© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
27.08.2014 07:30:00

Upam, da se bodo nekoč vrnili tudi tisti časi

Grega Wernig

Branko Tamše je bil kot trener trikrat zapored najboljši v državi, v prihajajoči sezoni bo naskakoval še četrto zvezdico. Z dodobra spremenjeno zasedbo Celja, poleti so namreč Zlatorog zapustili številni preverjeni aduti, zapustil pa ga je tudi direktor Roman Pungartnik. O njegovi odstavitvi je bil sicer gostobesedni trener precej redkobeseden, je bil pa zato precej bolj zgovoren, ko je beseda nanesla na ekipo, okrepitve, priprave, vizijo ...

Pripravljalno obdobje se počasi bliža koncu, po osmih zmagah pa je Celje PL v nedeljo proti Nantesu utrpelo prvi poraz.
Za nami je dober mesec priprav, realizirali smo skoraj vse, kar smo si zadali. Predvsem me veseli, da so razen Žurana vsi fantje zdravi. Po drugi strani me seveda moti, da nismo bili kompletni, na kar pa žal nismo imeli vpliva. Najprej so manjkali mladinski reprezentanti, ki so bili na SP, potem pa še kadetski, ki so bili večji del avgusta na Kitajskem in ki se bodo vrnili šele na dan superpokalnega obračuna. To je bil določen problem, a generalno gledano smo prikazali solidne, na trenutke dobre oziroma za pripravljalno obdobje celo odlične igre. Zagotovo bomo še nihali, ampak stremimo k temu, da bi bilo tega čim manj oziroma da bi stopnjevali igro iz treninga v trening, iz tedna v teden. Čas pa hitro beži, za nameček bomo v nasprotju s tekmeci na domačem prizorišču; oni bodo morali glede na sam sistem tekmovanja tisto top formo ujeti meseca maja, ko se bo odločalo o prvaku, mi pa bomo morali biti v optimalni formi že čez slab mesec, ko se začenja liga prvakov.

Ekipa je ...
… mlada, a delavna, marljiva. Veliko igralcev je brez izkušenj v LP, tako da bo to zanje nekaj novega, toda verjamem, da bomo otroške bolezni hitro preboleli in osvojili rdečo nit, ki si jo sam želim. Hitro igro, čim hitrejše prehode v protinapad, hitri center in seveda tisto, kar je osnova: dobra, čvrsta igra v obrambi. Moram reči, da nam je z izjemo zadnje tekme proti Nantesu to v večini primerov tudi lepo uspevalo, in na tej obrambi bomo gradili dalje. Zavedamo se, da bo sezona dolga, da bo terjala veliko naporov, mi pa nimamo takšnega repertoarja igralcev, kot ga imajo morda nekateri drugi slovenski klubi, da o evropskih niti ne govorimo. A to, kar imamo, verjamem, da je pravo in da bo vidno tudi na igrišču.

Je morda na kakšnem igralnem položaju primanjkljaj, če je že luknja premočna beseda?
Težko sodim, na desnem krilu smo bili z izjemo dneva ali dveh vseskozi brez obeh prvih izbir, tam so nedvomno bile rezerve. Ti mladi igralci, ki so vskočili, so padli v neki novi sistem, a so igrali po svojih najboljših močeh. Sem zadovoljen z njimi, zagotovo pa bi bil bolj zadovoljen, če bi imel vseskozi na voljo vse igralce, a to je bilo, kot že rečeno, izven naših moči. Če potegnem neke vzporednice z lansko ekipo – v tem trenutku ima ta ekipa večji potencial, kar se tiče igre v obrambi, je pa imela lanska ekipa večji arzenal v napadu. A če bomo igrali obrambo, kot si želim in verjamem, da jo bomo, bo tudi napad iz tekme v tekmo boljši. Če pa obrambe ne bo, potem ...

Kako ste zadovoljni z okrepitvami?
V okviru svojih omejenih možnosti smo pripeljali mlade, ambiciozne, karakterno primerne fante. Fante, ki so brez nekih mednarodnih izkušenj, so pa potenciali, za katere upam, da jih bomo skupaj razvili do nivoja, ko bodo napredovali kot posamezniki in s tem posledično mi kot ekipa.

