© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
19.03.2014 20:28:32

Pred končnico DP brez zapletov ni šlo

Arsen Perić

Potem ko so slovenski klubi v sezoni 2013/14 igrali v dveh mednarodnih tekmovanjih, ligi EBEL in ligi INL, ter z izjemo moštva Team Jesenice ostali brez uvrstitev v končnico, se bo danes začel še sklepni del državnega prvenstva. Slovensko tekmovanje bo v končnici potekalo ekspresno, prvak bo znan 3. aprila.

Hokejska zveza Slovenije (HZS) je štirim udeležencem odločilnega dela prvenstva določila startna izhodišča po dosežkih iz mednarodnega dela sezone. Številko ena je dobil edini slovenski predstavnik v ligi EBEL Telemach Olimpija, številko dve najvišje uvrščeno moštvo v ligi INL (Team Jesenice), številki tri in štiri pa še dva kluba, ki sta bila v tem tekmovanju najvišje, Slavija in Triglav.

V polfinalu bodo ekipe igrale dve tekmi po sistemu boljši iz dveh tekem po rezultatu, para pa sta Telemach Olimpija - Triglav in Team Jesenice - Slavija. Enak sistem bo v finalu, prvaka bomo dobili 3. aprila. Malega finala ne bo, tretje mesto bo osvojila ekipa poraženih polfinalistov z boljšim startnim izhodiščem.

"To bomo vzeli stoodstotno resno. Vsi igralci z mano na čelu se zavedamo, da šale ne bo. Za nas je naslov edino sprejemljiv, kaj bi zame in igralce pomenil kakršenkoli spodrsljaj, še kako dobro vemo. Zdaj je čas, da vsi skupaj pokažemo, zakaj mi igramo v ligi EBEL, oni pa v ligi INL, vem pa, da bodo vse ekipe izjemno motivirane proti nam," pred odločilnimi tekmami pravi ljubljanski strateg Ivo Jan.

Ta bo danes prvič stal na nasprotni strani trenerja Triglava Gorazda Drinovca, ki ve, da njegovo ekipo čaka zahtevno delo. "V zadnjih 14 dneh smo stopnjevali intenzivnost treningov. Na Olimpijo smo se pripravljali, za nas bo ključnega pomena obrambna igra, za motivacijo se ne bojim. Imamo kar nekaj fantov, ki so imeli v določenih trenutkih svoje kariere malce smole in v primerjavi s vrstniki, ki igrajo pri Olimpiji, te priložnosti niso dobili. Mogoče pa se zdaj dokažejo in si zdaj priborijo novo priložnost," pravi Drinovec.

573-15-drinovec jan ap
Arsen Perić


Če je v boju med Ljubljančani in Kranjčani vloga favoritov kristalno jasno na strani zmajev, pa za drug polfinale tega ne moremo trditi. "Prvo hočemo sami sebi dokazati, da znamo igrati in da lahko premagamo Jeseničane. Lahko se uvrstimo v finale," je prepričan strateg Založanov Jaka Avgustinčič, ki pravi, da bo treba za to veliko pokazati na ledu. "Gremo stopnico po stopnico, naše prednosti vidim v želji. Kar nekaj naših fantov je igralo za podmladek Olimpije, a v določenem trenutku tam niso več dobili priložnosti. Mislim, da smo sposobni dokazati, da smo lahko konkurenčni vsakemu tekmecu."


V dobro slovenskega hokeja

Največ prahu v tem obdobju dvigujejo Team Jesenice, ki kot selekcija, in ne kot klub, letos delujejo pod HZS, ki v svojem statutu člena o taki situaciji nima. A generalni sekretar Dejan Kontrec pravi, da je vse glede tega urejeno pravno in po predpisih, da je bila ta selekcija primarno narejena v dobro slovenskega hokeja in je obravnavana enako kot vse naše izbrane vrste. Taka ureditev sicer v hokejskem svetu ni nekaj novega. V ligi NHL je recimo Phoenix več sezon igral s popolno podporo vodstva lige, podoben primer izvajajo v najboljši slovaški ligi, kjer po istem kopitu tekmuje selekcija slovaške zveze, to je reprezentanca U-20.

Jeseničani se sicer s tem ne ukvarjajo, temveč so osredotočeni na tekme. Trener Gorazd Rekelj pravi, da bo pomembna priprava, pretekle tekme s Slavijo pa zdaj ne pomenijo nič. "Zdaj bo vse skupaj zelo specifično. Pričakujem, da bomo igrali na visoki ravni, tako kot znamo, in če bomo to naredili, lahko pridemo tudi v finale. To je velik motiv, a je treba vedeti, da je sezona za naše fante, ki niso profesionalci, dolga. Najprej bo treba premagati prvo stopničko, če nam to uspe in če bo na drugi strani tudi Olimpija uspešna, vsi vemo, kaj ta boj pri nas pomeni, te tekme ponujajo največ. Igrali bomo na vso moč," pa obljublja jeseniški trener Gorazd Rekelj.

HZS je ob predstavitvi končnice izpostavila težave pri postavljanju urnikov, saj mora upoštevati tudi morebitne uvrstitve v končnice drugih tekmovanj, v katerih klubi med sezono sodelujejo. Pojavila se je tudi zamisel, da bi v prihodnje izvedli DP že med sezono kot ločeno tekmovanje, ne le kot del lig EBEL in INL, a se mora HZS najprej o tem dogovoriti s klubi, predvsem z Olimpijo, ki bi bila v tem primeru najbolj obremenjena.

Spored končnice DP
Prvi tekmi polfinala, drevi: Triglav - Telemach Olimpija (ob 18. uri), Slavija - Team Jesenice (ob 19. uri)
Drugi tekmi polfinala, četrtek, 27. marec: Telemach Olimpija - Triglav (19.15), Team Jesenice - Slavija (ob 18. uri)
Prva tekma finala: ponedeljek, 31. marec
Druga tekma finala: četrtek, 3. april