© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
07.09.2014 08:50:06

Srečko po prvo, remi, pravi statistika

Grega Wernig

V četrtek je minilo natanko deset let, odkar je Slovenija nazadnje v nove kvalifikacije krenila z zmago.

Kaj imajo skupnega Zdenko Verdenik, Srečko Katanec, Matjaž Kek in Slaviša Stojanović, štirje od šestih strokovnjakov, ki so do zdaj s selektorske klopi vodili izbrano vrsto Slovenije? Preprosto – z nikomer od njih reprezentanca v nov kvalifikacijski cikel ni krenila z zmago.

Nasploh so uvodne kvalifikacijske tekme nekaj, kar Sloveniji v preteklosti ni prineslo veliko veselja in zadovoljstva. Le dvakrat se je zgodilo, da je naša reprezentanca boje začela z zmago, nazadnje pred natanko desetimi leti. Prvič je do tega prišlo leta 2002, ko je Slovenija z Bojanom Prašnikarjem na klopi iz hlač s 3:0 stresla Malto.

HAT-TRICK AĆIMOVIĆA
Dve leti pozneje je zmagovito debitiral tudi Branko Oblak, reprezentanti so tedaj s tremi zadetki današnjega športnega direktorja Olimpije Mileta Aćimovića v Celju vzeli mero Moldaviji. Zanimivo je, da se ne Prašnikar ne Oblak dobremu startu navkljub nista uspela prebiti na zaključni turnir, je pa zato uspelo dvema od treh, ki so uvodoma remizirali.

Zdajšnji selektor Katanec je Euro 2000 dosegel po začetnem remiju z Grčijo (V Atenah je bilo 2:2, oba zadetka je zabil še danes prvi reprezentančni strelec Zlatko Zahović), SP 2002 pa po neodločenem rezultatu na Ferskih otokih. Tudi takrat je bilo 2:2, čeprav je Slovenija vodila že z 2:0 in čeprav sta ekipi s tem rezultatom krenili tudi v sodniški dodatek). Tedaj so bili številni prepričani, da bo to ključni spodrsljaj za končni neuspeh, toda Slovenija nato v nadaljevanju ni izgubila niti enkrat, in to je bilo dovolj.

Tudi Matjaž Kek je skozi cilj prišel z dvignjenimi rokami, čeprav je v kvalifikacije za SP 2010 krenil z remijem; a tedaj je bila točka iz Vroclava (mrežo Poljske je zatresel Zlatko Dedić) dejansko več, kot je večina pričakovala.

KLJUČNA UVODNA
Še nikdar pa Slovenija na zaključni turnir ni prišla, kadar je uvodno tekmo izgubila. V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 1998 je bil poraz z Grčijo v Atenah le eden od številnih, Verdenik se v tistem ciklu ni veselil niti ene zmage! Tudi Euro 2008 je ostal neuresničen sen, da je bilo tako, je bilo čutiti že, ko je Oblakova četa v Bolgariji izgubila kar z 0:3. Pod slab začetek (poraz s Severno Irsko z 0:1) in slab konec se je v kvalifikacijah za Euro 2012 podpisal tudi Matjaž Kek, ki se je nato dokončno poslovil od selektorske vloge.

ZDRAVA PAMET
Zadnje kvalifikacije – za SP 2014 – je Slovenija začela s Slavišo Stojanovićem in končala s Katancem na klopi. Slabi rezultati so Stojanovića, ki je debitiral z domačim porazom s Švico (0:2), odnesli sredi kvalifikacij, čeprav je Katanec slednje prav tako zaključil s porazom s Švico, pa je ostal na klopi. In je zdaj tik pred vstopom v enajsti kvalifikacijski cikel za Slovenijo.

Statistika pravi, da bi bil v Talinu idealen remi, a zdrava pamet seveda trdi drugače: Francija bo z zmago, ki bi bila za Katanca kot slovenskega selektorja prva na začetku novih kvalifikacij, jasno precej lažje dosegljiva.