© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
12.05.2015 12:39:04

Rastoder & Mandarić: Denar najmanjši problem

Milan Mandarić se je v nedeljo vrnil v Slovenijo. Včerajšnji dan je po naših informacijah preživel v Strunjanu, kmalu – morda že danes – se bo vnovič sestal tudi z Izetom Rastoderjem.

Na podpisu pogodbe, s čimer bi dokončno prevzel nogometni klub iz Ljubljane? Čeprav si to želi marsikateri navijač Olimpije, se v tem trenutku vseeno zdi, da je dogovor med obema poslovnežema precej oddaljen oziroma bolj pobožna želja tistih, ki so že zdavnaj izgubili vero v Rastoderja in njegov način vodenja trenutno edinega prvoligaša iz slovenske prestolnice.

917-3-rastoder
Arsen Perić

Uradno se je sicer zgodba o prevzemu Olimpije s strani Milana Mandarića končala 24. marca, ko so zmaji na svoji spletni strani potrdili, da je srbski bogataš z ameriškim potnim listom dejansko poslal ponudbo, ki pa jo je Rastoder zavrnil.

RASTODER BI TOREJ LAHKO CELO DOBRO ZASLUŽIL, ČE BI SE ODPOVEDAL OLIMPIJI, TODA OČITNO JE DENAR V CELOTNI ZGODBI ŠE NAJMANJŠI PROBLEM. BOLJ SE MENDA ZAPLETA PRI ŠTEVILNIH DRUGIH POGOJIH.

Prvi mož zeleno-belih se je nato zavil v molk, čeprav smo na klub uradno naslovili prošnjo za intervju, Mandarić pa se je po nekaj neuspešnih poskusih, da bi ga priklicali, vendarle javil. In povedal naslednje: "V tem trenutku težko rečem kaj bolj konkretnega, ker pogovori še potekajo. Zgodba z Olimpijo še ni končana. Kljub vsemu pa se stvari razpletajo, vsaj tako upam, v pozitivno smer. Pričakujem, da bi se utegnila zgodba zaključiti, v eni ali drugi smeri, ko se vrnem v Slovenijo. To je v tednu po 10. maju, saj imam naslednji teden opravke v Londonu. Takrat bom že lahko dal končne odgovore." Deseti maj je mimo, včeraj se je začel teden, za katerega je Mandarić napovedal končne odgovore. In po naših informacijah bo, kot rečeno, zgodba v teh dneh zagotovo končana. Toda z epilogom, ki se ga navijači bržčas ne bodo razveselili.

917-2-mandaric re
Reuters

Toda kje se zapleta? Oziroma zakaj se vse bolj zdi, da Rastoder ni pripravljen prepustiti kluba Mandariću, čeprav je slednji ponudbo s treh milijonov evrov, kot je nudil sprva, povišal na štiri milijone evrov? Rastoder bi torej lahko celo dobro zaslužil, če bi se odpovedal Olimpiji, toda očitno je denar v celotni zgodbi še najmanjši problem.

KAJ ZANJ POMENI POJEM RAZVOJ KLUBA, BI BILO SEVEDA ZANIMIVO IZVEDETI. ZA ZDAJ NEKIH JASNO ZAČRTANIH SMERNIC Z RASTODERJEVE STRANI ŠE NI BILO VIDETI, ČEPRAV JE OLIMPIJA "NJEGOVA" ŽE VEČ KOT PET LET.

Bolj se menda zapleta pri številnih drugih pogojih, ki jih postavlja Rastoder. Slednji je že prvič, ko je Mandarićeva ponudba postala predmet javne debate, poudaril, da je "vesel vsakega, ki je pripravljen podpreti razvoj kluba", a hkrati dodal, da prejeta "ponudba tega gotovo ne izkazuje"

Kaj zanj pomeni pojem razvoj kluba, bi bilo seveda zanimivo izvedeti. Za zdaj nekih jasno začrtanih smernic z Rastoderjeve strani še ni bilo videti, čeprav je Olimpija "njegova" že več kot pet let. Prepričani smo tudi, da Mandarić zagotovo ima zastavljeno vizijo, kako Olimpijo spraviti na višjo raven. 

Bržčas se v celotno zgodbo ni podal povsem nepripravljen, ne moremo si predstavljati, da bi nudil milijone za nekaj, za kar ne bi imel izdelanega dobrega oziroma vsaj temeljitega načrta. Precej bolj je torej verjetno, da je ta načrt povsem drugačen od Rastoderjeve vizije; pa kakršnakoli že je. In tukaj naj bi se "lomila kopja". 

ŽUPANA SE V KULOARJIH OMENJA ŽE NEKAJ ČASA. NAMIGUJE SE, DA NAJ BI ŽELEL "UREDITI" VSE TRI OLIMPIJE, KI SO "NJEGOVEMU" MESTU VSE PREJ KOT V PONOS. VPRAŠANJE JE SEVEDA LE, S KOM DA IN S KOM NE.

Rastoder naj bi Mandariću postavil precej pogojev, pod katerimi mu je pripravljen prepustiti Olimpijo, toda večina jih ni povezana z denarjem. Trenutni vodja ljubljanskega kluba naj bi tako svoj odhod pogojeval s tem, da morajo določeni ljudje, ki so že aktivni pri Olimpiji, tudi v prihodnje ostati na svojih položajih

Kdo uživa tako veliko mero Rastoderjevega zaupanja, je težko ugibati, jasno pa je, kdo so ljudje, ki so ob takšnih prevzemih po navadi najbolj "na prepihu": trener, športni direktor, vodilni ljudje uprave, našel bi se še kdo. Toda Rastoder naj bi menda prevzem pogojeval tudi z določenimi drugimi, ki za klubski ustroj vsaj na prvi pogled niso tako pomembni. 

917-3-jankovic ap
Arsen Perić

Ne glede na vse se bosta obe strani v tem tednu še sestali. Ali dejansko še obstaja možnost, da se razideta s podpisano pogodbo, pa je spet drugo vprašanje. Izvedeli smo sicer tudi to, da naj bi se želel Mandarić skupaj s svojimi najtesnejšimi sodelavci v tem tednu vnovič sestati tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem

Zakaj? Morda v prepričanju, da lahko prav Janković vpliva na Rastoderja? No, sicer pa se župana v kuloarjih tako ali tako omenja že nekaj časa. Namiguje se, da naj bi želel "urediti" vse tri Olimpije, ki so "njegovemu" mestu v zadnjih letih vse prej kot v ponos. Vprašanje je seveda le, s kom da in s kom ne. In v kakšnih načrtih je Rastoder in v kakšnih Mandarić.