© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
12.02.2015 08:43:48

Mislili so, da gre za velik klub

vszi

Islamska država se "bori" tudi na svetovnem spletu, kjer pa se je njenim hekerjem zgodilo že nekaj z nogometom povezanih spodrsljajev.

Če ne živite povsem asketsko življenje, če vas vsaj malo zanima, kaj se dogaja v svetu, potem bržčas ne potrebujete dodatnih pojasnil o Islamski državi Iraka in Levanta. Bolj poznana je po kraticah IS, ISIS oziroma ISIL, še bolj pa se njen sloves po zemeljski obli širi zaradi brutalnih metod širjenja svojih prepričanj, meja in moči. Da, to so tisti džihadisti, ki brez sramu obglavljajo svoje nasprotnike, to velikokrat posnamejo na filmski trak in potem posnetke objavljajo na svetovnem spletu. Vse v želji, da bi prestrašili in šokirali kar največ ljudi.

Strokovnjaki pravijo, da se ISIS od drugih terorističnih skupin razlikuje tudi zaradi tega, ker je izjemno dejavna na internetu in spretna pri komuniciranju z isto mislečimi prek različnih kanalov medmrežja. Že nekaj časa pa se ukvarja še z nečem: z udiranjem v druge spletne strani. Njihovi tako imenovani hekerji so v preteklih tednih in mesecih napadli že marsikatero ugledno spletno stran, a brez napak oziroma spodrsljajev ne gre. Pri enem takšnih je nehote glavno vlogo odigral kar malo znani nogometni klub iz Anglije.

Heybridge Swifts je klub iz Essexa, ki nastopa v amaterski ligi Ryman Division One North. Gre za osmo ligo angleškega nogometnega sistema oziroma povedano z drugimi besedami: za klube, kakršen je Heybridge Swifts, v glavnem igrajo nogometni navdušenci, ki z brcanjem žoge morda zaslužijo za kakšno rundo piva. No, kljub vsej njegovi nepomembnosti – in v britanskem in kakopak svetovnem merilu – pa je bil klub deležen napada s strani ISIS. Hekerji Islamske države so napadli uraden profil kluba na twitterju, a so bili zaradi tega predvsem tarča posmeha britanskih medijev. "Nesrečni džihadistični hekerji so napadli twitter profil amaterskega nogometnega kluba v spodletelem napadu povzdigovanja Islamske države," so zapisali pri Daily Mailu.

Toda ker vodilni ljudje kluba zastave Islamske države, ki se je pojavila na njihovem profilu, niso mogli izbrisati, so vzpostavili stik kar s policijo, ki za zdaj še raziskuje vse skupaj. "Povsem smo zbegani in ne razumemo, zakaj bi kdorkoli na takšen način napadel naš klub," se čudi tiskovni predstavnik Heybridge Swifts Dave Buckingham in dodaja: "Zadeva je res čudna, ljudje nas sprašujejo, kaj za vraga se gremo. Zato smo tudi objavili sporočilo za javnost, da zastave nismo prostovoljno objavili na našem profilu na twitterju. Sicer smo zelo ponosni na to, kako smo aktivni na medmrežju, toda nikakor se ne moremo znebiti občutka, da so ti hekerji ciljali na precej večji klub, pa so naleteli na nas."

Sicer pa to sploh ni prvi takšen primer. Nedolgo tega so džihadistični hekerji napadli že spletno stran prav tako praktično neznanega kluba Chatham Town. Menda v prepričanju, da gre za klub iz elitne premier lige. A jasno ne gre. Nekaj dni kasneje si je tekmo med Chatham Townom in Tilburyjem v živo ogledalo 63 ljudi ...