© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
11.10.2014 11:58:30

Odprava v Vilni, misli na tekmi

Nikola Miljković

Slovenska reprezentanca je nekaj pred poldnevom po lokalnem času (uro prej v Sloveniji) prispela v glavno mesto Litve, kjer jo jutri zvečer čaka prelomno srečanje kvalifikacij za evropsko prvenstvo.

Nogometaši so se skupaj s strokovnim vodstvom, osebjem Nogometne zveze Slovenije, novinarji in nekaj navijači zjutraj zbrali na ljubljanskem letališču, od koder je posebno letalo lovce na nove tri točke poneslo proti Vilni. Še več navijačev se je odločilo za nizkocenovnega letalskega prevoznika in se odpravilo z enega od bližnjih italijanskih letališč, tako da bo izbrana vrsta imela tudi nezanemarljivo podporo s tribun, predvsem pa lahko računa na izrazito okrepljeno samozavest ter na veliko željo po drugi zaporedni zmagi.

Ne samo mediji, tudi igralci sami so četrtkov uspeh na domačem srečanju s Švico v prvi vrsti pozdravili zaradi njegovega vpliva na ozračje, medtem ko ga bo iz zornega kota prikazane igre ter splošne podobe ekipe vsekakor treba nadgraditi in s tem potrditi. Brez dobre predstave in polnega izkupička v Litvi bo zmaga nad Švico vredna precej manj v povsem konkretnem, tekmovalnem pogledu, pa tudi skozi prizmo podobe izbrane vrste, ki v Mariboru kljub zelo ugodnemu izidu še ni bila prava.

Reprezetnanti se tega zelo dobro zavedajo, zato je bila ob zboru na Brniku, med potjo in ob prihodu v Vilno nazaj usmerjeno le malo misli. Pravzaprav je pogled nazaj predstavljalo le pozitivno ozračje, ki nedvomno izvira prav iz tiste zmage, medtem ko so v tem ozračju vsi razmišljali o tem, kar jih čaka jutri zvečer. Ob šestih točkah s treh tekem bi bil spodrsljaj v Estoniji praktično pozabljen. Če pabi ekipa do teh točk prišla z igro, kakršno od nje pričakujemo in kakršno si tudi sama želi, pa bi bilo vse skupaj še toliko bolje. 

Pravzaprav bi bilo celo zelo dobro, kajti tak izkupiček in tak vtis bi omogočala povsem mirno čakanje novembrske tekme v Londonu, pa tudi spomladanskih preizkušenj, katerih podoba bi bila od dosežka v Angliji precej neodvisa. Da, zato jutrišnja tekma velja za prelmno. Tekma, ki jo bodo slovenski nogometaši bojda odigrali bodisi v dežju bodisi na meji padavin, pa čeprav jih je skupaj z vašima poročevalcema ob Baltiku podobno kot mesec prej v Estoniji pričakalo sončno vreme z nenavadno visokimi temperaturami.