© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
06.09.2014 08:15:54

V Sloveniji imam vse ... Skoraj vse!

Grega Wernig

Agim Ibraimi o uvrstitvi Maribora v ligi prvakov, prihajajočih izzivih, veliki zasebni želji in še čem.

Evforični dnevi so mimo, Mariborčani so po uvrstitvi v ligo prvakov uredili misli in se lotili priprav na prihajajoče izzive, ki jih je več kot dovolj. V teh dneh ima sicer Ante Šimundža na voljo okrnjeno zasedbo, saj ima kar nekaj igralcev reprezentančne obveznosti. Tudi Agim Ibraimi, ki je z makedonsko izbrano vrsto na pripravah v Valencii, kjer varovance selektorja Boška Đurovskega čaka v ponedeljek uvodna preizkušnja kvalifikacij za Euro 2016 proti Španiji.


DALI SMO SI DUŠKA
Mineva enajsti dan od čudovitega večera na Celtic Parku. Spomini seveda nikoli ne bodo zbledeli, zato pa je vse bolj stvarno dojemanje podviga, ki je uspel vijoličastim. "Po tekmi smo so dali duška, bili smo evforični. Ne vem, če smo se sploh dobro zavedali, kaj nam je uspelo. Kot da ne bi vedeli, kje smo. Je stanje, ki ga je težko opisati, vendar so občutki čudoviti. Verjemite! Tudi naslednji dan smo še lebdeli. Menim, da smo se prave razsežnosti uspeha zavedli šele ob spremljanju žreba skupin: 'Hej, mi smo v družbi najboljših, največjih evropskih klubov.' To pa nekaj pomeni in prepričan sem, da smo si ta dosežek zaslužili. Garali smo, zelo smo garali in bili za vloženi trud nagrajeni. Vsi. Že večkrat sem poudaril, da je Maribor klub, ki ti daje vse in dejstvo je, da mu je nekaj treba vrniti. Zdaj je napočil ta trenutek, do katerega smo v prvi vrsti prišli zaradi dela na visoki profesionalni ravni, a tudi zaradi odličnega ozračja v moštvu. Družimo se tudi izven igrišča, smo prijatelji. Po treningu skupaj odidemo na pijačo, kosilo, večerjo. Bil sem že v veliko ekipah, toda kaj takega še nisem doživel. Veliko je dobre volje, smeha, vendar hkrati vemo, kje je meja med zabavo in našimi obveznostmi. Ko smo na igrišču, ko moramo izpolnjevati trenerjeva navodila, to vedno počnemo stoodstotno zavzeto, pristop je takšen, kot mora biti," je po petkovem dopoldanskem reprezentančnem treningu v Valencii razpredal Agim Ibraimi.

V Sloveniji imam vse. Uživam. Sem član najboljšega kluba, osvajam lovorike, igral bom v ligi prvakov ... Ne, nimam se nad čim pritoževati, vendar si hkrati nadvse želim, da bi dobil tudi slovenski potni list.


LAHKO BI BILI DIAMANTNA

Stanje duha v štajerski prestolnici se je čez noč spremenilo, v gospodarsko izčrpano okolje se je vrnil optimizem. "Neizmerno smo veseli, da smo lahko osrečili naše navijače in jim omogočili trenutke radosti. Nemogoče je prezreti, da so ljudje navdušeni, da je Maribor po petnajstih letih znova v ligi prvakov. Takratna generacija bo za vedno ostala zlata, mi bi bili lahko diamantna (smeh). Sicer pa je kot na dlani, da mesto živi za nogomet, uvrstitev med 32 najboljših evropskih ekip je naš poklon navijačem."

Maribor bo igral v skupini s Chelseajem, Schalkejem in Sportingom. "Dejstvo je, da so proti nam vsi favoriti, toda dokazali smo, da se lahko postavimo po robu tudi najboljšim ekipam. Ne bomo se prestrašili. Imamo kakovost in vsekakor si bomo prizadevali po najboljših močeh, da bi bili uspešni. Nimamo pritiska rezultata, osnovni cilj smo že dosegli, ampak seveda si želimo zmage. Hočemo tekmovati. V vsak dvoboj bomo krenili, kot bi bil zadnji krog kvalifikacij," pravi makedonski virtuoz, ki je prepričan, da blišč lige prvakov vijoličastih ne bo zaslepil: "Nikakor ne, prvenstvo ostaja naša prioriteta. Zelo dobro se zavedamo, da je uspeh na domačem prizorišču osnovni pogoj, da lahko razmišljaš o evropski zgodbi."

