© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
08.04.2014 18:04:41

»Skrito« obvestilo o izbrisu Acroni Jesenic

Arsen Perić

Predsednik kluba Slavko Kanalec je pred 20 dnevi na UE Jesenice podal sklep o prenehanju društva HK Jesenice.

Pred dnevi smo v Ekipi poročali, da so na Jesenicah ustanovili novo hokejsko društvo. Zastopnik novega Hokejsko-drsalnega društva Jesenice je Anže Pogačar, sicer član nadzornega odbora Hokejskega kluba Jesenice. Po naših takratnih informacijah naj bi HDD Jesenice nasledilo visoko zadolženi HK Jesenice in bi slednjemu društvu tudi pomagalo pri plačevanju dolgov.

591-24-slavko kanalec OBREZ nm
Nikola Miljković


A od takrat smo se dokopali do novih podatkov oziroma do dokumentov, ki razkrivajo drugačno sliko. HK Jesenice je namreč Upravno enoto Jesenice 21. marca letos obvestil, da je 17. februarja sprejel sklep o prenehanju delovanja tega kluba. Od takrat pa so na dobri poti, da se to društvo tudi izbriše iz registra društev!

592-18-jesenice zastava ap


Iz dokumentov, ki smo jih pridobili, je razvidno, da so sklep o prenehanju delovanja HK Jesenice sprejeli na zboru članov HK Jesenice, ki je na Blejski Dobravi potekal 17. februarja. Kdo se ga je udeležil, nam (še) ni uspelo izvedeti, sklep o prenehanju delovanja HK Jesenice pa so po zapisu v dokumentu na zboru članov ti sprejeli soglasno.
S tem soglasjem je nato dober mesec pozneje predsednik HK Jesenice Slavko Kanalec, ki je tudi zakoniti zastopnik društva, na UE Jesenice vložil prošnjo za izbris društva iz registra društev.
Po zakonu, to je v skladu z določilom 39. člena zakona o društvih, je UE Jesenice nato javno objavila sklep zbora članov HK Jesenice in hkrati pozvala vse upnike, ki imajo do HK Jesenice terjatve, da v roku 30 dni od dneva objave dokumenta o teh obvestijo UE Jesenice, sicer bo izdana odločba o izbrisu društva iz registra društev. V dokumentu, naslovljenem Objava in poziv upnikov - med katerimi je tudi četica nekdanjih hokejistov tega kluba -, je zapisano, da je bil ta dokument objavljen 21. marca na oglasni deski UE Jesenice pa tudi na enotnem državnem portalu e-uprava, kjer bo ostal mesec dni, torej do 21. aprila.

590-18-diokumenta_Page_1

 

590-18-diokumenta_Page_2

Hokejisti niso vedeli

Kdor dokumenta ni iskal (verjamemo, da večina upnikov zanj ni niti vedela), o postopku izbrisa društva iz registra društev gotovo ni nič vedel, pa čeprav lahko rečemo, da mesto Jesenice velja za manjše lokalno okolje, kjer se po navadi novice širijo hitro.
Po naših podatkih hokejisti - nekaj jih te dni zavzeto trenira v reprezentančnem dresu - o tem obvestilu in pozivu niso bili obveščeni, kako je z drugimi upniki, nam včeraj še ni uspelo izvedeti. Na UE Jesenice smo za več pojasnil poklicali uradno osebo, podpisano v objavljenem dokumentu, vodjo referata za javni red in mir, mag. Urško Samar. Ta nam je pojasnila, da ni pooblaščena za podajanje kakršnihkoli informacij, tako da nam ni uspelo izvedeti, ali se je kakšen upnik že javil s svojimi terjatvami. Samarjeva nas je sicer napotila k svoji nadrejeni, načelnici UE Jesenice Alenki Burnik, ki bi nam s podatki bržčas morala posreči, a je bila včeraj odsotna. 

Možna scenarija

V primeru, da v 30 dneh ob objave dokumenta Objava in poziv upnikov UE Jesenice s svojimi terjatvami ne obvesti nihče od upnikov, bodo na upravni enoti društvo HK Jesenice izbrisali iz registra društev, kar pomeni, da bo ves (več kot milijonski) dolg zapadel in večletni upniki kluba bodo ostali praznih rok.
V obratnem primeru, to je če se bodo upniki javili, se bo postopek izbrisa HK Jesenice iz registra društev na UE Jesenice ustavil, ta pa bo zadevo nato predala pristojnemu sodišču.