© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
09.04.2015 18:56:46

Prva ponovitev v zgodovini (video)

dfb

Uefa je odločila, da se razveljavi rezultat ženske kvalifikacijske tekme med Anglijo in Norveško U-19, ki se je končala z 1:2. Dekleta bodo morala nocoj še enkrat odigrati zadnjih 18 sekund tekme.

Precej nenavadno je že to, da so tekmo ponovili oziroma da je bil rezultat razveljavljen, prav precedenčno pa bi lahko bilo to, da je razlog ponovitve zadnjih trenutkov tekme sodniška napaka. 

Nemška sodnica Marija Kurtes je v 96. minuti pri rezultatu 2:1 za Norveško dosodila enajstmetrovko za Anglijo. Streljala je Leah Williamson in dosegla gol, toda njena soigralka je prehitro stekla v kazenski prostor. 

Sodnica, 28-letna Kurtesova, ki je bila lani razglašena za najboljšo nemško sodnico, je gol razveljavila in dosodila indirektni prosti strel za Norvežanke, kar je materialno kršenje pravil. Morala bi dosoditi ponovitev enajstmetrovke, a se je odločila napačno

Angleška nogometna zveza FA se je na odločitev sodnice pritožila in Uefa je odločila, da se tekma ponovi oziroma da se ponovno odigra zadnjih 18 sekund tekme vključno s tem, da Angležinje še enkrat streljajo enajstmetrovko

Prvič v zgodovini je evropska nogometna zveza dovolila ponovitev tekme zaradi sodniške napake. Nocoj bodo tako na stadionu Seaview v Belfastu ponovili zadnjih 18 sekund srečanja, in kljub temu da gre za manj kot pol minute tekme, so morali, kot je običajno na vsaki tekmi, poskrbeti za vse uradne postopke (za zdravnike, pobiralce žog ...), kljub vsemu pa se je angleška nogometna zveza odločila, da za 18 sekund ponovljene tekme ne bo zahtevala vstopnine. Obe enajsterici morata biti na ponovljenem zaključku identični, enajstmetrovko pa lahko strelja tudi druga igralka. 

Norvežanke so v soboto na omenjeni tekmi že vodile z 2:0, potem pa so Angležinje v 87. minuti izidi znižale in imele v 96. minuti priložnost za izenačenje, ki jim jo je nepravično vzela nemška sodnica. V ponedeljek so Angležinje premagale Severno Irsko z 9:1 in zadnja njihova tekma v kvalifikacijah (za EP U-19 v Izraelu) naj bi bila današnja s Švico. 

Po spornem srečanju so sodnico Kurtesovo s turnirja v Belfastu zaradi napake poslali domov

PODOBEN INCIDENT 
Septembra 2005 se je zgodil podoben incident v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Nemčiji 2006. V azijskih kvalifikacijah sta igrala v četrtem krogu Uzbekistan in Bahrajn. Uzbekistan je slavil z 1:0 na domačem igrišču, toda zmagovalci so se pritožili, ker je japonski sodnik Tišimicu Jošida v 38. minuti tekme ravno tako dosodil indirektni prosti strel za Bahrajn, potem ko je uzbekistanski nogometaš iz enajstmetrovke dosegel gol, a je njegov soigralec prehitro stekel v kazenski prostor. 

Fifa se je takrat odločila, da se ponovi celotna tekma, in ne samo od enajstmetrovke naprej. Uzbekistanci so jo dobili po grbi, saj se je ponovljena tekma končala z 1:1 in napredoval je Bahrajn po zaslugi gola v gosteh.


PRAVILO 14

VSTOP IGRALCA V KAZENSKI PROSTOR OB IZVAJANJU ENAJSTMETROVKE
IZVAJALEC 11-m                     GOL      NI GOL 
vstop iz njegove ekipe ponovitev indirekt
vstop iz ekipe, ki se brani gol ponovitev
vstop iz obeh ekip ponovitev ponovitev