© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Iztok Lukner
Iztok Lukner
23.07.2015 20:00:10

Andrej Kastrevec: Preudarno, brez razmetavanja

Nikola Miljković

Novomeščani so silovito krenili v svojo tretjo zaporedno sezono med prvoligaši. V uvodnem krogu so gostovali v Velenju, kjer so knape ugnali z 1:0.

Pred začetkom sezone je Krko marsikdo uvrstil v skupino klubov, ki se bodo borili za obstanek, zato ostaja splošno mnenje, da je bila njena uvodna zmaga precejšnje presenečenje. Spet drugi bi rekli, da ni čisto tako. Farmacevti so namreč že ob koncu preteklega prvenstva dokazali, da jih nikakor ne gre podcenjevati. Dolgo se je zdelo, da bodo osvojili deveto mesto in se za prvoligaški status potegovali v dodatnih kvalifikacijah, nato pa so v zadnjih šestih krogih petkrat zmagali in tekmovanje končali kot sedmi.

10

zmag (štiri remije in sedem porazov) je na 21 tekmah na klopi Krke vknjižil trener Andrej Kastrevec.

Ekipa v nasprotju s prejšnjima dvema letoma v prestopnem roku ni doživela večjih sprememb. Vajeni smo bili, da so Krkaši v vsako prvenstvo startali s skoraj povsem prenovljenim igralskim kadrom. "Že pred koncem prejšnje sezone smo se začeli pripravljati na novo. Rekel sem, če bom nadaljeval, mora okostje ekipe ostati nespremenjeno, saj je treba v nasprotnem primeru vse postaviti na novo, se uigrati. Nismo zamenjali veliko igralcev, a imamo še vedno nekaj težav z uigranostjo. Moram poudariti, da imamo zelo mlado ekipo, vendar vemo, kje smo. Trudimo se, da bi se čim prej uigrali," je dejal Andrej Kastrevec, ki je na začetku novembra lani na trenerskem mestu nasledil Miloša Rusa, pred tem pa je bil vodja mladinskega pogona.

SKROMNO: ŠESTI
Do konca prestopnega roka je ostalo še kar nekaj časa, zato utegne tudi v novomeškem prvoligašu priti do še kakšne spremembe. "Vse položaje imamo kar lepo zapolnjene, potrebujemo pa še enega desnega štoperja, ki bi zamenjal Žižića. Vendar nočemo hiteti, ker se nam ne mudi. Želimo, da pride res izkušen igralec, vodja, ki bi dvignil raven igre in tudi samozavest. Glede ostalega bomo pa videli. Veliko je mladih fantov, ki niso imeli izkušenj s prvo ligo, ampak določeni igralci imajo kakovst, tako da jih bomo počasi vključevali v ekipo," nam je kratkoročne načrte kluba opisal 46-letni novomeški strokovnjak in v nadaljevanju predstavil tudi cilje za tekočo sezono. "Cilj je vedno narediti korak naprej. Če smo bili lani sedmi, bomo skromni in bomo rekli, da bi radi bili šesti. Poleg tega želimo uveljaviti nekaj mladih nogometašev."

kastrevec NIK_9466
Nikola Miljković

V pripravljalnem obdobju je v oči zbodla predvsem neučinkovitost Krkašev, ki na petih tekmah kar štirikrat niso zadeli mreže tekmecev. Za to je obstajal tehten razlog. Predstavil nam ga je šef strokovnega štaba, ki na prijateljske tekme ne da veliko. "Prvi tekmi smo igrali z mladinci, pri čemer so imeli štirje reprezentanti premor, nekaj igralcev pa je odšlo in še nismo bili popolni, tako da te tekme sploh niso bile realen pokazatelj. Vedel sem, v čem je težava, določene igralce smo morali taktično postaviti, potrebovali smo čas in s tem se nisem obremenjeval. Vedel sem, da bomo za prvo tekmo nared. Sicer nisem vedel, v kakšni meri, toda izkazalo se je, da je bilo dovolj za tri točke."

9.

in 7. mesto je v zadnjih dveh sezonah osvojila Krka.

VEDNO GOL ALI DVA
Krka je z zmago v Velenju prekinila še en neugoden niz. Prejšnji uvodni tekmi nove sezone je namreč izgubila, pred dvema letoma v Kopru, lani v Ljubljani. Velenjski uspeh pa je poskrbel za dodaten dvig samozavesti v Novem mestu. "Prva tekma je pomembna s psihološkega vidika. Bilo je zelo težko zaradi vročine in slabega igrišča. Vedel sem, da se v Velenju ne bo 'umiralo v lepoti', v lov na tri točke smo šli z disciplino in garanjem. Imeli smo še kopico priložnosti, tako da bi lahko tekmo odločili že prej. Tri točke so bile najpomembnejše, zdaj pa se že pripravljamo za naslednjo tekmo v Celju. Na vsako srečanje se pripravimo enako, vedno želimo zabiti gol ali dva. Tudi tokrat ni prav nič drugače, če se bo ponudila priložnost, bomo v Celju pobrali vse tri točke."

500.000 

evrov znaša proračun novomeškega prvoligaša.

Po uvodni zmagi je bilo med fanti občutiti veliko zadovoljstva, vendar pa ima trener Kastrevec navado, da po koncu srečanja (ne glede na rezultat) nikoli ne gre v slačilnico. "Vedno pustim, da se zadeve prespijo in potem v miru delamo naprej. Tako smo že opravili analizo tekme, odpravljamo napake. Fantje se zelo dobro zavedajo, da je nova tekma nova zgodba, prejšnja pa že zgodovina."

Zelo zanimiv je tudi njegov način dela, v katerem velik poudarek namenja individualnemu pristopu k igralcem, kar velja tako s fizičnega kot taktičnega vidika. "Če igralec ne ve, kaj je njegova naloga na igrišču, potem tudi moštvo ne more funkcionirati," je razložil Kastrevec, ki je velik zagovornik napadalnega načina igre, a je tudi v tem primeru njegova filozofija precej preprosta in logična. "Trener mora poznati kakovost posameznih igralcev in temu prilagoditi igro. Če bi vedel, da nimam takih igralcev, bi tudi sam igral na drug način. Videl sem, da imamo kakovost, in sem šel v to. V fazi napada imamo igralce, ki so močni v igri ena na ena."

kastrevec NIK_9482
Nikola Miljković

TRIBUNE IN RAZSVETLJAVA
Ob koncu pogovora je beseda nanesla še na to, kako lokalna skupnost v največjem dolenjskem mestu podpira prvoligaške ambicije nogometašev. V Novem mestu je namreč še vedno v ospredju košarka. "Prebijamo se naprej. Novi župan je obljubil, da bomo uredili tribune in razsvetljavo, zato upam, da bomo naredili korak naprej na infrastrukturnem področju. Vse drugo je urejeno. Proračun kluba je malo več kot 500 tisoč evrov, delamo preudarno in ne razmetavamo z denarjem. Generalni sponzor Krka daje velik poudarek transparentnosti poslovanja in delu z mladimi. Teh standardov se moramo držati, ne moremo jih obiti."