© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
27.03.2014 00:00:00

Selitev Olimpije v Zagreb?

arhiv Ekipe

Ali bo direktor HDD Olimpije Matjaž Sekelj klub res preselil v Zagreb?

Po zelo slabi sezoni v ligi EBEL se, kot kaže, ljubljanskemu hokejskemu klubu, ki sliši na ime HDD Telemach Olimpija, obetajo še slabši časi.

To je, vsaj kar zadeva klub v Ljubljani oziroma njegov obstanek v slovenskem okolju. Direktor kluba Matjaž Sekelj na vse pretege išče rešitve, da bi se obdržal nad vodo in, kot kaže, je našel slamico rešitve v hrvaški prestolnici.

Pred časom smo že povzeli pisanje hrvaških medijev, ki so spet obudili lansko zgodbo o sodelovanju med hokejskim klubom Medveščak in ljubljansko Olimpijo, članskim moštvom, ki igra v ligi EBEL. Spet je bil aktualen lanski scenarij, ko naj bi imel Medveščak v Olimpiji na dvojni registraciji tiste igralce, ki bi bili za ligo KHL "odveč". Težava je pri mednarodni zvezi IIHF, kjer nastopijo veliki problemi pri registraciji igralcev, da bi lahko igrali v dveh ligah, saj prihajajo iz dveh različnih držav oziroma panožnih zvez. Lani je mednarodna zveza prepovedala tako registracijo in verjetno bistveno drugače ne bo niti letos, kajti za to bi morali na IIHF spremeniti cel kup pravilnikov, kar pa ne poteka tako gladko, še manj pa hitro. Direktor Olimpije Matjaž Sekelj je pred dnevi za naš časopis izjavil, da imajo čas do sredine maja, da se zadeva uredi.

robert kristan ales music
arhiv Ekipe

Preselitev kluba v Zagreb


Omenjala se je tudi druga možnost, preselitev kluba v Zagreb oziroma registracija kluba v Zagrebu in vstop kluba v hrvaško hokejsko zvezo. Pojavile so se celo govorice, da je direktor kluba že registriral klub v sosednji državi, zato smo seveda poklicali na hokejsko zvezo Hrvaške in jih vprašali, ali imajo morda nov klub v njihovi državi. Prijazno nam je odgovorila Iva Teuber, glavna tajnica zveze, ki ni bila prav nič presenečena nad našim vprašanjem. Celo več, zdelo se je, da je bila pripravljena na tako vprašanje in nam je v nekaj minutah podala popolnoma razumljiv odgovor. "Za zdaj še nismo registrirali nobenega novega kluba na hrvaški zvezi. In ga tudi ne moremo registrirati, ker to lahko naredimo le na skupščini hokejske zveze," je dejala gospa Teuberjeva. In kdaj bo skupščina hrvaške hokejske zveze? "Na to vprašanje pa ne vem odgovora. Niti še ni sklicana, zagotovo bo enkrat v tem letu, ker je po našem statutu, da mora biti vsaj enkrat letno," je bila ustrežljiva in pripravljena pomagati glavna tajnica.

Zagotovo je vsaj malce nenavadno, da so imeli na hrvaški zvezi takoj pripravljene odgovore na vsa naša vprašanja, saj jih verjetno ne kličejo vsak dan novinarji iz druge države in sprašujejo o registraciji klubov v njihovi zvezi. Ampak pustimo malenkosti, lahko pa nam začne delati domišljija. Ali se je nekdo v zadnjem času intenzivno zanimal za registracijo kluba na hrvaški zvezi? Je bil morda že sprožen postopek na upravni enoti, kjer se je društvo lahko že registriralo in zdaj to društvo čaka na sprejem v hrvaško zvezo?

Že lani


Iz zanesljivih virov smo pozneje izvedeli, da se je že pred lansko sezono govorilo o tem, da bi se morda Olimpija registrirala kot hrvaški klub in s tem normalno sodelovala z Medveščakom v primeru pretoka igralcev znotraj ene nacionalne zveze. Poskusi o preselitvi Olimpije v Zagreb so torej stari že skoraj eno leto. Verjetno je direktor Olimpije Matjaž Sekelj v tem času mrzlično iskal rešitve za klub in, kot kaže, jih ni našel.

Bo skupščina direktorja poklicala na odgovornost, če Olimpija s Celovške 25 v Ljubljani ne bo več tekmovala v ligi EBEL, ampak bo v ligi EBEL tekmovala »Zigizagi« Olimpija s Trga Krešimira Čosića 11 iz Zagreba?

olimpija hokej klop (2)
arhiv Ekipe

Zadolžen do vratu


Drugače si ne moremo razlagati tega, da je klub zadolžen do vratu, in to povsod - dolžan je avtobusnim prevoznikom, ligi EBEL, zavodu Šport Ljubljana, restavracijam, opremljevalcem, zdajšnjim in nekdanjim igralcem, trenerjem ... Kot kaže, je HDD Olimpija res tako zadolžena, da Sekelj ne vidi več izhoda. S preselitvijo v Zagreb bi nastal nov pravni subjekt, ki ne bi imel nič skupnega z zdajšnjim klubom HDD Olimpija in seveda nič skupnega niti z dolgovi HDD Olimpije. Vprašanje je, kako na vse skupaj gleda vodstvo lige EBEL, kjer Sekelj ni več podpredsednik in ni več na tako dobrem glasu, kot je bil še pred dvema ali tremi leti. Vprašanje je tudi, kako bi na vse skupaj gledali navijači, če bi imela "njihova" Olimpija naenkrat sedež v Zagrebu in bi bila v Ljubljani samo najemnik dvorane za tekme in treninge (od mestne občine Ljubljana ne bi mogli dobiti zastonj ur za treninge, ker mora imeti klub za te ugodnosti registriran sedež v Ljubljani). Vprašanje, kako bi Olimpija sodelovala v ligi EBEL, če ne bi imela več moštva U-20 (to je eden od pogojev za igranje v ligi EBEL), ki ga je do zdaj imela v ekipi HK Olimpija. Bo imela v prihodnji sezoni Olimpija kot mlado ekipo prijavljen kar Medveščak U-20? Kdo ima odgovore na vse to?

Reševanje lastne kože


Vse bolj se zdi, da je projekt HDD Olimpija zaseben projekt direktorja Matjaža Seklja, ki lahko s klubom dela, kar hoče. Verjetno si hoče direktor s preselitvijo v Zagreb rešiti lastno kožo in ostati na čelu kluba, čeprav že vrabčki na magistratu vedo, koliko je ura. Ali bo skupščina kluba, če bo sploh sklicana, dopustila preselitev v Zagreb? Bo skupščina direktorja poklicala na odgovornost, če naenkrat Olimpija s Celovške 25 v Ljubljani ne bo več tekmovala v ligi EBEL, ampak bo v ligi EBEL tekmovala "Zigizagi" Olimpija s Trga Krešimira Čosića 11 iz Zagreba?
Je bil morda že sprožen postopek na upravni enoti, kjer se je društvo lahko že registriralo in zdaj to društvo čaka na sprejem v hrvaško zvezo?