© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
29.07.2015 13:43:30

Platini v boj za Blatterjevega naslednika

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes uradno napovedal kandidaturo za predsednika Mednarodne nogometne zveze. Platini je vsem 209 članicam Fife danes poslal tudi pismo, kjer je obrazložil svojo namero.

Platini je danes uradno objavil kandidaturo za prevzem najpomembnejše funkcije v zvezi, ki so jo v zadnjem času zamajale afere s korupcijo. "V življenju vsakega posameznika nastopijo trenutki, ko mora vzeti svojo usodo v lastne roke," je ob tem dejal Platini.

Volitve novega predsednika Fife bodo sicer na izrednem kongresu 26. februarja 2016. Platini, ki ga ni bilo med protikandidati Seppa Blatterja na zadnjih volitvah - le nekaj dni po dodelitvi novega mandata je Švicar po veliki korupcijski aferi, v kateri so med drugim aretirali nekaj visokih uradnikov Fife, napovedal odstop s položaja -, ima velike možnosti za zmago na volitvah.

Podporo so mu namreč že izrekli v nekaterih evropskih državah, pa tudi v južnoameriški in azijski zvezi ter zvezi Severne in Srednje Amerike ter Karibov. Za zdaj je edini uradni kandidat nekdanji podpredsednik Fife, Južnokorejec Chung Mong Joon, a o potegovanju za predsedniško mesto razmišljata tudi Musa Bility iz Afrike in brazilska nogometna legenda Zico.