© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
eč
09.12.2014 11:18:41

Z dvignjenimi glavami

Grega Wernig

Domžale so v uvodnem delu sezone zbrale skoraj toliko točk, kot so jih v celotnem preteklem tekmovalnem letu.

Zimski spanec bodo najmirneje preživeli ob Kamniški Bistrici, kjer bi vas marsikdo označil za norega, če bi pred pol leta napovedali, da bodo prav Domžale tiste, ki bodo po uvodnem delu sezone vodile na lestvici.

Tudi zaradi tega se Domžalčani ne obremenjujejo preveč s tem, da so v zadnjih tednih zapravili kar precej prednosti pred najbližjimi zasledovalci. Dva poraza v zadnjih treh krogih sta poskrbela, da lahko Maribor, potem ko bo odigral zaostalo tekmo z Olimpijo, po točkah Domžale celo ujame. Tudi Celjani so blizu, za vodilnim klubom zaostajajo le za štiri točke. Ampak kot rečeno, v Domžalah so vseeno še kako zadovoljni s tem, kar jim je uspelo v prvem delu sezone.

792-12-vuk domzale celje gw
Grega Wernig

"V nobenem primeru sobotni poraz s Celjem ne predstavlja črne pike na doseženo v jesenskem delu sezone. Zato smo se ponosno in z dvignjenimi glavami veselili naslova jesenskega prvaka. Na dopust bomo odšli z zelo prijetnim občutkom, saj je za nami izjemno uspešne pol sezone. Igralcem sem v kratkem govoru po tekmi dejal, da morajo biti ponosni na to, kar so storili v jesenskem delu sezone," zadovoljstva ne skriva trener Luka Elsner. Ko je slednji pred natanko 50 ligaškimi tekmami prevzel domžalski kolektiv, je bil marsikdo skeptičen, pred tem ni namreč vodil še nikogar.

Ampak mladi strokovnjak je presenetil vse; zdaj vodi na lestvici, pohvali se lahko tudi s pozitivno statistiko: kot trener je dosegel 23 zmag, 14 remijev in 13 porazov. S svojim pristopom je dodobra popestril dogajanje na slovenski nogometni sceni, ki je v zadnjih mesecih še kako zaživela. Dejansko lahko vidimo prvoligaško renesanso, Domžale jasno niso edine, ki so k temu prispevale svoj delež.

"Velikemu delu slovenske javnosti je jasno, da je liga v letošnjem letu precej napredovala. Gledamo razburljive in kakovostne tekme in tudi lestvica ponuja veliko zanimivosti. Tukaj pridobivamo vsi, saj je na tekmah več gledalcev, pozornost medijev je večja, kakovost tekem je višja ... Slednje je ključnega pomena za nas, ki imamo mlade ekipe. Vsak konec tedna igramo težke tekme in veseli smo, da se na vrhu lestvice odvija pravi boj. Štiri ekipe smo si zelo blizu in obeta se nam še veliko bolj zanimivo nadaljevanje sezone," je prepričan šele 32-letni strokovnjak; v 1. SNL je mlajši le trener Celja Simon Rožman.

792-13-domzale ap
Arsen Perić

Po razburljivi jeseni bomo zdaj priča tudi pestri zimi; tekem sicer ne bo, bodo pa klubi na tržnici med seboj tekmovali, kdo se bo bolje okrepil oziroma kdo bo utrpel kar najmanj škode. Številni nogometaši bi lahko zamenjali delodajalce, tudi mnogi iz Domžal, najbolj pa lovke po najvidnejših obrazih stegujejo tujci in premožni Maribor. Govori se, da bo k slednjemu odšel tudi Erik Janža, z vsakim takšnim nakupom bo Maribor jasno dosegel dvojno zmago: okrepil bo svojo ekipo in oslabil tekmečevo.

"Prestopnega roka me ni strah. Že nekaj časa nam je jasno, da srednjeročno ne bomo mogli zadržati vseh fantov. Na vsakega, ki mu bomo omogočili prestop v večje okolje, bomo ponosni. Bolje, kot se bati in jokati, ko nekdo odide, se je pripraviti na to neizbežno dejstvo. Aktivno delamo, da morebitne odhode kakovostno nadomestimo z igralci znotraj kadra oziroma z okrepitvami. To je realnost skorajda vseh slovenskih klubov. Primorani smo sprejeti ponudbe, ki prihajajo za naše igralce," se s tem, kaj se bo zgodilo v januarskem prestopnem roku, ne obremenjuje Elsner, ki zagotovo ne bo ostal brez Benjamina Morela. Slednji se je na dopust v rodno Francijo namreč vrnil tudi z novo pogodbo.