© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
29.07.2015 18:03:24

Matic Fink: Profesionalcu se pove le enkrat

ALESFEVZER.COM

Pri petindvajsetih ni veteran, a pri Olimpiji kljub temu spada med najizkušenejše. Predvsem kar zadeva udejstvovanje med zeleno-belimi.

Njihov član je že od leta 2011, kar pomeni, da je doživel praktično vse. Zraven je bil pri največjih mukah, zdaj pa sodeluje tudi pri vnovičnem prebujanju zmajev.

"Gledam skozi okno, kako dežuje. To me pomirja," se je včeraj na telefonski klic javil Matic Fink, zgovoren kot vedno. In brez dlake na jeziku. Zato se nam je natanko 42 dni po uradnem prevzemu Olimpije s strani Milana Mandarića zdel pravi sogovornik za pogovor o tem, kako zelo se je v tem času spremenil ljubljanski klub.

"Drugačno je predvsem vzdušje," je poudaril bočni branilec in pristavil: "Pri organizaciji se za zdaj še ni spremenilo veliko, toda to je pač proces, ki bo – predvidevam – trajal dolgo. In v katerega se že zdaj vlaga ogromno truda. To se čuti na vsakem koraku … No, kar zadeva samo delo na igrišču, pa je resnično vse drugače. Zdaj se dela precej bolj resno. Včasih si lahko prišel na trening in malce počival (smeh) … Zdaj pa se ne moreš skrivati. Če se, te hitro povlečejo za ušesa," se je pošalil nekdanji mladi reprezentant.

PODROBNOSTI, ZA KATERE NI VEDEL
Sadovi trdega dela se že kažejo. Olimpija je na uvodni tekmi z Gorico dokazala, da so nogometaši med pripravami delali dobro. V drugem obračunu v Zavrču resda niso zmagali, a tudi točka na zahtevnem gostovanju ni slaba. Prav tako ni vse v rezultatih; zmaji na igrišču delujejo resneje, njihova igra ima rep in glavo. Bo pa po toliko letih preslabega dela seveda moralo preteči še nekaj Ljubljanice, preden bo vse tako, kot si želijo odgovorni.

"Ne bi rad uporabil besede šok, ampak ko smo začeli priprave, je bilo res vse drugače. Nemudoma smo začeli delati na način, ki ga pred tem nisem bil vajen. A ker hočem kot nogometaš napredovati, mi je takšen osebnejši pristop všeč. Dejansko sem dobil vpogled v določene podrobnosti, malenkosti, za katere prej sploh nisem vedel. Rekel bi, da se zdaj dela bolje, po drugi strani pa je res, da moraš zdaj nemudoma osvojiti tisto, kar od tebe zahtevajo odgovorni. Sicer dobiš vsa navodila in točno veš, kaj se od tebe pričakuje, toda v nedogled te nihče ne misli čakati. No, pa saj je tako tudi prav. Profesionalcu se pove le enkrat," je razpredal nekdanji nogometaš Interblocka.

PISANO MU JE NA KOŽO
A drugačen način dela za Finka ni bila edina sprememba, s katero se je moral soočiti. Po dolgem času je na svojem igralnem mestu dobil tudi resnega tekmeca. Iz Rudarja je prišel Denis Klinar in zdelo se je, da bo Fink v novi sezoni na klopi čakal na svoje priložnosti.

Toda Klinar se je nato poškodoval, Fink je zasedel mesto na desnem boku in na uvodnih tekmah pustil več kot soliden vtis. "Zanimivo, tudi sam sem se, ko sem prišel v Olimpijo, hitro poškodoval in tako svojemu tekmecu prepustil mesto v ekipi," se je spomnil Fink in nadaljeval: "Ko je Denis prišel v klub, se tega nisem ustrašil. Dejansko sem bil vesel, saj ni dobro, ko si brez prave konkurence. Kadar je tako, se hitro poleniš … Ko se z nekom boriš za minutažo, hočeš nočeš daš več od sebe. Ni mi bilo vseeno, ko se je Denis poškodoval, žal mi je zanj, toda tudi če bi bil povsem zdrav, mu ne bi kar tako stopil s poti. V meni bo imel ves čas ostro konkurenco, pa tudi jaz v njem; toda to je zgolj dobro."

Kot rečeno, je Fink na uvodnih dveh tekmah pustil dober vtis, na obračunu z Gorico je tudi podal za enega od štirih golov. "Moram priznati, da sem zelo zadovoljen," ne skriva Ljubljančan: "Odkar nas s klopi vodi Marijan Pušnik, igramo tako, kot mi je pisano na kožo. Čeprav sem desni bočni branilec, mi sistem omogoča, da stojim visoko in sodelujem tudi v napadalnih akcijah. In ker sem bil nekoč krilni napadalec, se v takšni vlogi res znajdem. Dejansko bi lahko rekel, da sem se vrnil k svojim nogometnim koreninam."

REMI JE ENAK PORAZU
Po štirih osvojenih točkah v uvodnih dveh krogih se bodo zmaji v tretjem pomerili z Domžalami. "Komaj čakamo, da se začne. Tako zelo smo začeli uživati v delu, ki ga opravljamo, da prekipevamo od sreče vsakič, ko pridemo na igrišče," je razkril Fink in o naslednjem nasprotniku dodal: "Potem ko smo se iz Zavrča vrnili le z remijem, nas je na treningu pozdravil mrk trenerjev pogled. Za nas so zdaj remiji enaki porazom … A na srečo imamo strokovnjaka, ki se sicer razburi, ko je treba, vendar ne gre za nič osebnega. Le stremi k temu, da bi bili kot ekipa kar najboljši. Domžale? Težko bo, ni dvoma. Gre za močnega nasprotnika, ki se zna dobro braniti. Ampak nimamo razloga, da bi se česarkoli bali. Zanimivo bo, vendar smo boljši. Gremo na zmago."