© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
16.04.2014 00:00:00

Jan Muršak: Če bomo igrali, kot znamo, ne bomo imeli težav

Arsen Perić

Prva violina slovenske reprezentance bo na SP v Južni Koreji napadalec, ki ga po kakovosti postavljamo takoj za našega velemojstra Anžeta Kopitarja. Janu Muršaku, napadalcu moskovskega CSKA, ki igra v ligi KHL, vloga nosilca igre ni neznana in ve, kaj vse se od njega pričakuje. Za 26-letnega Mariborčana bo sicer SP v Gojangu šele drugo v karieri, pred štirimi leti je v članski reprezentanci debitiral v Tivoliju. Tako kot takrat se želi veseliti zlatega odličja in napredovanja v elitno divizijo.

Priprave na SP so bile za vas dolge, skoraj tri tedne ste trenirali pod taktirko Matjaža Kopitarja. Kako ste zadovoljni z njimi, je vse potekalo, kot je moralo?
Da. Bilo je dovolj treningov in tudi dovolj počitka, vse je bilo dobro organizirano. Na začetku, ko nas je bila na kupu le peščica, je bilo malo težje, kot je zdaj proti koncu, ko smo se zbrali že vsi. Vesel sem, da jih je konec, čas je že, da se začne prvenstvo ter da bo potem tudi konec sezone. Ta je bila za večino precej dolga, zdaj samo še upam, da jo bomo zaključili tako, kot si želimo.

V zadnji fazi priprav ste odigrali dve prijateljski tekmi z Avstrijo in Madžarsko, tekmicama, s katerima se boste borili tudi v Gojangu. Kaj sta v naš tabor prinesla tadva obračuna?
Nič takega. Sicer se ne želimo obremenjevati s tekmeci, osredotočali se bomo samo nase. Jasno je, da če igramo tako, kot znamo, se borimo, lahko premagamo vsakega nasprotnika. Zato je boljše, da smo osredotočeni samo nase, na našo igro, prepričan sem, da se bomo v elito vrnili, če bomo igrali tako, kot znamo.

520-10-mursak cska 2
vzsi

Manjka nam kar nekaj ključnih igralcev, ampak to ne sme biti izgovor. Še vedno smo favoriti, še vedno mislim, da moramo osvojiti, če ne prvega, pa vsaj drugo mesto. 

Sta bili tekmi, ki ste ju odigrali, dovolj ali bi si želeli odigrati še kakšno?
Zdaj, neposredno pred svetovnim prvenstvom ne, prej pa da. A vemo, da prej nismo bili popolni, skoraj do odhoda se ni vedelo, kdo bo v reprezentanci in kdo ne. Potem pa je še situacija s tekmeci. Težko je dobiti dobre ekipe, saj je žal tako, da želijo dobre reprezentance igrati z dobrimi reprezentancami iz elitne divizije. Po vrhu pa se te ekipe v večini sploh še niso zbrale, saj njihovi igralci še vedno tekmujejo v ligah. Tako je, a mislim, da nobena od drugih ekip ni odigrala več tekem kot mi, mislim, da smo vsi na istem.

Kako vidite pripravljenost ekipe na začetek turnirja? Za Slovenijo bo igralo kar lepo število mladih igralcev!
Mislim, da smo dobro pripravljeni. Da, v ekipi je veliko novih fantov, ki so željni dokazovanja, in mislim, da je to zanje zelo dobra priložnost. Prej ali slej bi prišel čas za to, da se izkažejo, zdaj so dobili priložnost. Mi, ki smo starejši, pa jim moramo pomagati, da bodo na nov izziv pripravljeni, da bodo sproščeni, da bodo igrali tako, kot znajo. Verjamem, da če bomo igrali tako, kot znamo, ne bomo imeli nobenih težav. To ne pomeni, da tekmeci niso dobri, ampak mislim, da smo mi kakovostnejši. Odločala bo vsaka tekma, pokazati moramo vse, kar znamo, in prepričan sem, da rezultat ne bo izostal.



Vem, da bo pred prvo tekmo prisotne nekaj treme, ampak to je del športa. 

Kaj bi za vas pomenilo, če Slovenija ne bi osvojila enega od prvih dveh mest?
Bilo bi veliko razočaranje. Manjka nam kar nekaj ključnih igralcev, ampak to ne sme biti izgovor. Še vedno smo favoriti, še vedno mislim, da moramo osvojiti, če ne prvega, pa vsaj drugo mesto. Seveda ciljamo na zmago.

