© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
06.09.2014 15:40:50

Josip Iličić: Kot da bom imel ob sebi brata

Nikola Miljković

Slovenska reprezentanca bo jutri odpotovala v Talin, kjer jo v ponedeljek čaka uvodna tekma v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016. Eden od glavnih adutov Srečka Katanca bo tudi nogometaš Fiorentine Josip Iličić.

Nad govorjenjem v pravem pomenu te besede nikoli ni navdušen, to veliko rajši počne z nogami in z žogo. Toda ko ga človek le pripravi do pogovora, nikoli ne razočara. Tudi tokrat je bilo tako oziroma ta ugotovitev v tem primeru velja v še nekoliko večji meri kot do zdaj. Svoje so namreč naredili poletje brez težav, dobri pripravljenost in forma, veliki načrti pred novim kvalifikacijskim ciklom ter obet slovenske družbe v podobi Jasmina Kurtića v vrstah Fiorentine.


Naj je šlo za Palermo ali lansko poletje za Fiorentino, Josipu Iličiću nekako ni bilo usojeno, da bi poleti delal toliko in tako, kot je treba za celovito uspešno sezono. Morda je nekaj k temu prispeval tudi sam, toda predvsem je imel veliko smole s poškodbami, telo ga je večkrat pustilo na cedilu in v času tekmovalnega obdobja je moral nadoknaditi izgubljen čas. Letos je drugače. "Po dolgem času sem poletne priprave opravil povsem brez težav in zaradi tega sem zelo zadovoljen. Srečen sem, da sem dobro delal, da se dobro počutim in da sem temu primerno v dobri formi. Na začetek klubske sezone že dolgo nisem bil tako dobro pripravljen, in to seveda veliko pomeni tudi za reprezentančne preizkušnje," poudarja igralec, ki je za začetek klubske sezone odigral srečanje z Romo.


Po dolgem času sem poletne priprave opravil povsem brez težav in zaradi tega sem zelo zadovoljen. Srečen sem, da sem dobro delal, da se dobro počutim in da sem temu primerno v dobri formi.

NIČ VEČ LOV NA IZGUBLJENO
Pred nadaljevanjem sezone v serie A pa ga seveda čaka nastop slovenske izbrane vrste na začetku novega kvalifikacijskega cikla. "Če je šlo v drugi polovici prejšnjih kvalifikacij za nekakšen lov na praktično izgubljeno in če so bile ostalo prijateljske tekme, gre za reprezentanco v tej podobi zdaj prvič povsem zares. Pripravljeni smo na izzive, ki nas pri tem čakajo, in verjamem, da bomo to tudi pokazali," je odločen na krilih svoje forme, a tudi vzdušja v ekipi, ki je po njegovih besedah vedno izjemno, ter splošnega vtisa, ki ga je dobil na reprezentančnih treningih v teh dneh. Pravzaprav ga moti le vreme, toda tudi v njem je našel nekaj pozitivnega. "Priprave potekajo tako, kot morajo. Vse je v najlepšem redu, če odštejem manjše težave z vremenom, ki je bilo ves teden vse prej kot poletno. Sploh za tiste, ki smo poletne priprave preživeli na pravi vročini, je bil šok precejšen, toda po drugi strani nas v Estoniji čakajo razmere, v kakršnih smo trenirali, tako da bi se tudi ta moteč dejavnik na koncu lahko izkazal za nekaj pozitivnega."

GLEDLJIVO NE BO, MORA PA BITI USPEŠNO
V teh dneh je veliko govora o pričakovanjih, nekateri omenjajo celo besedo zahteve, želje in cilji so kar nekako samoumevni. Seveda nas je zanimalo, kako bi s slalomom med temi izrazi opravil naš tokratni sogovornik. "Pričakovanja in zahteve me na tej točki ne zanimajo. Spadamo med ekipe, ki jim je uvrstitev na evropsko prvenstvo povsem realno dosegljiva, in temu primerno si jo želimo. To je najbolj pomembno. Euro je naš cilj, doseči si ga želimo vsaj tako močno kot navijači ter mediji in pripravljeni smo dati od sebe prav vse," je zagotovil in napovedal, da bo to več kot očitno že v ponedeljek v Talinu.