Pripravljalno obdobje je zaznamovala tudi (ne)pričakovana odstavitev direktorja Romana Pungartnika ...
Na to nisem imel vpliva, to so določitve uprave kluba, katerih ne bi komentiral. Lahko rečem, da je bilo moje sodelovanje s Pungartnikom dobro, korektno, ostajava prijatelja, ostajava v stikih. Navsezadnje je vsaj zame osebno ena izmed legend slovenskega rokometa, ki je zelo cenjena tudi izven naših meja.

Pa ste se usedli z odgovornimi v klubu? Kdo naj bi zdaj opravljal delo – recimo temu – športnega direktorja in poleg vas skrbel za skavtiranje ter novačenje igralcev?
Nekaj pogovorov na to temo je s predsednikom Bojanom Cizejem ter vršilcem dolžnosti direktorja Gregorjem Planteuom že steklo. Še naprej bomo seveda stremeli k temu, da dobimo čim več mladih, obetavnih igralcev. Nekaj se že dogaja v tej smeri, iščemo tako v slovenskem prostoru kot v prostoru nekdanje skupne države, nekaj zanimivih igralcev pa imamo ogledanih tudi v – recimo temu – rokometno ne najbolj razvitih državah. Ne bom šel v detajle in imena, da ne bi drugim odkrival biserov. V okviru tega smo imeli na preglednih treningih določene igralce, nadaljevali bomo s to prakso, in če bomo tu notri našli kvalitetne, a poceni igralce, jih bomo zagotovo angažirali na takšen ali drugačen način. Ali bodo takoj zaigrali za Celje ali pa bodo pod okriljem Celja najprej igrali za kakšnega drugega prvoligaša. Situacija je takšna, kakršna je, Celje ima še vedno ime v evropskem rokometu in naša želja je, da bi obetavni igralci iz bližnje in širše okolice prišli v Celje. Vsi vedo, da je to dobra odskočna deska. Minili so pač časi, v katerih bi lahko kupovali drage, že uveljavljene rokometaše, si pa seveda želim, da bi se nekoč tudi ti časi vsaj do neke mere vrnili in da bi čez kakšno leto ali dve na trgu lahko dobili kakšno preverjeno ime. Ki bi vsem tem mladcem dalo neko dodatno širino in kvaliteto, s katero bi bolj ambiciozno krenili tudi v boj na mednarodnem prizorišču.

Ko smo že pri mladih, obetavnih igralcih ... Eden takih je Stefan Čavor?
Ker bi bil ob Iviću in Miklavčiču tretja izbira na desnem zunanjem, je najbolj smiselno in smotrno, da odide na posojo. Njegova in naša želja je, da bi leto dni odigral drugje, da dobi priložnost, minute, da se dokaže. To smo naredili tudi z Igorjem Žabićem in Gregorjem Potočnikom, se pravi, da lahko po kompletni sezoni ocenim, ali so kvaliteta, ki lahko Celju PL nekaj pridoda ali ne. Treningi so namreč eno, tekme pa nekaj povsem drugega. Čavor je bil v Bitoli, načeloma naj bi tam tudi ostal, a kar se njega tiče, se stvari vseskozi spreminjajo. Zanj so interes pokazali tudi pri madžarskem Csurgu, zanimanje je ob poškodbi Hrastnika pokazal Maribor, a kot kaže, bo Hrastnik okreval hitreje od pričakovanj, pa potem znova nima smisla, da so trije levi zunanji v klubu. V igri je bilo tudi nekaj slovenskih prvoligašev, a to je zdaj bolj kot ne voda pod mostom.

Pa desno krilo? Po rokometnih kuloarjih so se kot potencialne okrepitve pojavljala nekatera bolj ali manj verjetna imena?
Sam se ne nameravam reaktivirati, Pungi najbrž tudi ne (smeh). Bilo je nekaj govora, da bi pripeljali Vedrana Zrnića, glede na to, da si sam nisem želel biti brez desnega krila celotno poletje. A iz tega ni bilo nič; to, kar imamo, imamo, in s tem bomo delali.

Prestopni rok je torej zaključen?
Za zdaj da, če pa bo kateri igralec, ki ga imamo ogledanega, prepričal, potem smo vedno odprti za pogovor. Tu mislim predvsem na nekega levega zunanjega igralca, za katerega se nadejam, da bo prišel na enomesečno preizkušnjo. Po tistem, kar sem do zdaj videl, bi znal biti igralec, ki bi bil lahko dlje časa vezan na Celje.
Galerija