© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
27.08.2014 12:20:54

SEHA brez Slovencev, a s Slovenci

vszi

Danes se začenja SEHA liga. Tudi tokrat brez slovenskih klubov, a tokrat bomo to pustili ob strani, o tem je bilo konec koncev prelito že dovolj črnila.

Kjer se je končala, tam se bo tudi začela oziroma bolje rečeno nadaljevala. V Novem Sadu, kjer so rokometaši Vardarja aprila v finalu premagali beloruski Brest Meškov, bo namreč nocoj gostoval Veszprem. Madžarski velikan, ki je največja okrepitev lige, ki vstopa v svojo četrto sezono. In če severno od Kolpe to želimo priznati ali ne, je liga v teh štirih letih naredila nekaj zajetnih korakov naprej, tako na kot ob igrišču, po drugi strani pa še vedno največji problem predstavlja dejstvo, da liga ne prinaša ničesar, iz nje se ne da prebiti v evropska tekmovanja.

A tudi o tem je bilo, kot že rečeno, prelitega dovolj črnila. Favoriti? Vsekakor že omenjeni Veszprem, ki je poleti z Margučem, Zeitzom, Nilssonom, Lekaijem in Miklerjem še dobil na širini ter kvaliteti. Izdatno se je znova okrepil tudi branilec naslova Vardar, ki je bil lani dobesedno sekunde oddaljen od Kölna. Prišli so preizkušeni asi kot so Šterbik, Lacković in Harbok, kar jih ob staroselcih Brumnu, Toskiću, Karačiću in ostali druščini morda postavlja celo ob bok madžarskemu velikanu. Sploh ker imajo zdaj tudi svoj dom, moderno dvorano Jane Sandanski, katera bo sprejela 6500 gledalcev in v kateri nikomur ne bo lahko.

SEHA 2014/15

Veszprem (Madžarska)
Metalurg (Makedonija)
Vardar (Makedonija)
Brest Meškov (Belorusija)
Tatran Prešov (Slovaška)
CO Zagreb (Hrvaška)
Nexe Našice (Hrvaška)
Borac BL (BiH)
Vojvodina (Srbija)
Radnićki (Srbija)

SLOVENCI V LIGI

David Špiler (Brest Meškov)
Simon Razgor (Brest Meškov)
Matjaž Brumen (Vardar)
Renato Vugrinec (Metalurg)
Gašper Marguč (Veszprem)
Vasja Furlan (Tatran Prešov)

Tu je tudi vse boljši in bogatejši beloruski prvak Meškov, ki ga je poleg srbskega dvojca Stojković – Manojlović okrepil tudi Simon Razgor, tu je Metalurg Line Červarja, ki pa regionalno tekmovanje jemlje bolj kot ne z levo roko, vsaj tako je bilo v preteklosti. Pa vse ambicioznejši slovaški prvak Tatran iz Prešova, igri katerega bo dirigiral v Sloveniji že kar malce pozabljeni Vasja Furlan, še četrtič si želi na zaključni turnir četverice tudi še vedno povsem hrvaški Zagreb, medtem ko bo preostala četverica (Vojvodina, Nexe, Radnićki, Borac) bržkone obsojena na stranske vloge oziroma bo igrala neko svojo ligo.

In čeprav slovenskih klubov ne bo v ligi, pa liga vendarle ne bo minila brez slovenskih rokometašev. Šest njih, vseh šest pa v klubih, ki kandidirajo za final four.