© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
liz
liz
05.02.2015 10:22:00

Slovenija v skupini z Italijo in Srbijo

Grega Wernig

Na sedežu Uefe v švicarskem Nyonu so izžrebali kvalifikacijske skupine za nastop na evropskem prvenstvu za nogometaše do enaindvajsetega leta starosti, ki ga bo leta 2017 gostila Poljska.

Najboljše evropske reprezentance v tej starostni kategoriji sicer že junija čaka evropsko prvenstvo na Češkem, kamor so se poleg gostiteljev Čehov uvrsitli še: Danci, Angleži, Nemci, Italijani, Portugalci, Srbi in Švedi.

Naslednje prvenstvo na Poljskem bo na nek način prelomno, saj bo na turnirju namesto dosedanjih osmih sodelovalo dvanajst reprezentanc. V kvalifikacijah bo sodelovalo 52 držav, ki so jih danes razporedili v devet skupin. V petih bo nastopilo šest udeležencev, v dveh pa jih bo pet.

Med reprezentancami, ki jih bomo videli na letošnjem zaključnem turnirju, se bosta dve pomerili tudi v skupinskem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo na Poljskem.

To sta Italija in Srbija, ki sta bili izžrebani v skupino 2 in sta nastopili tudi v finalu leta 2004 - Srbi so takrat sobivali skupaj s Črnogorci, tako da je bolj natančno, če zapišemo, da je pred enajstimi leti v finalu Italija s 3:0 odpravila Srbijo in Črno goro.

Za slovenske ljubitelje nogometa pa je najbolj zanimiv podatek, da so bili v izjemno atraktivno skupino 2 izžrebani tudi varovanci selektorja Primoža Glihe. Poleg omenjene trojice so v skupini še Irska, Litva in Andora.

Na zaključni turnir se bo uvrstilo devet zmagovalcev skupin, štiri najboljše drugouvrščene ekipe (upoštevali se bodo rezultati s prvim, tretjim, četrtim in petim moštvom v skupini) pa bodo izžrebane v dva para, ki se bosta v dveh tekmah pomerila za preostali prosti mesti.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2017
SKUPINA 1: Češka*, Belgija, Črna gora, Moldavija, Latvija, Malta
SKUPINA 2: Italija*, Srbija*, SLOVENIJA, Irska, Litva, Andora
SKUPINA 3: Francija, Ukrajina, Škotska, Iclandija, Makedonija, Severna Irska
SKUPINA 4: Portugalska*, Izrael, Grčija, Madžarska, Albanija, Liechtenstein
SKUPINA 5: Danska*, Romunija, Armenija, Wales, Bolgarija, Luksemburg
SKUPINA 6: Španija, Švedska*, Hrvaška, Gruzija, Estonija, San Marino
SKUPINA 7: Nemčija*, Rusija, Avstrija, Finska, Azerbajdžan, Ferski otoki
SKUPINA 8: Nizozemska, Slovaška, Turčija, Belorusija, Ciper
SKUPINA 9: Anglija*, Švica, Norveška, BiH, Kazahstan