© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
05.09.2015 16:03:53

Ena minuta? Ne! Ena točka? Hm ...

Nikola MIljković

St. Jakob-Park se je kopal v soncu, ko so se nanj prvič po letu 2001 vrnile slovenske barve. Dobrih 24 ur pred težko pričakovano tekmo je naša izbrana vrsta na baselskem stadionu opravila trening, ki je bil povsem pričakovano odprt četrt ure, podobno pričakovana pa je bila tudi vsebina obvezne tiskovne konference. Nikakor ne nezanimiva, a pričakovana.

Srečko Katanec rad deluje po svojih principih in ti so, tudi kar zadeva zadnji trening pred tekmo, neomajni. Potem ko slovenski selektor ves teden (ali včasih celo več) priprav z odprtimi rokami vabi k ogledu vadbe oziroma ga celo spodbuja, je na predvečer obračuna tradicionalno drugače. "Vsi se pogovarjate med seboj. Tudi če se vidite prvič, navežete stike v nekaj minutah in informacije hitro zakrožijo," rad pove v zvezi s sodelovanjem novinarjev iz različnih držav, pri katerem resnično ni nobenega delovanja za dobro in potrebe reprezentance.

Če neki podatek imamo, ga s kolegi iz države, ki je na igrišču nasprotnica, brez zadržkov delimo. In če imajo neki podatek oni, ga vedno brez kakršnihkoli težav dobimo. Skrajno razumljivo je torej, da želi šef strokovnega štaba svoje zadnje odločitve pred nami skriti, tega mu ne bi mogli zameriti niti v najbolj norih sanjah. Tudi v tem primeru bi nas predstavniki švicarske sedme sile pobarali o začetni enajsterici, postavitvi in taktičnih prijemih in tudi v tem primeru bi te informacije dobili. S tem pa bi jih prek domačih medijev seveda dobili tudi švicarski nogometaši in njihov selektor. Tako pač je v našem poklicu, pa naj je prav ali narobe. Zato je najbolje, če nekaterih stvari ne vemo in če jih posledično ne veste niti vi. Tokrat še posebej, kajti tokratna tekma je še pomembnejša od večine drugih in pred njo so Katančeve odločitve še bolj ključne.

Tokrat je še bolj pomembno, ali bo ob zacementiranem Jasminu Kurtiću začel Dalibor Stevanović ali Rene Krhin. Tokrat je še bolj pomembno, ali se bo selektor odločil za nekoliko drznejšo postavitev z zvezdniško trojico Valter Birsa-Kevin Kampl-Josip Iličić za edinim napadalcem, zanesljivo (to vam lahko povemo in to smo lahko povedali njim) Milivojem Novakovićem. Tokrat je še bolj pomembno, ali bo Katanec na koncu vendarle nekoliko bolj konzervativen in bo enega od omenjene trojice posadil na klop ter kljub dejstvu, da v zadnjem času igra izredno malo, vztrajal pri ljubljencu selektorjev Andražu Kirmu. To so najbolj odprta in posledično najbolj pomembna vprašanja, odgovorov pa, kot smo že priznali, ne poznamo.

katanec
Nikola Miljković



KATANEC: VES TEDEN SEM BIL ZELO ZADOVOLJEN

Ne moremo jih poznati in smo bili od njih tokrat še bolj oddaljeni, kajti švicarski natančnost in doslednost sta šli selektorju kajpak izjemno na roko. Ne šestnajst minut (kaj šele dvajset kot na nekaterih gostovanjih v malo bolj fleksibilnih državah), dodatna minuta se ni mogla zgoditi. Varnostnik nam je odšteval vsako od zadnjih petih in nas natanko po skupno petnajstih elegantno odstranil. Niti dodatna sekunda ni prišla v poštev, kakršnokoli kukanje prav tako ne.

Ostala sta torej zgolj občutka, da bo prednost dobil Stevanović in da se bo Katanec odločil za tisto trojico, pa čeprav je slednji občutek od prvega šibkejši. Poznavajoč Katanca bi namreč celoten teden lahko bil maska za nas in za Švicarje, na zadnjem treningu pa bi se stvari obrnile in na tekmi bi eden (Kampl?) obsedel na račun Kirma.

Tako, za dodaten razmislek in za nekaj več špekulacij, potrditve ne tega ne onega pa seveda ni bilo. Tudi ne na tiskovni konferenci, ki je tokrat izjemoma sledila treningu in na kateri smo kadrovska pojasnila pričakovali še najmanj. Prej bi se zgodila švicarska nedoslednost kot Katančevo odstopanje od ustaljene prakse; poznamo ga preveč dobro, da bi si obetali karkoli drugega. Ob tovrstnih vprašanjih je odmahnil z roko, osredotočal se je na druge stvari. "Pripravljeni smo, delali smo dobro. Ne bo nam lahko, poskušali se bomo predstaviti v najboljši luči in skušali iztržiti pozitiven rezultat," je začel in seveda sprožil – tako s slovenske kot s švicarske strani – morje vprašanj na temo, kaj bi bilo zanj pozitivno. "Proti reprezentanci, kot je Švica, mora biti pozitiven rezultat tudi točka. Gre za izjemno močno ekipo in igramo v gosteh. Ne pozitiven, ena točka je v tej luči zelo pozitiven rezultat. Seveda pa nogomet ponuja priložnost za še več in upam, da bomo tako priložnost, če se bo ponudila, znali izkoristiti." Na kakšen način? "Predvsem z igranjem dobrega nogometa," poudarja Katanec in dodaja: "Želimo igrati dober nogomet. Če hočemo nastopiti na evropskem prvenstvu, moramo sestaviti nekaj več, in videli bomo, ali smo tega sposobni. Mislim, da so fantje v dobri formi, z njimi sem bil ves teden zelo zadovoljen. Bo pa treba videti, kako bo na tekmi, kjer je treba biti na polnih obratih dalj časa, ob tem pa tudi več uporabljati glavo."
 
ZADNJE IZ ŠVICARSKEGA TABORA
Švicarska tiskovna konferenca je vedno doživetje zaradi babilona jezikov in tako je bilo tudi tokrat. Deževala so vprašanja v nemščini, francoščini in italijanščini, predstavnik za stike z javnostjo je obvladal vse, medtem ko sta selektor Vladimir Petković in nogometaš Ricardo Rodriguez odgovarjala le po nemško; oba z močnim naglasom in drugi s še precej več mučenja kot prvi. Je pa bilo izjemno zanimivo tudi po vsebinski plati. "Prepričan sem, da bomo odigrali izjemno dobro. Slovenija bo nevarna, Slovenija mora zmagati, ampak mi smo pripravljeni na vse. V primerjavi s tekmo v Mariboru pa moramo spremeniti predvsem eno stvar: zadetke. Tedaj smo si ustvarili ogromno priložnosti, a nismo zadeli. Tokrat si jih lahko ustvarimo tudi manj, če bomo iz njih zabijali gole," je dejal Rodriguez, največ pa se je s tistim, kar se je zgodilo preteklo jesen v štajerski metropoli, moral ukvarjati tudi Petković. Švica poraza še ni prebolela, tukajšnji mediji prav tako ne, a selektor je vse skupaj ves čas miril. "Ta ekipa leto pozneje deluje povsem drugače, spoznali smo se in se povsem uigrali. Ta ekipa ima samo danes in jutri, ne pozna pojma včeraj, še manj predvčerajšnjim. Maribor je bil predvčerajšnjim, Basel je danes in danes bo drugače."