© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
10.04.2014 13:52:00

V iskanju kemije

Arsen Perić

Risi so včeraj dopoldne zapustili Slovenijo.

Selektor Matjaž Kopitar bo četico 23 igralcev ta teden preizkusil na dveh prijateljskih tekmah, edinih dveh, ki ju bodo risi odigrali preden se 20. aprila začne svetovno prvenstvo divizije 1, skupine A, v Južni Koreji.

Prvi trije so v Podmežakli zadrsali že 17. marca, na zadnjem treningu na tivolskem ledu v torek zvečer jih je bilo že 25. Za zdaj je s končnega seznama Kopitar prečrtal dva napadalca, oba hokejista Telemacha Olimpije, ki sta se reprezentanci pridružila prejšnji petek. Gregor Koblar in Žiga Pešut sta na počitnicah, kot tudi branilec Damjan Dervarič, ki je ob tokratnem vpoklicu tega takoj zavrnil.

Zaradi poškodbe rame je s seznama za pot v Azijo prečrtano ime branilca Klemna Pretnarja kot tudi Sabahudina Kovačevića, ki se je v ligi VHL s Karagando uvrstil v finale. To se do 16., ko risi zapuščajo Slovenijo, ali celo 20. aprila, ko je na sporedu SP prva tekma, še ne bo končalo.

Seveda Kopitar še vedno slabše spi zaradi dejstva, da bo pogrešal naš uradni napad Jeglič-Tičar-Sabolič ter najbolj izkušenega branilca Aleša Kranjca, saj so vsi s kluboma v ligi DEL le še zmago oddaljeni od finala. Če se v tega uvrstijo, jih na seznamu reprezentance ne bo. Ob zgoraj omenjeni četverici je tu še vedno tudi prvi vratar Robert Kristan, ki je včeraj na slovaškem odigral prvo tekmo finala. V primeru metle Nitre ali Košic se bo to prvenstvo končalo 14. aprila, torej še pravočasno, če bodo igrali več kot štiri tekme, pa je tudi Lix pod velikim vprašajem.

Zagotovo bosta selektorju kmalu na voljo tudi finalista lige EBEL Žiga Pance in Luka Gračnar, v tem trenutku, pravi Kopitar, pa se na nikogar od zgoraj omenjene nemško-slovaške peterice ne računa. "Seveda me skrbi, kar nekaj nosilcev ni, ali bodo prišli ali ne, ne vemo. Na njih se ne moremo zanašati, enostavno delamo tako, kot da jih ne bo. Če bodo, bo super. Zdaj že poskušamo sestavljati peterke, ugotavljamo, kdo bi potencialno s kom lahko igral. Že kar nekaj časa delamo na vseh elementih iz igre. Osvežili smo tisto, kar smo morali, nekaj smo tudi dodali," je pred odhodom na Dunaj dejal šef slovenske klopi.

Veliko obrazov smo na reprezentančnih pripravah v zadnjem obdobju že videli, zaradi manjka branilcev je Kopitar tokrat dal priložnost tudi Mihi Logarju, ki se do zdaj s člansko reprezentanco še ni pripravljal. "Na branilskih mestih smo tanki. Miha je bil dolgo časa nosilec reprezentance do 20 let, zato je tu. Še vedno ne vem, ali bomo na SP šli s sedmimi ali osmimi branilci. Bomo videli. Odvisno je tudi od tega, kaj bomo imeli na voljo pri napadalcih," je še dodal strateg, ki bo danes prvič po olimpijskih igrah spet vodil rise na tekmi z avstrijsko reprezentanco, ki bo ena od tekmecev Slovenije na turnirju v Južni Koreji.

Tekma dokazovanja

"Zdaj ne bomo v popolni postavi, tudi oni ne bodo. Da bomo odigrali dve tekmi, je fino že zato, da se igra. Ti treningi so utrujajoči, ne samo fizično, tudi psihično. Vsak trenira zato, da igra tekme, in fantje komaj čakajo, da spet zaigrajo," je prepričan Kopitar, ki bo vsem dal priložnost za igro: "Na prvi bom dal priložnost tistim, ki so novejši. Na koncu prostora za vse ne bo, tem fantom je treba dati tekmo, da se lahko izkažejo."

"Na koncu prostora za vse ne bo, tem fantom je treba dati tekmo, da se lahko izkažejo."

Kopitarja smo še povprašali, če se že zdaj ozirajo v tabore tekmecev. Pravi, da ne. "Če sem iskren, ne. Nikoli se ne ukvarjam s težavami drugih. Vemo, kaj vse so pisali avstrijski mediji o svoji izbrani vrsti, da ima težave, to zanjo gotovo ni dobro, verjamem, da je tudi težko delati. Pred odhodom bomo pogledali zadnjo tekmo z Japonsko, ki smo jo igrali na SP v Stožicah. Bistvenih sprememb pri njih ni. Druge si bomo bolj nazorno ogledali na samem prizorišču," je na hitro del strategije za pripravo na nasprotnike pojasnil oče našega najboljšega hokejista Anžeta Kopitarja.

Ujel obe skrajnosti

Med igralci, ki so se reprezentanci pridružili že v prvih dneh priprav, se je tokrat znašel Marcel Rodman. Zanimivo je, da se je lani kot zadnji (z bratom Davidom) pridružil risom, tokrat je zamudil le prvi dan treningov. "Ujel sem obe skrajnosti," se je zasmejal, a priznal, da so dolge priprave zelo naporne, predvsem psihično.

marcel rodman
Arsen Perić

Zato bo drevišnja tekma z Avstrijci tudi njemu veliko pomenila. Igral ni že slab mesec. "Ta teden se bomo srečali z ob nas glavnima favoritoma za vrnitev v elito. Pričakujem težke tekme. Vsi trije smo še v nepopolnih postavah. Mislim, da se bo to Madžarom najmanj poznalo, ravno obratno je pri nas, mislim, da jih v naši ekipi največ manjka," je dejal starejši od bratov Rodman, ki se je še malo zadržal pri manjkajočih. "Ne vemo, če bodo prišli, bomo videli. Pomembno je, da se pripravimo, kot da je to to, kot da ne pride nihče. Najti moramo kemijo med napadalnimi trojkami, med peterkami, graditi našo igro, da bomo, ko se bo začel turnir v Gojangu, maksimalno pripravljeni. Tudi selektor pa najbrž še išče kakšne odgovore," je še pripomnil 32-letni centralni napadalec.

X