© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
10.04.2015 08:30:03

Ljubljanske misli: Niti čez sredino, a bodo prvaki

Drago Wernig - TAKA

Kdo je bil boljši na zadnjem večnem derbiju v Stožicah? Hja, če se boste po odgovore odpravili h glavnim akterjem, boste dobili precej različne trditve. Je že tako, da vsakdo hvali svojega konja, resnica pa je verjetno nekje vmes. Remi je zaslužen, čeprav je res, da so imeli nogometaši Olimpije vseeno več zrelih priložnosti.

Čeprav so Mariborčani prvi na lestvici in čeprav so bili tudi pred tokratnim derbijem favoriti, so bili z remijem bolj nezadovoljni v ljubljanskem taboru, kjer so se strinjali, da so tokrat izgubili dve točki, in ne dobili ene. Jasno, njihove frustracije so bile še toliko večje, ker so s tem remijem izpustili iz rok priložnost, da se približajo vijoličastim na šest točk in naredijo prvenstvo znova veliko bolj zanimivo in odprto, tako pa so, realno gledano, ostali brez pravih možnosti za glavno nagrado.

nog-olimpija-mb 4399 dw
Drago Wernig - TAKA

"Zagotovo nismo zadovoljni s točko, glede na potek dogodkov smo izgubili dve. Bili smo boljši, imeli smo veliko priložnosti, a na žalost žoga ni šla v gol," je po tekmi razlagal Andraž Šporar, na njegovem obrazu pa smo lahko razbrali jezo in razočaranje. Tokratni kapetan Olimpije je predvsem obžaloval prvi polčas, v katerem so bili zeleno-beli nevarnejši, vijoličasti pa bolj kot ne neprepoznavni.

nog-olimpija-mb 6454 dw
Drago Wernig - TAKA

"Začeli smo bolje, si priigrali pet, šest priložnosti. Imeli smo lepe položaje za strel, na žalost so vse žoge letele v vratarja, ampak kaj hočemo. Veseli me, da se je zbralo veliko ljudi in da smo igrali izredno dobro oziroma veliko boljše od Maribora," je dejal napadalec zmajev in nadaljeval: "Načrtovali smo, da bomo že v prvem polčasu krenili napadalno. Mariborčanom ni preostalo drugega, kot da se povlečejo nazaj. Pritisnili smo jih visoko na njihovi polovici in si ustvarjali priložnosti, oni pa pravzaprav niso prišli niti čez sredino. Sledil je povsem logičen manjši padec v drugem polčasu, a to je bilo za pričakovati."

Podobno kot napadalec zeleno-belih je razmišljal tudi eden izmed najizkušenejših v ljubljanskih vrstah, vezist Darijan Matić, ki pa je bil v nasprotju z mladim in neizkušenim Šporarjem v svojem pogovoru z mediji veliko bolj miren in preudaren. Njegove izjave so bile veliko bolj premišljene, veliko bolj realne, če želite. "Takšno tekmo smo pričakovali. Vedeli smo, da bodo Mariborčani prvih deset minut malce pritisnili, potem pa smo vedeli, da se bodo s točko zadovoljili. Tako so še za točko povečali svojo prednost pred drugouvrščenim moštvom. Tudi mi smo sicer nekaj pridobili v primerjavi z Domžalami in Celjem, kar ni zanemarljivo. Boljše to kot izgubiti. Dobili smo tudi nekaj samozavesti za naslednjo tekmo," je povedal in pristavil: "Videli smo, da lahko konkuriramo tudi Mariboru, in to nam je zagotovo vlilo še dodatne samozavesti za tekmo v Domžalah. Zato smo dobre volje, zagotovo pa smo si želeli tri točke in priključitev boju morda tudi za naslov."

nog-olimpija-mb 4378 to dw
Drago Wernig - TAKA

Zdi se, da je boj za naslov zdaj dokončno izgubljen, devet točk zaostanka za vijoličastimi deset krogov do konca je sicer še zmeraj mogoče nadoknaditi, a glede na dozdajšnji razplet sezone bi bil takšen podvig pravi mali čudež. Ti pa se dogajajo le redko, česar se zaveda tudi Matić, sicer eden najboljših posameznikov zadnjega derbija: "Glede na to, da imamo devet točk zaostanka in da je vodilna ekipa Maribor, mislim, da bodo Mariborčani to prvenstvo rutinirano pripeljali do konca. Štajerci so mojstri igre na rezultat, zmagujejo tudi na tekmah, na katerih ne igrajo dobro, kar nam manjka, zato imajo takšno prednost."

In če se vezist zmajev s svojim kolegom iz napada strinja glede igre na zelenici, pa ima povsem drugačno mnenje glede vzdušja na tribunah. Na vprašanje, ali je dovolj samo podpora z glavne tribune, je odgovoril zelo energično: "Ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne. Ko začneš tekmo in slišiš Viole ter njihovo skandiranje, te kar malce stisne, čisto pošteno povedano. Seveda si motiviran za tekmo, veš, da ne bo Dragonsov, se pripraviš na takšen položaj, ampak nikakor ne. Mogoče pa so prav Dragonsi tisti kamenček v mozaiku, ki bi bil danes dovolj za zmago nad Mariborom."

893-5-sporar nm
Nikola Miljković

Čeprav je boj za naslov prvaka že izgubljen, Olimpijo do konca sezone čaka težek boj, če se bo želela zavihteti vsaj mesto višje. Trenutno namreč zaseda četrto mesto na razpredelnici, ki na koncu sezone v Evropo vodi samo v primeru, da Koprčani ne osvojijo naslova pokalnega prvaka. Že v soboto jih čaka tekma z Domžalami, kjer bi se lahko z morebitno zmago sosedom približali na samo dve točki zaostanka.

"Spet ena izmed tekem, na katerih moramo igrati na zmago, njim je spet dovolj neodločen izid. Prve tri ekipe si do konca prvenstva lahko privoščijo kakšen spodrsljaj, mi pa ne. Do zdaj smo jih imeli že dovolj, in če želimo koga ujeti, za spodrsljaje ni več prostora. Na kakšni tekmi z neposrednimi konkurenti je treba zmagati," je odločen Matić, ki je zaključil: "Predvsem pričakujem, da Celje in Domžale ne bodo do konca prvenstva kar tako zmagovali, ker niso navajeni biti v tem položaju, kar se je že pokazalo. Tudi glede igre Celje ni na ravni z jesenskega dela, mislim, da lahko mi še malce dodamo. Mislim, da če bomo imeli še malce sreče, se da in da jih bomo ujeli."