© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
12.02.2015 08:00:28

Matej Mavrič: Nemec nam je spolzel iz rok

Grega Wernig

Na Bonifiki po prvem delu prvenstva niso imeli pretiranih razlogov za zadovoljstvo. Sedmo mesto na lestvici je precej manj od pričakovanj, povrhu je zaostanek za vodilnimi Domžalami velikih 19 točk. A kanarčki se lahko tolažijo s spoznanjem, da so še vedno v boju za lovoriko, uvrstili so se v polfinale pokalnega tekmovanja. Športni direktor rumeno-modrih verjame, da bo pomlad boljša od jeseni, z dozdajšnjim delom priprav je zelo zadovoljen.

Če je večina prvoligašev vsaj kdaj pa kdaj potarnala nad razmerami za delo v pripravljalnem obdobju, za Koprčane to nikakor ne velja. "Ne, res nismo imeli oziroma nimamo razloga, da bi se glede tega pritoževali. Ker imamo vrhunske pogoje, težko bi si lahko zamislili boljše. Tudi vreme nam je priskočilo na pomoč, igralna površina je prav tako odlično zdržala, čeprav so na njej med drugim vadili nogometaši Crvene zvezde in Slovana iz Bratislave. Lahko smo navdušeni nad tem, kar imamo, in seveda verjamemo, da bo tako ostalo tudi v prihodnje," je z opaznim zadovoljstvom v glasu povedal Matej Mavrič.

845-3-sculac mavric nm
Nikola Miljković

S tega zornega kota Koprčani bržčas težko razumejo odločitev vodstva tekmovanja o prestavitvi začetka nadaljevanja prvenstva. "Morda se na Obali niti ne zavedamo, kaj se z vremenom dogaja drugod po Sloveniji, kakšne so razmere, toda odločitev pristojnih je takšna, kot je, in jo spoštujemo. Če razmere niso primerne, je vsekakor bolje počakati en teden kot po nepotrebnem igrati na silo na igriščih, ki nogometu niso naklonjeni," je odvrnil športni direktor Kopra, ki je z do zdaj videnim na treningih in predvsem na prijateljskih preizkušnjah zelo zadovoljen: "Zlasti v smislu igre, kar nas v preteklem obdobju ni ravno odlikovalo, smo storili korak naprej, poleg tega je nadvse razveseljivo, da fantje kažejo veliko samozavest. Prepričan sem, da bo Koper spet Koper. Takšen, kot si ga želimo. Če bomo ponavljali podobe z zahtevnih prijateljskih preizkušenj, nazadnje proti aktualnemu slovaškemu prvaku Slovanu, potem v nadaljevanju sezone ne bi smeli imeti problemov."

845-3-2mavric ap
Arsen Perić

Po zadnjem stavku je Matej Mavrič malce zastal, nato pa poudaril: "Toda hkrati je dejstvo, da lahko Koper dobro in na želeni kakovostni ravni igra, samo če je vseh enajst igralcev na igrišču stoodstotno osredotočenih na svoje naloge. Eden ali dva ne smeta zatajiti, prav tako mora biti pristop vedno znova na najvišji ravni. O tem se sploh ne pogovarjamo več, to mora biti samoumevno. Vsi moramo dihati za uspeh, za končni cilj. Pomembni so vsi igralci, ekipa mora biti enotna, to ji daje dodatno moč."

Morda se na Obali niti ne zavedamo, kaj se z vremenom dogaja drugod po Sloveniji, kakšne so razmere, toda odločitev pristojnih o prestavitvi je takšna, kot je, in jo spoštujemo.

Mar korak naprej na področju igre pomeni, da Koper ne bo več tako zelo pragmatičen, ampak tudi všečen? "O tem naj sodi javnost. To boste povedali novinarji, strokovnjaki, navijači. V klubu pač menimo, da nam stvari, ki smo si jih zamislili, dobro uspevajo," je odvrnil športni direktor koprskega prvoligaša.

Med prestopnim rokom je imel precej dela, novim izzivom naproti se je odpravil Urban Žibert, na Bonifiko je prišlo šest igralcev, dva sta povratnika. To sta seveda Vasja Simčič in Ante Tomić, Mihe Kokola vsem tistim, ki spremljajo dogajanja na prvoligaškem prizorišču, prav tako ni treba posebej predstavljati, popolnoma novi obrazi so Sead Hadžibulić, Amar Rahmanović in tudi obetavni Makedonec Dejan Peševski.

845-3-3mavric nm
Nikola Miljković

"Zadnji dan nam ga je uspelo registrirati, zdaj čakamo le še na certifikat, s katerim bo dobil pravico nastopa. Seveda pričakujemo, da bodo novi igralci upravičili zaupanje in dokazali, da si zaslužijo igrati v dresu Kopra, ter da bodo obenem sprejeli miselnost, ki jo imajo preostali fantje. Najbolj me veseli, da so z nami ostali igralce, ki so bili zanimivi nekaterim drugim klubom in imeli ponudbe. V največji meri sem z opravljenim v prestopnem roku zadovoljen, čeprav ..."

Čeprav? "Nekaj nam je vendarle spolzelo iz rok. Imeli smo možnost, da bi v svoje vrste privabili igralca, ki smo si ga zelo želeli, a se je naposled odločil za drugačno pot. Škoda, zaradi tega nam je malce žal, a je pač tako, da vedno ne moreš uresničiti vsega, kar si želiš. Močno upam, da nam bo uspelo kdaj drugič."

Seveda smo želeli ime in priimek. "Ne, ne bom ga razkril, povedal bom le, da gre za kakovostnega igralca z nemškim potnim listom," je pristavil Matej Mavrič.

845-3-1mavric ap
Arsen Perić

Ker je jesenski točkovni izkupiček precej skromen, je jasno, da Koprčani spomladi največ stavijo na pokalno tekmovanje, v katerem si lahko zagotovijo nastop na mednarodnem prizorišču. Za uvrstitev v finale se bodo udarili z Domžalami. "Nobenega dvoma ni o tem, da je pokal pomemben, a je vsekakor tudi prvenstvo. V tem tekmovanju prav tako želimo biti uspešni. Gremo korak za korakom. O pokalu bomo razmišljali, ko bo prišel čas za to," pravi nekdanji reprezentančni branilec in v pričakovanju uvodnega spomladanskega gostovanja v Areni Petrol dodaja: "Celjani že dalj časa dokazujejo kakovost, njihove igre in rezultati so dovolj zgovorni. Jasno je, da se bo treba čim bolje pripraviti, tako kot na vsako tekmo, toda predvsem moramo ostati osredotočeni nase. Storiti moramo vse, da bomo pokazali vse svoje sposobnosti."