© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
11.10.2014 10:56:24

Ah, saj se bodo navadili

Reuters

V pričakovanju sobotnih in nedeljskih tekem še vedno odmeva poraz, ki so si ga na tekmi drugega kroga privoščili nesporni kralji reprezentančnega nogometa v zadnjih osmih letih.

Potem ko je slovenska izbrana vrsta nekaj ur po zmagi nad Švico vse svoje misli že usmerila v izjemno pomembni nedeljski obračun, na katerem bo treba potrditi zmago nad deseto reprezentanco sveta, v Španiji še danes, o tem smo lahko prepričani, prevladujejo spomini na preteklost. Na zadnjih nekaj dni, tednov, mesecev in let.

Let, ko je Španija z izjemno lahkoto prihajala do zmag, ko je ne nazadnje osvojila naslov svetovnega in dvakrat tudi evropskega prvaka in poskrbela verjetno za neponovljivo vladavino. Španski stroj je tekel kot namazan, nihče ni uspel najti pravega recepta, s katerim bi ga premagal, in do zmag so Španci prihajali s tako lahkoto, da so bili z drugimi besedami že nesramno dobri.

Andres Iniesta, Xavi, Carles Puyol in druščina so bili videti nedotakljivi skoraj desetletje. Jasno je bilo, da bo prej ali slej prišlo do menjave generacij, da bodo omenjeni nosilci igre morali prepustiti mesto svojim naslednikom, toda Španci so kljub temu verjeli v to, da bo ta sprememba prišla neopazno in da predvsem ne bo imela posledic.

A vsi tisti, ki so stiskali pesti za takšen scenarij, so se lahko obrisali pod nosom že po zadnjem svetovnem prvenstvu v Braziliji, dokončni udarec pa so Španci doživeli v četrtek zvečer, ko jim je lekcijo odčitala Slovaška. Od zadnjega poraza v kvalifikacijah, ki jim ga je z rezultatom 0:2 prizadejala Švedska, do tega, ki so ga doživeli zdaj, je minilo neverjetnih osem let. Na petintridesetih kvalifikacijskih tekmah so kar 32-krat okusili slast zmage in trikrat remizirali, tudi zato je bila zmaga Slovaške oziroma poraz Španije tako nepričakovan, kot se je izrazil tudi selektor Vicente del Bosque.

"Ah, saj se bodo navadili," so med drugim zapisali španski mediji. Velika verjetnost obstaja, da se bo Španija kljub vsemu z lahkoto uvrstila na evropsko prvenstvo, toda ni le en večer tisti, ki skrbi navijače te izbrane vrste.

JE ČAS ZA DE GEO?
V prvi vrsti je to neprepoznavna igra, ki je posledica odsotnosti nekaterih do še nedavnega ključnih članov reprezentance, štirje porazi na zadnjih šestih tekmah pa nikakor niso več naključje, kvečjemu alarm. Po vrsti so Španijo premagali Nizozemska, Čile, Francija in Slovaška, le Avstralija in Makedonija pa sta občutili moč varovancev Vincenteja del Bosqueja.

Proti zadnjim nasprotnikom so sicer sprožili dvajset strelov v vrata, Slovaki po drugi strani samo pet, toda igra Špancev je bila počasna, brez prave ideje, žoga je potovala od noge do noge, vendar ni našla prave poti, po kateri bi prišla do zadetka. In nato je bil tu še Iker Casillas s svojo napako pri prvem zadetku, ko je s prostega strela zadel Jural Kucka.

Nekoč alfa in omega španskega reprezentančnega nogometa, brez katerega si praktično ni bilo mogoče predstavljati obstoja te izbrane vrste, zdaj postaja vedno bolj nezaželen. Vedno več je namreč takih, ki bi na njegovem mestu raje videli Davida de Geo, vratarja Manchester Uniteda, ki se je nazadnje izkazal na tekmi z Evertonom. Kapetan je bil na svetovnem prvenstvu neprepoznaven, in ko je že vse kazalo, da je bil to le črn trenutek v njegovi karieri, si je spet privoščil napako, po kateri je vanj usmerjenih veliko prstov.
 
ČE I BIL VSAJ PRIBLIŽEK KLUBSKEGA
Tudi Diego Costa si s predstavo na zadnji tekmi ni pridobil nobenih novih privržencev. S šestimi tekmami in brez zadetka nikakor ni tisti nogometaš, ki ga v tem trenutku gledamo pri Chelseaju. Čeprav Jose Mourinho zelo pazi na pripravljenost svojega varovanca, ki je nagnjen k poškodbam in fizično še ni optimalno pripravljen, je brazilski Španec v letošnji sezoni v klubskem dresu že devetkrat zatresel mrežo nasprotnika.

"Ni vratarja, ni napadalca," je kar kričalo z naslovnice enega od mnogih časnikov. Del Bosque pa očitno ne vidi nobenih večjih težav v izbiri igralcev: "Mislim, da nismo zašli v črno serijo. To je nogomet, sam pa se ne pritožujem nad igralci," je povedal prvi mož španske izbrane vrste, ki bo imel v naslednjih mesecih ogromno dela s sestavo ekipe, ki bo spominjala na tisto nedotakljivo.

"Nihče ne mara izgubljati, toda nihče ne more reči, da se nismo trudili. Izgubili smo zaradi nogometnih razmer, priznati moramo, da so Slovaki dobro igrali," je še ocenil španski selektor, ki je stopil v bran Casillasu, ki je bil najpogostejša tarča kritik: "V prejšnji akciji se je dobro odzval. Pri prejetem zadetku tega s klopi sicer nisem mogel dobro videti, toda zdelo se mi je, da je žoga nekoliko spremenila smer in ga presenetila."

Španijo v nedeljo čaka na papirju pravi nasprotnik za celjenje globokih ran, saj se bo pomerila z Luksemburgom. "Odigrani sta bili dve tekmi, nič še ni odločeno. Slovaška ima šest točk in je trenutno prva, toda ogromno je še tekem, da se to spremeni. Mi smo na primer prvo tekmo z lahkoto dobili in dosegli pet golov, tokrat bi si zaslužili vsaj remi," je pred novo preizkušnjo še pristavil izkušeni strateg.