© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
25.08.2014 16:04:33

Zlati fantje!

Slovenski kadeti so na olimpijskih igrah mladih v kitajskem Nandžingu osvojili zlato kolajno, potem ko so danes z 31:25 premagali vrstnike iz Egipta.

Prišli, videli in zmagali. Štiri tekme, štiri zmage in leto dni po Utrechtu je v čast fantov letnika 1996 znova zadonela Zdravljica. Zasluženo, bili so najboljša ekipa na turnirju in čeprav konkurenca z izjemo Norveške ter Egipta morda resda ni bila ravno na najvišjem nivoju oziroma na ravni evropskega prvenstva, ki se je v nedeljo z zmagoslavjem Francozov končalo na Poljskem, pa to nikakor ne zmanjšuje dosežka varovancev Janija Klemenčiča.

SLOVENIJA V NANDŽINGU

Vratarja: Urh Kastelic (Celje PL), Žiga Urbič (Trimo)
Krila: Tilen Sokolič (Koper 2013), Matic Kotar (Trimo), Gal Marguč (Celje PL)
Zunanji igralci: Jaka Malus (Celje PL), Luka Kikanović (Celje PL), Aleks Kavčič (Loka 2012), Rok Cvetko (Celje PL), Leon Rašo (Krka), Blaž Janc (Celje PL), Jan Prevolnik (Krim)
Krožna napadalca: Jakob Beđeti (Celje PL), Darko Stojnić (Slovan)
Trener: Janez Klemenčič

Slednji v finalu v začetku niso mogli rešiti problema imenovanega Mohamed Saleh, ki je v vratih Egipta branil mogoče in nemogoče. Ko so ga enkrat prebrali, pa so Slovenci počasi prevzeli pobudo, povedli s tremi goli naskoka, a nato tekmecu z nekaj napakami dovolili vrnitev v igro. Pravzaprav se je nekajkrat ponovila ista zgodba, čeprav so Slovenci v igri polni tempa vseskozi vodili, nikakor niso mogli do konca zlomiti odpora vztrajnih faraonov, ki so se vedno znova vračali v igro, iz minus tri na minus ena, v 38. minuti pa so celo izenačili (17:17).

A odgovor Slovencev je bil bliskovit in silovit, pri trezultatu 20:19 je nastopilo slovenskih pet minut. Ko je obramba postala neprebojna, Slovenci pa so se razleteli po igrišču in z delnim izidom 6:0 ušli na plus sedem. V končnici Blaž Janc, Jaka Malus, Gal Marguč ter ostala druščina tekmecu niso dovolili še ene vrnitve in pred očmi predsednika IHF Egipčana Hassana Moustafe se je že nekaj minut pred zadnjim zvokom sirene  začelo slavje na slovenski klopi, s tribun pa je odmevala tista ponarodela "Kdor ne skače ni Slovenc!".

Letnik 1996 torej (p)ostaja zlati letnik, po Utrechtu se tudi iz dalnjega Nandžinga vračajo z najžlahtnejšo kovino okoli vratu. Da bi le trajala. Zlata doba in zlati fantje. 

Slovenija - Egipt 31:25 (13:11)

SLOVENIJA: Kastelic (11 obramb), Urbič; Rašo 1, Stojnič 1, Kavčič, Kikanovič, Janc 8, Prevolnik, Kotar 1, Malus 6, Sokolič 3, Bedeti, Marguč 8, Cvetko 3.
EGIPT: Saleh (9 obramb), Eltayar (4 obrambe); Morsy 3, Shebab, Abdelaal 3, Refaat 5, Wafa, Salem 4, Abdelhamid, Abdelwahab, Omar 4, Belal 2, Ramadan 4, Abdou.
Sedemmetrovke: Slovenija 5 (5), Egipt 8 (5).
Izključitve: Slovenija 14, Egipt 16 minut.
Galerija