekaj igralcev, kar pa tudi ni bil naš namen. Pol ekip je profesionalnih, neki igralec Appiana ima tako plačo kot mi celoten proračun. Naredili smo korak nazaj oziroma v prazno, drugo leto upam, da bo boljše," je pojasnil Snoj.

Sodniki so največji strošek


S pomočjo HZS so zadovoljni, a Snoj ne skriva, da bi želeli še več: "Fantom bi lahko tako omogočili še več. Ne finančno, temveč v smislu dobrih pogojev, v katerih bi lahko trenirali. Tu ciljam na opremo - vsi igrajo s svojimi palicami. Sodniki so naš največji strošek, če bi HZS pokrila še del tega …"

V tem času je klub zelo težko voditi, Snoj je hvaležen, da ekipo sestavljajo taki fantje, ki imajo res radi hokej in kluba ne bodo kar tako zapustili. "Pred šestimi leti bi v takih razmerah takoj vsi spakirali opremo. Nihče ne bi igral. Fantje vedo za krizo v Sloveniji. Slavija Junior dobro dela z mladimi; ponekod so luknje, a drugače jih je dovolj. Upam, da bodo naši igralci potegnili svoje kariere še za vsaj eno leto, potem upamo, da bo od spodaj že nekaj prišlo," se nadeja Snoj.

Če bi sredstva zadnjih 20 let, ki so jih profesionalni klubi porabili za tujce vprašljive kakovosti, vlagali v našo mladino, bi bilo vse  drugače.

Do sponzorjev je težko priti, čedalje manj jih je ali pa je tako, da tam, kjer si včasih dobil sto enot, jih zdaj dobiš 50. "Ni posluha, težko pridemo do njih. Na prošnje odgovorijo, da jih imajo na mizi pol metra, to je njihov odgovor. Kakšni manjši obrtniki še pomagajo. Tudi država mora narediti nekaj na tem, da se izboljšajo pogoji glede namenskih sredstev," opozarja Snoj, ki si želi, da bi imeli prav vsi nekaj od uspeha na OI. "Želim si, da bi ta uspeh z vakuumom potegnil vse klube naprej. Upajmo, da se bo to zgodilo. Če bomo zdaj to izgubili, bomo težko še kdaj ujeli vlak, ki drvi naprej. Naj se uspeh risov zrcali na klube, le tako lahko gledamo naprej z optimizmom," je prepričan in ob tem dodaja: "Če bi sredstva zadnjih 20 let, ki so jih profesionalni klubi porabili za tujce vprašljive kakovosti, vlagali v našo mladino, bi bilo vse drugače."

Rešitve za lepšo prihodnost tudi v Zalogu vidijo v lokalni podpori. "Promoviramo se lahko lokalno, za večjo prepoznavnost mora poskrbeti HZS. Delajo v tej smeri, a medijsko je liga INL slabo podprta. Tako v Avstriji kot v Italiji je to precej boljše. Želim si, da bi lokalna podjetja več prispevala. Na vzhodnem delu Ljubljane smo edini delujoči klub in ne razumem, zakaj nam lokalni veljaki ne priskočijo na pomoč. Ti bi morali pomagati poskrbeti za našo mladino," je zaključil Snoj.