© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
08.04.2015 09:12:14

Olimpija: Vsi v en glas - zmoremo!

Arsen Perić

Derbi, ki bi moral biti na sporedu že avgusta lani, bo nocoj končno odigran. Osem mesecev dolgo čakanje je končano, nocoj pa se bosta stara rivala Olimpija in Maribor v obračun, ki se bo začel ob 20.05, jasno podala iz precej drugačnega izhodišča, kot bi se na začetku sezone.

Ampak nekaj ne glede na okoliščine drži kot pribito: derbi je vedno derbi. Povsem vseeno je, kdaj je odigran. Če je zraven prisoten še močan tekmovalni naboj, toliko bolje. In tokrat vsekakor bo.

Medtem ko bo Maribor lovil morda odločilno zmago v bitki za naslov prvaka, bo Olimpija poskušala skočiti na vlak, ki ji je že malce ušel, a je še vedno dosegljiv. Kam vodi ta vlak, ni skrivnost: predzadnja postaja je Evropa, zadnja pa sveti gral slovenskega nogometa; naslov prvaka.

Čeprav je na lestvici Maribor pred Olimpijo in čeprav imajo vijoličasti devet točk prednosti pred zeleno-belimi, si upamo zapisati, da so Ljubljančani v tem trenutku verjetno celo za v odtenek boljši formi. Mariborčani so pač v zadnjem krogu presenetljivo remizirali s Krko, in to na domačih tleh, Olimpija pa je z všečno predstavo razorožila Zavrč.

Soditi na podlagi ene tekme jasno ne bi bilo pravično, zato je vendarle neizpodbitno dejstvo, da vloga favorita pripada Mariboru. Ne nazadnje Štajerci spomladi še niso izgubili, medtem ko je Olimpija že položila orožje. In to prav na tekmi z Mariborom, ki je bil pretekli mesec v Stožicah boljši z 1:0.

Tedaj Olimpija ni bila prava, dobili smo občutek, da bi lahko tekma trajala še nekaj ur, pa zmaga Maribora ne bi bila resneje ogrožena. V taboru edinega ljubljanskega prvoligaša so prepričani, da bo zdaj drugače, njihov optimizem pa ne izvira zgolj iz dejstva, da po tisti tekmi niso več izgubili.

891-7-karapetrovic ap
Arsen Perić

"V derbi gremo stoodstotno, brez kančka preračunljivosti."

Osnova za dobro voljo so tudi vse boljše predstave, nikakor pa ne gre prezreti niti dejstva, da ima trener Darko Karapetrović na voljo prav vse nogometaše. Še Andraža Šporarja, ki je okreval po poškodbi, se na tekmi z Zavrčem že vrnil v pogon in v dobre pol ure pokazal, da je res pomemben člen Olimpije.

Zdaj bo njegova vloga še pomembnejša, takšne tekme velikokrat odločajo poteze najboljših posameznikov. Toda Karapetrović je ne glede na vse v dilemi: njegova ekipa je dobro delovala tudi brez Šporarja. Kaj torej narediti? Ga postaviti v udarno enajsterico ali pa ga imeti na klopi za jokerja?

In če ga bo Karapetrović v boj poslal od prve minute, koga bo posedel na klop? Aleksandra Rodića? Ezekiela Hentyja? Prvi že res ni serijski golgeter, a v boju z nasprotnikovimi branilci postori ogromno takšnega in drugačnega dela. Tudi umazanega …

Medtem se je Nigerijec hitro prikupil ljubljanski javnosti, s pridom je izkoristil Šporarjevo odsotnost in se prelevil v najnevarnejšega nogometaša Olimpije. Skratka, Karapetrović ima zaradi zdravja igralcev sladke skrbi, precej bolj pa mu je verjetno spanec kratila misel o tem, kako sestaviti začetno enajsterico.

Brez kančka preračunljivosti
"Bo Šporar začel obračun v udarni enajsterici? Bomo videli pred tekmo … Na treningih deluje dobro, tudi ko je v soboto prišel v igro, smo videli, kako pomemben je za nas. Ampak ponavljam, bomo videli, kako in kaj," konkretnega odgovora o Šporarjevi vlogi na derbiju ni želel ponuditi Darko Karapetrović.

891-7-sporar ap
Arsen Perić

"Odločala bo dnevna forma in mislim, da bo ta na naši strani."

Se je pa nekdanji nogometaš strinjal, da mu godi, ker bo zaostali derbi odigran zdaj, in ne na začetku spomladi, kot je bilo sprva mišljeno (spomnimo, tedaj je tekma padla v vodo – skoraj dobesedno). "Razlika v stanju naše ekipe je očitna. V fizičnem smislu smo precej boljši, tudi uigranost je na višji ravni. V taktičnem smislu dobro delujemo na igrišču, nogometaši so v formi, tudi zmaga nad Zavrčem nam je prišla še kako prav. Drži, trenutek za obračun z Mariborom je res dober," ne skriva Karapetrović, ki se ne slepi: za Olimpijo dejansko igra le zmaga.

"In zmaga je tudi to, s čimer se spogledujemo," priznava 39-letnik: "V derbi gremo stoodstotno, brez kančka preračunljivosti. Vemo pa, da se bomo morali zelo potruditi, če bomo želeli doseči zastavljeni cilj. Maribor ima močno in kakovostno ekipo, ki to dokazuje iz dneva v dan. Vem, kaj boste omenili – Krko. Mislim, da so Novomeščane vijoličasti vzeli malce z levo roko, a nas razplet njihove zadnje tekme ne bo uspaval. Bomo stoodstotni, ker preprosto moramo biti."

Preprečiti, kaj pa drugega
Če bo Šporar eden od največjih adutov Olimpije v napadu, bo Nemanja Mitrović tisti, od katerega bo marsikaj odvisno v obrambi. Zmaji imajo čvrsto zadnjo linijo, do zdaj so prejeli manj golov kot Maribor.

891-7-mitrovic ap
Arsen Perić

»Kaj bo odločilo? Hja, predvsem to, kdo bo storil manj napak.«

Mitrović je v odlični formi, kar bo jasno poskušal ponoviti v boju z Marcosem Tavaresem in njegovimi soigralci. "Kaj bo odločilo? Hja, predvsem to, kdo bo storil manj napak," je v smehu dejal nekdanji mladinec Interja in nadaljeval: "Nas najbolj veseli dejstvo, da drugi letošnji derbi pričakujemo v precej boljšem stanju kot prvega. Posledično bi to lahko pomenilo, da bomo naredili manj napak. Predvsem pa upam, da jih bomo naredili manj kot Maribor. Če bo tako, bo zmaga lažje dosegljiva. Ne glede na vse pa ne bo lahko. Maribor ima zelo dobre posameznike, ki že štiri leta redno nastopajo v Evropi. Štajerci bodo v Ljubljani želeli popraviti napako s tekme proti Krki, naredili bodo vse za zmago, ki bi bila glede na stanje na lestvici za njih velik uspeh. Mi jim bomo pa to kakopak poskušali preprečiti."

Mitrović in soigralci bodo sicer tudi tokrat brez pomoči navijačev. Ti so sicer včeraj razposlali elektronsko sporočilo, ki so ga naslovili z "vsi na derbi". A v mislih niso imeli tekme med Olimpijo in Mariborom, temveč so merili na četrtkov hokejski obračun med Olimpijo in Jesenicami. Ah, kakšni šaljivci ...