© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
26.08.2015 09:40:45

Zadovoljni Ranko Stojić: Tako odgovorijo veliki klubi

Grega Wernig

Generalni direktor Olimpije Ranko Stojić je strnil misli po štirih zaporednih zmagah Olimpije, odgovoril pa je tudi na očitke, da v Ljubljani dela na črno.

Turobnost prvega delovnega dne novega tedna ni skazila dobre volje Ranka Stojića. Generalni direktor Olimpije ima preprosto preveč razlogov, da bi po svetu hodil z mrkim pogledom. Njegova zasedba pač blesti, v državnem prvenstvu ruši vse pred sabo.

Ko so zeleno-beli na uvodni avgustovski dan doživeli boleč domači poraz z Domžalami, je Stojić v pogovoru za naš časnik nogometašem Olimpije poslal jasno in glasno sporočilo. Dejal je, da se porazi v nogometu seveda dogajajo in da zaradi tega ni konec sveta. A nato je odločno pristavil: "Zdaj zahtevam odgovor v obliki serije zmag!" In kar je želel, je tudi dobil.

Odgovor Olimpije je bil izjemen: na naslednjih štirih tekmah je zabeležila štiri zmage, zabila kar petnajst golov in dobila le enega, hkrati pa sredi Ljudskega vrta na kolena spravila zasedbo aktualnega prvaka Maribora. To je bila kakopak najslajša zmaga v zmagovitem nizu, a tudi imenitna nedeljska predstava na tekmi s Celjem je poskrbela za salve navdušenja med navijači ljubljanskega kluba. Slednji že dolgo ni v devetdesetih minutah zabil kar pol ducata zadetkov, nazadnje se je pod takšen podvig podpisal 3. marca 2012, ko je v Lendavi z goli Dejana Djermanovića (3), Dareta Vršiča (2) in Nikole Nikezića razbil nebogljeno Nafto. Stojić je torej dosegel svoje, uspelo mu je, kar je želel.

stojic gw
Grega Wernig

USPEH PRINAŠA ŠE VEČ DELA
"Kaj naj rečem … Res mi je uspelo motivirati, celo prebuditi nogometaše. Tedaj so bili nekateri sicer presenečeni, peščica morda celo šokirana, toda prav nihče mojih besed ni sprejel negativno. Odziv je bil v celoti pozitiven. In to me še kako veseli," je včeraj ob našem klicu uvodoma dejal Ranko Stojić, nato pa nadaljeval razpredanje o potezi, ki je bila zadetek v polno: "Način, s katerim so mi nogometaši odgovorili, je zaščitni znak velikih klubov, ki ne trpijo porazov. Ne trdim sicer, da smo velik klub. Nismo še. A Olimpija je nekoč bila takšna in obnašati se moramo temu primerno. In to velja za vse v klubu, od nogometašev do trenerjev in nas, ki delujemo v upravi."

Zdaj lahko že mirne vesti zapišemo, da v Ljubljani spet vlada nogometna evforija. Po dolgem času se Ljubljančani pogovarjajo o svojem klubu, po vrsto letih vedno več ljudi spet vse bolj mika, da bi odšli v Stožice. V nedeljo jih je bilo okoli 4000, pričakovati je, da jih bo na prihajajoči tekmi z velenjskim Rudarjem še nekoliko več.

A Stojić se zaveda, da bo Olimpija pozitivno stanje duha med prebivalci ohranila le, če se bodo dobri rezultati nadaljevali. In zato je tudi tokrat poslal jasno sporočilo nogometašem edinega prvoligaša iz glavnega mesta Slovenije. "Največja napaka v tem trenutku bi bila, če bi se v našo zavest naselila misel, da smo že nekaj naredili. Nismo. Zato si ne smemo privoščiti, da bi postali arogantni, dejstvo je, da bomo še naprej zmagovali le, če bomo nadaljevali v tem slogu. Če se bomo še naprej trudili po najboljših močeh, če bomo še naprej zagnani kot do zdaj. Še naprej moramo hrepeneti po zmagah, še naprej moramo komaj čakati vsako naslednjo tekmo. Takole pravim: bolj si uspešen, bolj moraš biti skromen. In čim boljši so rezultati, toliko bolj moraš garati in trdo delati. In spet – to ne velja le za nogometaše, to velja za vse nas, ki delujemo v klubu," odločno razmišlja nogometni funkcionar iz Srbije.

stojic gw
Grega Wernig

ARGENTINCA NE BO V LJUBLJANO
Kot rečeno, Olimpija bo imeniten niz poskušala nadaljevati v nedeljo, ko bo v Stožicah gostoval Rudar. Lahko se zgodi, da bo tedaj močnejša še za kakšnega novega nogometaša, poletni prestopni rok za zmaje še ni povsem zaključen.