546-18-tatar_mursak
Reuters

Da, v ekipi je veliko novih fantov, ki so željni dokazovanja, in mislim, da je to zanje zelo dobra priložnost. Prej ali slej bi prišel čas za to, da se izkažejo, zdaj so dobili priložnost. 

Verjeti je, da boste veliko na ledeni ploskvi, ste eden, če ne kar prvi adut naše izbrane vrste.
Od nas starejših, izkušenejših se normalno več pričakuje. Seveda pa je, ko govorimo o uspehu, pomembna celotna ekipa. Poskušal bom igrati, kot se najboljše da. S prvo peterko smo se dobro ujeli, na pripravljalnih tekmah nam je šlo dobro, a svetovno prvenstvo je vseeno nekaj drugega. Upam, da bomo prikazali enako dobro igro kot na tekmah z Avstrijci in Madžari.

Kako veliko breme si nalagate sami?
Nočem o tem preveč razmišljati, nočem biti preveč obremenjen. Vem, da bom, če bom užival v igri, če bom sproščen, najboljše igral. Vem, da bo pred prvo tekmo prisotne nekaj treme, ampak to je del športa.
Na olimpijskih igrah ste osvojili sedmo mesto.

461-14-mursak ap
Arsen Perić

Mislite, da vas bodo tekmeci zaradi tega bolj spoštovali?
Ni kaj, tu smo mi favoriti. Veliko več je pritiska na nas, druge ekipe lahko igrajo veliko bolj sproščeno, tako kot smo mi igrali na olimpijskih igrah, na katerih ni bilo nobenega pritiska, nobenih pričakovanj in mislim, da je bil tudi zaradi tega rezultat tako dober. Smo pa tudi izkušenejša ekipa.

V primerjavi z olimpijskimi igrami boste pogrešali osem soigralcev. Ste na treningih in pripravljalnih tekmah opazili njihovo odsotnost? Ste mogoče v kateremkoli elementu igre spremenili sistem igranja?
Ne. Sistema igre nismo spreminjali, to bi bila najslabša stvar, ki bi jo lahko naredili. Mislim, da vsi igralci, tudi novi, že dobro poznajo stil, sistem igre. Igralce, ki jih tokrat ne bo, bomo seveda zelo pogrešali, so sestavni del ekipe, vemo, kaj udarni napad prinaša naši reprezentanci, a tako je. Lahko smo veseli, da gre vsem tako dobro v klubih in da so prišli tako daleč.

458-12-mursak klop gw
Grega Wernig



Vsak diha za drugega, vsi se borimo za vsakega člana te ekipe, pomagamo si, smo dobra klapa in mislim, da je ravno srce naše ekipe najbolj pozitivna stvar.
S časovno razliko ste se letos velikokrat srečali, ko ste igrali za Amur iz Habarovska. Kako velik vpliv ima lahko na razplet turnirja časovna razlika?
Vem, da bo prva tekma najzahtevnejša, najtežje bo takrat prebuditi noge, ki znajo biti zaradi časovne razlike zelo težke. Ko sem igral za Amur, je prva tekma v gosteh vedno predstavljala največji problem, toda tam smo imeli le slab dan možnosti prilagajanja na časovno razliko. V tem primeru pa bomo v Južno Korejo prišli že več dni pred prvo tekmo, opravili bomo tudi več treningov, imeli bomo več časa. Upam, da bomo uspeli zbuditi noge, mislim, da bo, če bo prvi trening težji, to zelo pomagalo. Na drugi strani pa se bo tudi večina ekip znašla v enakem položaju, zato nam časovna razlika ne bi smela predstavljati prevelikih težav.

Vem, da bo prva tekma najzahtevnejša, najtežje bo takrat prebuditi noge, ki znajo biti zaradi časovne razlike zelo težke.
Vam sicer ugaja iti na turnir na drug konec sveta?
Raje bi bil bližje doma. Dolga pot je do tja, veliko tekem v kratkem času pa pot nazaj … Za nas bi bilo bolje, če bi bilo SP bližje, ampak tudi Južna Koreja mora dobiti organizacijo svetovnega prvenstva in brezveze se je s čim takim obremenjevati.

Kje vi vidite naše prednosti pred ostalimi? Kje je Slovenija najmočnejša?
Imamo dobro ekipo, vsi igralci smo zelo dobri prijatelji. Vsak diha za drugega, vsi se borimo za vsakega člana te ekipe, pomagamo si, smo dobra klapa in mislim, da je ravno srce naše ekipe najbolj pozitivna stvar.