BRUTALNO ISKREN
Hkrati pa ne olepšuje tistega, kar tam in tedaj čaka slovensko izbrano vrsto. Ravno nasprotno, v zvezi z otvoritveno preizkušnjo je brutalno iskren, brutalno konkreten in brutalno pragmatičen. "Ne zatiskajmo si oči, po vsej verjetnosti bomo v ponedeljek odigrali tekmo, ki ne bo najbolj gledljiva in od katere gledalci ne bodo imeli prav dosti. Tako je bilo ob prejšnjih priložnostih in skoraj zagotovo bo tako tudi tokrat. Gre pač za tak tip srečanja in za tak tip nasprotnika. Moramo pa poskrbeti za to, da bo ne glede na zunanjo podobo za nas rezultatsko uspešna. Moramo se prilagoditi, izkoristit estonske pomanjkljivosti in narediti vse za to, da bi prišli do zmage," je napovedal in v podobnem duhu pogledal v preteklost oziroma se dotaknil njene povezave s sedanjostjo.

Saj veste, govorimo o slabi izkušnji z Estonijo, ki jo ima Slovenija iz kvalifikacij za prejšnje evropsko prvenstvo. "Ni pomembno, kaj se je dogajalo v preteklosti. Oziroma če je že pomembno, lahko predstavlja našo prednost. Zdaj namreč v popolnosti vemo, kaj nas čaka, in se na to pripravljamo. Ne čutim želje po maščevanju, zgolj prepričanje, da smo se iz prejšnjih izkušenj z Estonci veliko naučili in da takratnih napak zdaj, ko se začenja neka povsem nova zgodba, ne bomo ponavljali," mu je treba priznati, da je bil zelo prepričljiv.

Ni pomembno, kaj se je dogajalo v preteklosti. Oziroma če je že pomembno, lahko predstavlja našo prednost. Zdaj namreč v popolnosti vemo, kaj nas čaka, in se na to pripravljamo.

VESELJE V OČEH

Tak želi biti tudi na igrišču. Ne zanimajo ga slabše predstave iz prvega obdobja reprezentančne kariere, hkrati pa ne želi poudarjati boljših iz zadnjega časa. Pomembno je, tako pravi, da je pred neko novo zgodbo maksimalno dobro pripravljen in da želi dati vse, kar ima. Za državo, za reprezentanco in za fante, ki so v vlogi njegovih soigralcev. Reprezentančnih soigralcev, jasno, eden od njih pa je ravno na dan zbora postal tudi njegov klubski soigralec. Na njegovo veselje, ki je iz Josipovih oči žarelo, na trenutke celo bliskalo. "Zelo sem vesel, da se mi bo Jasmin pridružil v Firencah, ves čas sem upal, da se bo to zgodilo. Ko so me ljudje spraševali, ali bo prišlo do njegovega prestopa, nisem mogel skriti velike želje in tako zdaj ne morem skriti veselja. Počutim se, kot da bom imel ob sebi brata, in to je nekaj res posebnega. Ob tem pa gre za še en dokaz, da slovenski nogomet ima kakovost, in upam, da se bo to pokazalo tudi, ko bova za Fiorentino skupaj zaigrala."

SEVEDA JE BILO TOKRAT ŠAL ŠE VEČ
Lahko si le predstavljamo, kaj vse se je dogajalo med njima v dneh, ko je bil dogovor v zraku in ko je do njega dokončno prišlo. Zagotovo ni manjkalo skupnih načrtov, zagotovo ni manjkalo niti šal. "V tej druščini šal ne manjka nikoli, sploh če je v bližini Jasmin," se je nasmejal. "Sposobni smo se šaliti tudi, kadar ni pravega razloga, v tem primeru pa je bilo domislic seveda še toliko več. Nekatere so bile res zelo posrečene, a rad bi jih zadržal zase in prepričan sem, da razumete," nas je seveda malce razočaral, a mu tega nikakor ne moremo zameriti. Kajti vsekakor razumemo in smo prepričani, da razumete tudi vi.