NISEM SE OBREMENJEVAL Z NAMIGOVANJI
Domžalčani imajo že devet točk več, kar kljub mariborski tekmi manj ni zanemarljiva prednost. "Imajo odličnega trenerja, temu primerno je njihovo delo, poleg tega so ujeli želeni ritem. Zaslužijo si vse pohvale, vendar menim, da ga bo kmalu konec in da bomo mi takšni, kot si želimo biti. Boljše je prvenstvo začeti, kot smo ga mi, kot pa končati na tak način."

V pričakovanju zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov in zlasti po zmagi nad Celticom je odhod našega sogovornika nenehno visel v zraku. Navijači in še kdo so si lahko oddahnili šele 1. septembra ob polnoči, ko je postalo jasno, da ostaja pod Kalvarijo. "Takoj po tekmi v Glasgowu sem poudaril, da me zanima zgolj in samo igranje z Mariborom v ligi prvakov. Nič drugega, to je moja najbolj iskrena želja. Kljub temu so se pojavljala takšna in drugačna namigovanja. Če jih je preveč, te morda začnejo motiti, ampak temu nisem posvečal pozornosti, s tem se nisem obremenjeval. Ker vem, da bosta športni direktor in moj zastopnik ravnala, kot je prav."

agim ibraimi gw
Grega Wernig


Vijoličasta desetica ne skriva, da se na sončni strani Alp počuti kot riba v vodi, toda ... "V Sloveniji imam vse. Uživam. Sem član najboljšega kluba, osvajam lovorike, igral bom v ligi prvakov ... Ne, nimam se nad čim pritoževati, vendar si hkrati nadvse želim, da bi dobil tudi slovenski potni list. Potem bi bila moja sreča popolna," je nekoliko presenetil Agim Ibraimi. Ker je jasno, da za slovensko reprezentanco ne more igrati, nas je kakopak zanimalo, kaj so motivi? "To je res moja zelo velika želja, uresničitev bi mi ogromno pomenila. Začenja se sedmo leto moje bivanja v Sloveniji, kjer bom živel tudi po koncu kariere. Glede tega ni nobenega dvoma. Povezan sem s klubom, povezan sem z mestom, povezan sem s Slovenijo. Po vsej državi imam prijatelje in tudi nekaj sorodnikov, ki imajo slovensko državljanstvo. Da se ne bi sprenevedal, so razlogi tudi praktični. Na evropskih gostovanjih soigralci letališče zapuščajo skozi prostor namenjen državljanom evropske unije, sam imam ponavadi veliko več zapletov. Moram čakati pri drugemu okencu, kjer je treba izpolniti številne formularje, te administrativne zadeve me vse bolj motijo, živcirajo in temu bi rad naredil konec. Močno verjamem, da bom uresničil namen," je iskreno pojasnil Agim Ibraimi. Enega od pomembnih pogojev za pridobitev potnega lista je že izpolnil. Njegova slovenščina bo kmalu brezhibna.

NAŠA PRILOŽNOST SO PROTINAPADI 
Slovenska reprezentanca bo kvalifikacije za Euro 2016 začela v Estoniji, Makedonija v Španiji. "Soigralci se med seboj malce šalimo, da zdaj, ko v moštvu ni več Xavija in Xabija Alonsa, imamo možnosti, seveda pa je resnica takšna, da se prekleto dobro zavedamo zahtevnosti naloge. Peklenske naloge. Ne glede na to, kaj se je Špancem pripetilo na svetovnem prvenstvu, je popolnoma jasno, da imajo izjemno zasedbo, ki bo po spodrsljaju v Braziliji tudi maksimalno motivirana. Naša priložnost se skriva v protinapadih, še zlasti v primeru, če bodo gostitelji zaigrali zelo napadalno. Po najboljših močeh si bomo prizadevali izkoristiti prostor, ki ga bomo imeli na voljo."

Poleg Španije in Makedonije so v skupini C še Belorusija, Slovaška, Luksemburg in Ukrajina. "Z novim sistemom kvalifikacij so naše možnosti kajpada večje. Želimo si zagotoviti vsaj tretje mesto in si nastop na zaključnem turnirju zagotoviti v dodatnih kvalifikacijah. Radi bi se uvrstili na Euro, radi bi pisali zgodovino," je sklenil Agim Ibraimi.