© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
21.04.2014 00:00:00

David Rodman: Verjetno ni lahko gledljivo

Arsen Perić

David Rodman, krilni napadalec drugega napada ocenil prve predstave in dni v Južni Koreji

Napadalec David Rodman trenutno nastopa že na svojem desetem svetovnem prvenstvu, še več, gre že za deseto zaporedno prvenstvo. V tem času je seveda postal nepogrešljiv člen v moštvu hokejske reprezentance, ki se te dni v Južni Koreji bori za vnovičen preboj v elitno divizijo. Z Rodinčanom smo se o vsem dogajanju v Gojangu in novih izkušnjah pogovarjali nekaj ur po drugi tekmi.

Poraz in zmaga na ravni divizije 1 nista dovolj, da bi zadovoljila okuse pa tudi visoka pričakovanja, ki jih ima do sedmouvrščene reprezentance na olimpijskih igrah ne samo javnost, temveč jih imajo do sebe tudi hokejisti sami. Ko smo Davida vprašali, kako bi ocenil dogajanje zadnjih dni v Gojangu, ni mogel biti ravno vesel. "Težko smo zadovoljni, še posebej glede na to, kako se je odvila prva tekma," je uvodoma izustil naš napadalec: "Tudi danes smo se zelo namučili, a hkrati je vse še zmeraj daleč od tega, da bi bilo česarkoli konec. Naš načrt pred turnirjem je bil, da bomo iz tekme v tekmo boljši. Tega se še vedno želimo držati, kar pomeni, da moramo zmagati na vseh preostalih tekmah, in bo to to. Cilj je dosegljiv, je pa res, da z do zdaj pokazanim ne moremo biti zadovoljni."

Kot na ribniku

Za favorita turnirja je bil poraz na uvodni tekmi presenetljiv, čeprav je David dejal, da so še kako vedeli, da bo s samuraji težko igrati: "A verjeli smo, da bomo na koncu zmagali." Toda iz te moke ni bilo kruha, lahko rečemo, pa tudi to, da boljši ne zmaga vedno, temveč zmaga tisti, ki večkrat zatrese mrežo. Naš sogovornik nam je jasno dal vedeti, da ne išče opravičil, a mimo nečesa tudi ni mogel iti ... "Moram povedati, da so bile razmere za igro zelo težke. Led je bil res grozen, kot da bi igral na ribniku. Premehak, premoker, plošček je neprestano skakal. Težko je imeti glavo gor, če moraš neprestano gledati, kam se ti bo plošček odbil. Vem tudi, da v tem ne moremo iskati opravičil, za vse je enako, toda na palici smo močnejši, a tega nismo mogli izkoristiti, kot bi lahko na kvalitetnejšem ledu, o tem sem prepričan," je prepričan mlajši od bratov Rodman, ki je dodal, da jih je v uvodnem dvoboju spremljala tudi smola. "Priložnosti so bile, ne pa zaključki. Če bi dali dva, tri gole, ki bi jih lahko, bi bilo vse drugače. Treba je tudi priznati, da so Japonci tekmo odigrali zelo dobro."

Včasih se zalomi

Po porazu, po Rodmanovih besedah, v slačilnici ni bilo slabega vzdušja. "Vsi vemo, da je treba tako tekmo vedno zelo hitro pozabiti in iti naprej. Če postaneš preveč negativen, da imaš v glavi črne misli, te hitro lahko tepe. To smo torej storili, pozabili smo na Japonce in šli pozitivno nastrojeni v nov dan," je z nasmehom pripovedoval 30-letni hokejist, ki smo ga povprašali, kakšna je bila selektorjeva reakcija. "Tudi on je dejal, da je bila to ena takih tekem, ki bi jo v desetih primerih morali desetkrat dobiti. A včasih se ti zalomi, ti ne gre po načrtih. Tudi z njegove strani ni bilo slabe volje ali jeze. Da, normalno je, da smo bili razočarani in nekaj časa tudi slabe volje, ker smo izgubili, a hkrati smo vedeli, da smo se borili, da smo dali vse od sebe. A ni šlo," je vzdihnil hokejist, ki je to sezono spet igral pri Oskarshamnu v drugi švedski ligi.

Polno 'sabljanja'

Nekaj besed smo spregovoril tudi o zelo težko prebojnih obrambnih vrstah, s katerimi so se risi soočili na uvodnima obračunoma. Na "bunker" fantje niso naleteli že kar nekaj časa: "Osebno mi je veliko težje igrati proti takim ekipam kot pa proti boljšim ekipam. V tej igri je polno 'sabljanja', te tekme verjetno tudi niso lahko gledljive, hokej ni kvaliteten, ni na ravni elite. Moramo se tudi mi privaditi na to, mislim, da bo iz tekme v tekmo lažje."
Iz dneva v dan je fantom lažje tudi na ravni boja s časovno razliko. Dolga pot naredi svoje, odločitev, da so prišli toliko dni prej, je bila zelo dobra, pravi David. "Vsak pa to drugače doživlja. Nekateri imajo s spanjem še vedno težave, se zbujajo ob 3. ali 4. uri in ne morejo več zaspati. Sam s tem nimam težav, zelo dobro spim, se pa mogoče komu vseeno to pozna. A tako pač je, vsemu se je treba prilagoditi. Izgovorov ne sme biti. Bomo že," je umirjeno nadaljevala slovenska številka 12.

Vse v svojih rokah

Po dnevu premora bodo Slovenci prvenstvo nadaljevali z Madžari, nato sledi boj z Ukrajinci. David nam s kakšnimi podrobnimi informacijami, predvsem o slednjih, ni mogel postreči, saj si jih sam še ni ogledal, a pravi: "Še vedno mislim, da če bomo odigrali vsako tekmo, kot znamo, bo vse v redu. Še vedno imamo vse v svojih rokah."
Kje pa vidi rezerve v igri risov? "Absolutno so to goli. Izkoristiti moramo priložnosti, ki si jih ustvarimo. To je prva stvar. Izpostavil bi tudi power play, tudi ta nam še ni stekel, kot bi si želeli. Kar zadeva obrambno igro, mislim, da ni bilo izrazitih napak, če bomo tako igrali naprej, bo vse v redu."

Spominja na Ameriko

Danes si bodo sicer risi dopoldne vzeli nekaj časa, da bodo v bližnjima nakupovalnima središčema, ki sta od njihovega hotela oddaljeni deset minut hoje, lahko v miru popili kakšno kavo in pobrskali po trgovinah. "V bližini naj bi imeli tudi postajo podzemne železnice in bi najbrž lahko šli do centra mesta, a ne vem, ali bomo za to imeli čas," nam je načrte razkril otrok jeseniške hokejske šole, na katerega je to okolje naredilo pozitiven vtis. "Res nisem nič vedel, kam gremo, in moram reči, da sem pozitivno presenečen nad vsem. Vse je veliko ... Veliko je blokov, veliko ljudi, veliko cest in avtomobilov. Na neki način me najbolj spominja na Ameriko," je zaključil zgovorni David, ki v Južni Koreji v celoti ni zadovoljen le z eno stvarjo; hrana v hotelu, pravi, da je okusna, toda precej neraznolika.