© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
18.03.2014 11:14:10

Matjaž Kopitar: Če še upali ne bomo …

Arsen Perić

Selektor članske reprezentance o tem, kam pluje naš hokej.

Mož, ki je slovenski hokej pripeljal do največjega uspeha v zgodovini. A delo z reprezentanco je eno, delo na ravni klubov drugo - in o slednjem je beseda tekla tokrat. Podmladek po besedah Matjaža Kopitarja imamo, z njim se dela dobro, ligo INL podpira, dva profesionalna kluba pa sta nuja za svetlejšo prihodnost.

Kaj nam pa drugega preostane, kot da samo upamo, da tako bo? Če še upali ne bomo, potem pa res ne bo več nič.

Ni se motil, ko je že ob uvrstitvi na OI ter tudi po prihodu iz Sočija večkrat dejal, da to ne bo spremenilo ničesar. "Nisem Nostradamus, ampak tako to je pri nas. Vse je v krizi, država, gospodarstvo, posledično gre to seveda tudi na šport," je dejal Kopitar, tudi član strokovnega odbora HZS, ki ima dober vpogled v delo trenerjev.

V tujini skoraj vedno zmagajo


Pravi, da je tisto, kar pade na ramena staršev, v redu, mlade selekcije vabijo na mnoge turnirje, kjer skoraj vedno zmagajo; to vse je dober pokazatelj, da se z mladimi močmi dobro dela. "Tu, na Jesenicah letos bolj opazujem delo, ker sem več tu, in delajo dobro. Z Alešem Burnikom se pogovarjam o delu v Ljubljani, kjer se prav tako dobro dela, tudi pri Triglavu, pa na Bledu itd. Vidim le eno težavo. Pri mlajših kategorijah smo zelo konkurenčni, nato pa, ko morajo ti fantje prestopiti med člane, je spet stara pesem. Dokler ne bomo imeli naših najboljših dveh ekip v ligi EBEL, bo težko. Prvič z motivacijo, drugič pa s samo kvaliteto," opozarja selektor, ki trdi, da imamo kar nekaj nadarjenega podmladka: "Še več pa bi ga imeli, če bi ti fantje videli luč na koncu predora."

Dokler ne bomo imeli naših najboljših dveh ekip v ligi EBEL, bo težko. Prvič z motivacijo, drugič pa s samo kvaliteto.

Se pravi, da lahko zaigra za vrhunsko člansko ekipo bodisi iz Ljubljane bodisi z Jesenic, a le če je iz pravega testa. Drugače bi se kalil v ligi INL ter čakal na priložnost: "To je model, ki bi pri nas deloval."

Pravil se držimo, če kdo drug diktira


Za ligo INL pravi, da gre za dobro rešitev. Sicer bi lahko slovenski klubi igrali samo med sabo, a bi morali imeti močno državno prvenstvo z veliko tekmami, ne da se te prestavljajo: "Znani smo po tem, da se, če nam kdo drug diktira tekmovanje, držimo pravil. Če ga sami vodimo, pa vedno pride do prestavljanja tekem, odlaganja, te ostanejo tudi neodigrane. Za mlade je dobra liga, na koncu dneva je pomembno, da ogromno teh dobi veliko priložnosti za igranje." 

matjaz kopitar 79 ap

Potem bo hudo


Na koncu dneva je morda še pomembnejše, da v ligi EBEL spremljamo dva zdrava slovenska kluba, z ne preveč tujci, a vseeno konkurenčna z minimalnimi stroški. Pa smo lahko tako optimistični? "Kaj nam pa drugega preostane, kot da samo upamo, da tako bo? Če še upali ne bomo, potem pa res ne bo več nič," je dejal trener, s katerim smo se dotaknili najhujše možne variante, popolnega amaterizma v slovenskem hokeju.

"Potem pa bo hudo. Potem bodo pa mladi talenti šli ven, kamorkoli že. Nekaterim, a le peščici, bo uspelo, tisti, ki bi jih potrebovali doma, bodo pa nehali igrati. Upam, da se to ne bo zgodilo," je zaključil oče našega najboljšega hokejista, Anžeta Kopitarja.