© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
07.09.2014 19:48:41

Zadnji trening, zadnje misli

Nikola Miljković

Estonski novinarski kolegi so od njega želeli izvedeti, kakšna je čarobna formula za uvrščanje malih ekip na velika tekmovanja, Srečko Katanec pa jim je odgovoril, da je brez čarovnije treba ustvariti skupino fantov s pravo kemijo, imeti nekaj kakovostnih posameznikov in upati na nekaj sreče. To bo zagotovo tudi njegov recept v kvalifikacijah, ki se za Slovenijo začenjajo danes in v katerih ga najprej čaka tehnično manjvredna, toda skrajno žilava baltska reprezentanca.

Estonija je internetni fenomen. Ne samo lokalni, temveč tudi evropski in svetovni. Sovjetsko telekomunikacijsko središče se je vse od osamosvojitve še bolj pospešeno razvijalo v tej smeri in doseglo točko, na kateri mu lahko zavidajo prav vse evropske države. Na komunikacijski tehnologiji temelji večina estonskega gospodarstva, pri tem pa prednjačijo vse mogoče oblike dostopa do medmrežja. Neodtujljivo pravico do slednjega so Estonci kot prvi zapisali celo v ustavo in posledice take usmeritve so nekaj let pozneje resnično impozantne. Odprte brezžične povezave so na voljo na avtobusih, v taksijih, na javnih parkiriščih, v trgovinah in tako naprej, če sploh ne omenjamo bolj običajnih lokacij, kot so restavracije, letališče, železniška postaja in hoteli.

Skratka, na svetovni splet se lahko povežete kjerkoli ter kadarkoli, hitrosti tako te oblike komuniciranja kot ostalih so nekajkrat večje kot v primerljivih okoliščinah pri nas in verjetno ni treba posebej poudarjati, da je za naš poklic to prava Indija Koromandija. Z eno včerajšnjo pomanjkljivostjo. Usoda včasih poskrbi tudi za neverjetne zaplete in vsekakor med takšne spada dejstvo, da v času obvezne novinarske konference predstavnikov slovenske izbrane vrste in njenega treninga na talinskem stadionu ni bilo niti elektrike, kaj šele kakršnekoli oblike medmrežne povezave. Estonci so se sicer zelo potrudili in pred začetkom novega kvalifikacijskega cikla povsem prenovili prostore za medije, toda prenova se je nekoliko zavlekla, novo novinarsko središče je zaživelo šele dan pred našim prihodom.

EKIPA, KI BO ODGOVORILA NA ZAHTEVE
V njem pa so uspeli urediti vse z izjemo oznak za sicer novo stranišče na sicer novih vratih in povezav na omrežja. Tako električno kot internetno. Priklop se je zgodil šele danes zjutraj, včeraj pa je bilo treba improvizirati, kot da bi šlo za državo, ki je od estonskega slovesa internetne supersile, v kateri na spletu med drugim potekajo volitve in napoved dohodnine, oddaljena svetlobna leta. Seveda pa je imel selektor Srečko Katanec povsem drugačne skrbi, pa tudi mi smo ob sinočnjem srečanju z njim takoj pozabili na estonski internetni paradoks. Stvar je namreč preveč resna, pri čemer seveda mislimo na tekmo, ki nocoj čaka slovensko izbrano vrsto in pred katero se je srečal z novinarji, preden je na prizorišču obračuna opravil zadnji trening pred tekmo in se hkrati seznanil s pogoji na stadionu.

"Človek bi na začetku septembra sicer pričakoval neprimerno boljše razmere, toda kljub tem težavam smo opravili odlične priprave in, kar je prav tako pomembno, po njih nimamo nobenega poškodovanega igralca. Zdaj pa je moja naloga, da na igrišče pošljem ekipo, ki bo na najboljši način odgovorila na zahteve jutrišnje tekme," je Katanec spregovoril prvič po tiskovni konferenci ob vpoklicu nogometašev pred desetimi dnevi in k temu dodal zelo jasno, zelo odločno, zelo prodorno misel: "Nasprotnika zelo dobro poznamo in zavedamo se, da kompaktna in borbena ekipa ne bo lahek zalogaj. Smo pa tudi v tem pogledu sposobni biti na vsaj enaki ali celo višji ravni in jutri moramo to pokazati. Ne upati, da bomo, preprosto moramo biti."

ENAJSTERICA ZA CELOTEN PAKET
Katanec torej ne beži od tega, da ima Slovenija tehnično boljšo ekipo, a se zaveda, da bo za uspeh v Talinu treba hkrati potrditi to dejstvo in biti konkurenčen najmočnejšim estonskim adutom: trdnosti, kompaktnosti, borbenosti. "Tudi na tem področju mora biti vse v redu, in če bo, potem bomo že opravili velik del naloge in se izognili velikemu delu potencialnih težav."

Potem pa je tu še tehnični del, na katerega selektor polaga velike upe in ki je bil prav tako izjemno pomemben element priprav. "Odločil sem se za enajsterico, za katero verjamem, da bo ob dovolj veliki stopnji borbenosti sposobna držati žogo, hitro kombinirati in kontinuirano napadati. Pri čemer verjamem, da so v njej igralci, ki so k vsemu temu sposobni dodati kakšno preigravanje, kakšno ustvarjanje viška. Potrebujemo celoten paket in verjamem, da ga bomo ponudili," je poudaril Katanec, ki pa je na drugi strani vendarle opomnil tudi na nekaj slovenskih pomanjkljivosti na čelu z nezanemarljivim številom neizkušenih igralcev in s številnimi nogometaši, ki so sezono komaj začeli.

A hkrati spomnil na lastne izkušnje, ki pravijo, da je morebitni spodrsljaj na prvi tekmi vendarle mogoče popraviti. In seveda ostal skrivnosten na temo začetne enajsterice, pa čeprav je po treningih malo dvoma o tem kdo bo tekmo proti Estoniji začel od prve minute. V vratih bo Handanović, v obrambi Brečko, Samardžić, Cesar in Struna, na položaju defenzivnega vezista bo zaigral Stevanović, pred njim bodo Birsa, Kurtić, Rotman in Kampl, v konici napada bo Novaković.