© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
09.04.2014 21:48:39

Nečedni jeseniški posli: javiti se mora le en

Arsen Perić

Do včeraj se na UE Jesenice ni pojavila niti ena terjatev upnika, Slavka Kanalca nam na telefon »kasneje« ni uspelo priklicati.

V včerajšnji izdaji našega časnika smo pošteno dvignili prah, ko smo razkrili, da se na Jesenicah spet dogajajo nečedni posli. Ponovimo: HK Jesenice oziroma Slavko Kanalec je na Upravno enoto Jesenice 21. marca obvestil, da je društvo na občnem zboru 17. februarja sprejelo sklep o prenehanju delovanja tega kluba. Če se do 21. aprila na UE ne bi javil noben upnik, bi vodstvo tega hokejskega kluba prišlo (za njih) do največje zmage v zgodovini društva z Ledarske 4.

Če bi predsedniku kluba Slavku Kanalcu in njegovim sodelavcem uspelo prelisičiti vse upnike (natančnega števila ali poimenskega seznama še nimamo), bi bila to za njih gotovo najbolj sladka zmaga. Več kot milijonski (morda je še večji) dolg bi z izbrisom društva iz registra društev meni nič, tebi nič izginil kot kafra. Zmagoslavje bi bilo gromozansko.

O temi, s katero smo spet pošteno razburkali slovenske hokejske vode, smo včeraj seveda želeli govoriti s Kanalcem. Želeli smo mu dati priložnost, da on razkrije svojo plat zgodbe, svoj pogled o tem, kaj je storil oziroma so storili, ali so res pričakovali, da nihče ne bo izvedel za namero izbrisa društva iz registra društev … A dobili ga nismo. Nekdanji predsednik uprave Acronija, ki je danes zaposlen kot izvršni direktor za tehnologijo celotnega SIJ-a, nam je ob prvem klicu včeraj sicer dvignil telefon, a se na hitro opravičil, da je na sestanku in nas prosil, da ga pokličemo kasneje. "Kdaj natančno?", je bilo naše vprašanje. Njegov odgovor: "Kasneje."
In tako smo ga poklicali kasneje. Čez dobro uro. Pa potem še enkrat in še enkrat in še enkrat in še enkrat … Ob koncu naše redakcije je predsednik HK Jesenic na svojem mobilnem telefonu imel zapisanih okoli deset zgrešenih klicev, mi pa smo, žal, ostali brez kakršnegakoli odziva z njegove strani. 

324-19-jesenice navijaci nt
arhiv Ekipe

Burnikova: Tudi po elektronski pošti

A povsem praznih rok, brez novih informacij nismo ostali. Včeraj smo na telefon le dobili načelnico UE Jesenic Alenko Burnik, ki je bila dan pred tem odsotna. To pot smo dobili vse odgovore na naša vprašanja. Najbolj nas je zanimalo, ali se je v tem času, odkar je UE Jesenice na svoji oglasni deski ter pa na državnem portalu e-uprava objavila dokument Objava in poziv upnikov, to je pred 21 dnevi, javil kdo s terjatvenim zahtevkom. Odgovor se je glasil: "Do tega trenutka na UE Jesenice nismo prejeli še nobenega obvestila upnika o terjatvah do društva HK Jesenice." To nas niti ni presenetilo, saj, kot smo zapisali že včeraj, tega dokumenta ni lahko najti, še posebej pa, če ne veš, da sploh obstaja.

Na več načinov

Zanimalo nas je tudi, kako lahko upniki sicer dokazujejo svojo terjatev? Je dovolj usten opis in ali mora upnik osebno priti na UE? Burnikova je pojasnila: "Kar zadeva načina dokazovanja terjatve, naj pojasnim, da UE ni pristojna za odločanje o premoženjskih razmerjih društva. V primeru, ko upnik obvesti UE o svojih terjatvah, UE s sklepom prekine postopek in upniku naloži, da pred pristojnim sodiščem, to je okrožno sodišče, v roku 30 dni od dokončnosti sklepa predlaga uvedbo likvidacijskega postopka in v istem roku predloži tudi dokazilo, da je to storil. UE potem počaka na odločitev sodišča. Upnik o terjatvi UE obvesti pisno, lahko tudi po elektronski pošti."

Ob koncu smo se, ker je za Jesenice igralo več tujih hokejistov, pozanimali tudi, kakšen je postopek v zvezi z njimi? Je ta kako drugačen? Burnikova je v tem primeru pojasnila, da tega ne more komentirati, saj gre dejansko za postopek na sodišču. 

Vse do Kazahstana

tomaz razingar 28
Arsen Perić

Upnikov je veliko, natančnega števila ne vemo, največ dolga je do hokejistov, aktivnih in tudi tistih, ki so drsalke že obesili na klin. Kot smo zapisali včeraj hokejisti, ki so za ta klub nekdaj igrali, za potezo vodstva HK Jesenice niso vedeli. To nam je potrdil kapetan reprezentance Tomaž Razingar preden je z risi odpotoval na Dunaj, enako nam je včeraj odgovoril Miha Rebolj, eden od četice upnikov. "Ne, nisem vedel, včeraj sem za to izvedel na socialnem omrežju," je dejal Rebolj, ki mu je dokument "ušel", pa čeprav je podžupan Jesenic.
"Iskreno sploh ne vem, kaj naj rečem na vse to. Danes me je poklicalo kar nekaj nekdanjih soigralcev in me vprašalo, kaj se dogaja, a dokler nimam vseh informacij na voljo, ne vem, kaj naj rečem. Pogledali bomo naše pravne možnosti, katerih pravnih sredstev se lahko poslužimo, upam, da bo do konca tedna vse jasno," je nadaljeval Miha Rebolj, ki je včeraj odgovoril tudi na klic reprezentanta Sabahudina Kovačevića, ki je trenutno v Kazahstanu. Da, tudi do tja je prišla naša zgodba.

miha rebolj
Arsen Perić

Kako je bil sklican

Miha se je čudil še eni stvari, o kateri smo želeli tudi sami vprašati Kanalca. O občnem zboru, ki je potekal 17. februarja. "Kako je bil sklican, kdo je sploh bil na tem, kdo je glasoval. Tudi o tem nič ne vem," se čudi eden od upnikov, do katerega je dolg nastal v sezoni 2008/09, ko so se podpisovale visoke pogodbe. "Dolg HK Jesenic do mene znaša okoli 80 tisoč evrov," pravi in dodaja, da ima dokumente, s katerimi lahko to na sodišču tudi dokaže. A hkrati se sprašuje, če mu bodo ti sploh pomagali pri izterjavi, saj ne ve, kje bi lahko HK Jesenice sploh našle denar.