© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
08.04.2015 10:30:02

Vroče glave, ponovitev in maščevanje

Grega Wernig

Čeprav se navijači Hajduka s to trditvijo verjetno ne bodo strinjali, je zaradi ogromnih finančnih težav bilih v zadnjih sezonah edini – če sploh – pravi konkurent zagrebškega Dinama v hrvaškem nogometu prvoligaš iz Kvarnerja, ki ga s klopi zelo uspešno vodi nekdanji selektor Slovenije Matjaž Kek.

Zaradi pomanjkanja tekmovalnosti in izrazite premoči modrih iz hrvaške prestolnice je hrvaška prvoligaška scena povsem izgubila zanimivost. V nedavnem obširnem intervjuju za Ekipo24 je o tej temi spregovoril tudi Matjaž Kek, ki je bil brutalno iskren.


"Rijeka je prišla v položaj, ko se bodo navijači, ljudje v klubu in igralci prej ali slej naveličali biti večno drugi. Sprejeti dejstvo, da prvi ne moreš biti, ostali pa so toliko za teboj, da boš vsako leto igral v Evropi, lahko s seboj prinese določen problem," je dejal 53-letni strokovnjak in nadaljeval: "Dinamo je v domačem prvenstvu z vso svojo organizacijo dejansko nedotakljiv. Dinamo je postavljena organizacija, ki ima možnost nakupa vrhunskih igralcev. Boljših, kot si jih lahko privoščimo ostali. V 36 krogih je Zagrebčane skoraj nemogoče prehiteti. Gre pa tudi meni že malce na živce, da bo osvojil že deseti zaporedni naslov, toda z drugimi se ne bom obremenjeval."

In Kekove besede nazorno kažejo na dejansko sliko hrvaškega nogometa. A če je v 36 krogih Dinamo skoraj nemogoče prehiteti, pa Zagrebčani nikakor niso nepremagljivi v seštevku dveh medsebojnih tekem. Prav zato se zdi, da je veliko bolj kot hrvaško prvenstvo v letošnji sezoni zanimivo dogajanje v hrvaškem pokalu.

Ples kroglic je namreč določil, da se bosta v polfinalu pomerila najboljša hrvaška kluba Dinamo in Rijeka. Čeprav so v vlogi papirnatega favorita vsekakor modri iz prestolnice, pa so Kek in njegovi varovanci že v prejšnji sezoni dokazali, da znajo igrati proti Zagrebčanom.

Takrat so namreč v finalu pokala na dveh tekmah obakrat premagali Dinamo in se povsem zasluženo veselili pokalne lovorike. In danes bodo na Maksimirju imeli priložnost, da naredijo prvi korak k ponovitvi tega dosežka. "Lanska zmaga v finalu pokala je le še prijeten spomin, nič več. Gre za nove ljudi in novo tekmo. Dinamo je favorit, a ne zmagujejo zmeraj favoriti," je pred tekmo na novinarski konferenci dejal Kek in pristavil: "Na Maksimirju moramo prikazati kakovostno igro, ampak igrata se dve tekmi. Moramo si zagotoviti izhodišče, da bo finalista odločila povratna tekma na Kantridi." 

Uvod pred današnjima polfinalnima obračunoma so vsi polfinalisti odigrali že med vikendom. Rijeka se je na Kantridi pomerila z Dinamom, Hajduk in Split – druga dva polfinalista – sta se pomerila na Poljudu, kjer so se zmage veselili gostje.

Na obeh obračunih so bile glave zelo vroče, v Splitu sta imela izpada dva nogometaša Hajduka, Artem Milevski, ki je nezadovoljen s sojenjem razbil vrata na stadionu, in Tino Sven Sušić, ki je žalil novinarje, na Kantridi pa je besnel trener Dinama Zoran Mamić, ki je bil izjemno nezadovoljen nad sojenjem, natančneje nad rdečim kartonom igralca Fernandesa in nedosojeno enajstmetrovko v njihovo korist.

Jeza je bila še toliko večja, ker je Rijeka v praktično zadnjih sekundah po strelu Josipa Radoševića prišla do izenačenja, čeprav je res, da je prvenstvo že nekaj časa odločeno in da remi na Kantridi ne spremeni ničesar. A Zagrebčanom bo sobotni remi zagotovo služil kot priložnost za maščevanje, če k temu dodamo še poraz v finalu pokala prejšnjo sezono, pa modrim razlogov za maščevanje zagotovo ne bo zmanjkalo.