"Če sem povsem iskren, moram priznati, da v zadnjih avgustovskih dneh pričakujem še kakšno korekcijo ekipe. Toda preden pripeljemo kogarkoli novega, moramo razmišljati tudi o igralcih, ki ne dobivajo dovolj minutaže. V mislim imam predvsem Josipa Golubarja, Marka Vukčevića in Enisa Đurkovića. Dejstvo je, da so odhodi neizbežni. In ko bo do njih prišlo, se bodo zgodili tudi prihodi. Je že tako, da moramo biti previdni. Zdaj se je sezona komaj začela in je vse v najlepšem redu. Toda ko bo prišel oktober, bodo z njim prišli tudi težji pogoji za igro, možnost poškodb bo toliko večja, počasi se bodo začeli nabirati tudi kartoni. Pričakujem še enega, dva nova nogometaša," je razkril Stojić.

V zadnjih dneh se je z Olimpijo povezovalo tudi Lucasa Ontivera, Argentinca iz vrst Galatasaraya, toda nekdanjega mladinca Reala, Tottenhama in Milana v Ljubljano očitno ne bo. "Lahko potrdim, da je Ontivero z nami preživel precej časa, toda nisem prepričan, da bi bil prava izbira za nas. Smo v položaju, v katerem si ne smemo privoščiti napak. Ne trdim, da bi bil Ontivero napaka. Ne, zagotovo ne bi bil. Je pa res, da je v tem trenutku telesno slabo pripravljen. Tako slabo, da ne bi zdržal niti enega polčasa, posledično bi morali nanj čakati mesec, morda celo dva. Pa tudi v finančnem smislu bi bil njegov prihod za nas velik zalogaj. Zato ga verjetno ne bo k Olimpiji. In ne pozabite – imamo tudi Brazilca Mariotta, ki bo, ko bo pripravljen, predstavljal pomembno okrepitev za nas," je Ontivera bolj ali manj prečrtal Stojić, ki ne skriva, da je še kako zadovoljen z nogometaši, ki so do zdaj prišli v Ljubljano.

ranko stojic 3
Grega Wernig

"Morate vedeti, da smo, ko smo prevzeli Olimpijo, začeli uresničevati projekt, ki smo ga pred tem snovali že precej časa. Že februarja, marca smo začeli razmišljati o kadrovski politiki. Milanu Mandariću sem tedaj dejal, da bo prepozno, če bomo delo začeli šele, ko bomo prevzeli klub," je pojasnil prvi kadrovnik zmajev in nadaljeval: "Ko smo začeli kupovati nove nogometaše – niti enega nismo pripeljali brez posvetovanja z Milanom Mandarićem, za katerega bi bili presenečeni, kako zelo razume to igro –, je bilo prisotno tudi veliko skepticizma. Vem, kaj se je recimo na začetku govorilo o Martinu Mimounu, vem tudi, kaj se govori o Ricardu Alvesu. Pa le poglejte, kako zdaj igra Mimoun. In tudi Ricardo bo Olimpiji dal še veliko. Imamo namreč sistem dela, ki se razlikuje od drugih. V tem sistemu vsak nogometaš počne natanko to, kar mora početi, da bi napredoval. Sicer pa sem zadovoljen z vsemi novinci. Tudi z Denisom Klinarjem, čeprav zaradi poškodbe ne igra. A ni pomembno le to, kar nekdo kaže na igrišču. Še kako štejejo tudi odnos do dela, pristop in obnašanje. Vse to je na takšni ravni, da sem zadovoljen z vsemi. Pristop vseh je takšen, kakršnega smo si tudi želeli."

POGODBA OD PRVEGA DNE DALJE
Za konec nismo mogli mimo teme, ki med navijači zmajev v teh dneh buri precej duhov. Ranko Stojić je pred kratkim v intervjuju za časnik Dnevnik dejal, da ima po prihodu v Ljubljano toliko dela, da sploh ni imel časa podpisati pogodbe z Olimpijo. In pojavil se je dvom – ali Stojić torej v Ljubljani dela na črno?

"Očitno sem naredil napako, ker sem dal intervju za omenjeni časnik. Nisem vedel, da sem dal intervju za tabloid," je brez dlake na jeziku odgovoril Stojić in nadaljeval: "Resnica je takšna, da so me napačno razumeli. Želel sem le poudariti, da sem imel oziroma imam toliko dela, da preprosto ni bilo časa, da bi razmišljal o čem drugem. Presenečen sem, da je sledilo, kar je. S temi ljudmi se zagotovo ne bom več pogovarjal. Nisem nameraval več govoriti o tej nesmiselni temi. A ker me že sprašujete o moji pogodbi, bom povedal naslednje: pogodba je podpisana od prvega dne dalje, podpisana je bila v mesecu maju, ko sem prišel k Olimpiji."