© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
11.10.2014 16:00:00

Pametno si upati

Nikola Miljković

Slovenski reprezentanti so po veliki zmagi nad Švico ohranili pravšnjo mero samokritike.

Zavedali so se, da zlasti v prvem polčasu niso bili na primerni ravni, a je bila tokrat tudi sreča njihova zaveznica. Na koncu so bili nagrajeni za bojevitost, odločilnega pomena pa je bil gotovo fantastični Samir Handanović, ki je ekipo v najtežjih trenutkih ohranjal pri življenju.

Milivoje Novaković se je v Ljudskem vrtu veselil 26. gola v dresu s slovenskim grbom in dejstvo je, da je še eden v nizu nadvse pomembnih. "Resnici na ljubo je v takšnih razmerah težko prevzeti odgovornost. A bil sem odločen, da bom zadel. Uspelo mi je, zato smo vsi srečni, v nasprotnem primeru bi bil pač glavni krivec. Toda ni pomembno, kdo se vpiše med strelce, važna je zmaga. Gremo naprej."

Kljub veliki zmagi odlični napadalec ni evforičen: "Ostali bomo mirni. Zavedamo se, da imamo še veliko rezerv, da moramo igrati boljši nogomet. Pri podajah moramo biti bolj zanesljivi, prizadevati si moramo še bolj napredovati," opozarja Nova, ki ga dejstvo, da igrišče v Vilni prekriva umetna trava, nikakor ne navdušuje: "To je lahko problem, je prednost gostiteljev, vendar smo si z zmago nad Švico znova okrepili samozavest. Ne sme se nam ponoviti, kar se nam je zgodilo v Estoniji.«

Ena od osrednjih osebnosti je bil Kevin Kampl, ki je v četrtek praznoval 24. rojstni dan. "Seveda je," je odločno odvrnil na vprašanje, ali je švicarski branilec res storil prekršek za najstrožjo kazen. "Tudi Djourou ni nič protestiral. Od zadaj me je 'nabil' v noge in da, bil sem kar vesel, da sem lahko padel. Drugače bi me Nova lahko malo okrcal, ker sem mu žogo ukradel, saj bi lahko tudi on takrat zadel. Ampak sem mu pa nastavil strel z bele točke in upam, da je tudi s tem zadovoljen," je smehljaje razlagal Kevin Kampl in o dogajanju na igralni površini pristavil: "V prvem polčasu je bilo zelo težko, samo tekli smo za žogo in stali predaleč od nasprotnih igralcev. Švicarska kakovost je bila zelo opazna. Mi smo poskusili prekositi sami sebe, borili smo se 90 minut in menim, da so tudi navijači to opazili. V nadaljevanju smo bili boljši, vedno potrebuješ tudi nekaj sreče. Mi smo jo imeli in zmagali, kar je zelo dobro za našo samozavest."

Danes je na vrsti naslednji izziv v Litvi. "To bo drugačna tekma, žoga bo več v naši posesti in takrat moramo z njo tudi narediti nekaj dobrega. Ne tako kot proti Estoniji, ko nismo našli prostora v napadu, nismo dobro igrali. Če bomo opravili svoje delo, kot si bomo zamislili, bomo zmagali in uresničili namen o šestih točkah na dveh preizkušnjah. Če ga ne bomo, bo uspeh proti Švici izgubil veljavo. Preprosto moramo zmagati," je povedal Kevin Kampl.

"Vrnili smo mir v hišo, to je gotovo najpomembnejše. Vemo, da v celoti gledano naša predstava ni bila najboljša, toda pomembno je, da smo osvojili točke, ki smo jih nujno potrebovali in nam veliko pomenijo," je ob prihodu iz slačilnice razmišljal Branko Ilić in misli že preusmeril proti Vilni: "V Litvi bo zelo težko. Igrati bomo morali, kot bi bila na nasprotni strani Švica. Biti moramo organizirani, borbeni, obenem si bomo morali takrat, ko bo žoga v naši posesti, več upati, več igrati. Seveda bomo storili vse, da bi bili znova uspešni. Kar zadeva umetno travo, se bo na to pač treba prilagoditi, s tem se ne smemo kaj prida obremenjevati. Za ene in druge bodo pogoji isti. Zavedamo se, kaj moramo storiti, v igri za uvrstitev na evropsko prvenstvo nas ohranjajo le točke. Ne bo lahko, ampak prepričan sem, da smo sposobni uresničiti cilj. Biti moramo pametni."