© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
25.08.2015 22:52:39

Liga prvakov: Berić z Rapidom ostal pred vrati raja

Reuters

Pred tekmo sezone, pred enim najpomembnejših obračunov v karieri, Robert Berić ni imel miru. Še preden se je v Ukrajini zapodil za žogo, se v javnosti že spet začelo šušljati: pred fantom iz Krškega je zadnji nastop v dresu Rapida.

Ali slovenski reprezentant res ne bo nikdar več zaigral za Dunajčane, je vendarle še malce prezgodaj govoriti. Kot pribito pa drži dejstvo, da je Berić skupaj s svojimi soigralci sinoči zagotovo odigral svojo zadnjo tekmo v okviru tekmovanja, ki nosi ime liga prvakov. V sezoni 2015/16, da ne bo pomote.

Čeprav se nogometaši velikana iz avstrijske prestolnice po porazu na domačih tleh z 0:1 niso prepustili malodušju in čeprav so na gostovanju v Ukrajini uglednemu Šahtarju nudili izjemen odpor, so domov vseeno odšli sklonjenih glav. Zeleno-beli so bili v nekem trenutku sicer že v ligi prvakov (v 22. minuti so povedli z 2:1), a povratna tekma se je vseeno končala po ukrajinskih željah. Bilo je namreč 2:2, naprej se je torej prebil Šahtar, ki je tudi sinočnji obračun zaradi nemirnih razmer v Donecku odigral v Lvovu.

Berić je na zelenici tamkajšnjega stadiona preživel vseh 90 minut, sodeloval pri prvem golu, med strelce pa se ni vpisal. A bi se lahko. Celo moral bi se. V zadnji minuti rednega dela je namreč zapravil priložnost, ki bi jo napadalec njegovega kova preprosto moral spremeniti v zadetek. Po predložku z leve je bil pred golom povsem sam, na presenečenje vseh pa je nato z glavo z devetih metrov streljal mimo gola. "Pa so šli milijoni po vodi," se je slikovito izrazil komentator avstrijske nacionalne televizije, Berić pa bo še dolgo sanjal trenutek, ko bi se lahko za vse večne čase zapisal v zgodovino Rapida. In da bi bilo vse še huje, so gostje nato v 95. minuti zadeli še vratnico ...

DINAMO PO TREH LETIH
Če so bili v prestolnici naših severnih sosedov številni žalostni, je v glavnem mestu naših južnih sosedov vladalo precej bolj prešerno vzdušje. Dinamo si je namreč prvič po treh letih spet priigral nastop v skupinskem delu lige prvakov. Ovira, ki so jo morali Zagrebčani preskočiti v zadnjem krogu, je bila sicer roko na srce precej nizka. Občutno nižja od tiste, pred katero se je znašel Rapid. Skenderbeu se je na trenutke sicer poskušal dostojno kosati z modrimi, toda ti so bili predvsem na povratni tekmi razred zase. Čeprav so že na začetku drugega polčasa ostali brez izključenega nogometaša, so gostom iz Albanije zabili štiri gole in jih v ligo Europa poslali s skupnim porazom 2:6.

PO MARIBORU ŠE MALMÖ
Tudi letos je brez lige prvakov ostal Celtic. Za velikana iz Glasgowa je bil lani usoden Maribor, tudi letos pa mu je načrte prekrižal klub, katerega ime se začne s črko m. Malmö je sicer izgubil prvo tekmo, a na Škotskem je v 95. minuti (!) zabil gol, ki mu je porazu z 2:3 navkljub olajšal nalogo.

Švedi so nato pred svojimi gledalci slavili z 2:0 in Celtic vnovič obsodili le na ligo Europa. Od lige prvakov se je moral posloviti tudi Monaco, ki je v pretekli sezoni zaigral celo v četrtfinalu. Klub iz kneževine je naletel na premočnega nasprotnika, Valencia je povratno tekmo sicer izgubila z 1:2, a vseeno napredovala s 4:3. In poskrbela, da bodo imeli Španci v tej sezoni v skupinskem delu kar pet svojih predstavnikov!

Jutri bodo znani še preostali srečneži, ki se bodo prebili skozi kvalifikacijsko sito in si priigrali nastop v skupinskem delu lige prvakov. Branko Ilić bo z Astano na Cipru branil prednost, na prvi tekmi je APOEL premagal z 1:0. Partizan bo v Beogradu lovil zaostanek z 0:1, BATE bo poskušal na kolena spraviti tudi Gregor Balažic. Ažbeta Juga skoraj zagotovo ne bo v golu lizbonskega Sportinga, bo pa slovenski vratar kakopak držal pesti za to, da bo njegov klub v Moskvi uspel ohraniti prednost s prvega obračuna, ko je v Lizboni slavil z 2:1.

Danes 
*Maccabi TA - Basel 1:1 (1:1) /2:2/
*Malmö - Celtic 2:0 (1:0) /2:3/
Monaco - *Valencia 2:1 (1:1) /1:3/
*Dinamo ZG - Skenderbeu 4:1 (2:1) /2:1/
*Šahtar - Rapid 2:2 (2:2) /1:0/
(Robert Berić je igral vso temo za Rapid)

Jutri
Apoel - Astana /0:1/
Partizan - Bate /0:1/
Bayer - Lazio /0:1/
Brugge - Manchester United /1:3/
CSKA Moskva - Sporting /1:2/

- ekipe z oznako * so se uvrstile v ligo prvakov
- med poševnicami je izid prvega obračuna