© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
09.12.2014 10:51:35

Iz tabora Schalkeja: Hvalospevi novemu sistemu

Reuters

Štiri gole so v soboto na domačem igrišču Radomljam zabili vijoličasti, enako je uspelo tudi njihovemu naslednjemu tekmecu, Schalkeju, le da je klub iz Gelsenkirchna štirikrat zatresel mrežo na gostovanju pri Stuttgartu.

Modrim iz Porurja v letošnji sezoni ne gre vse po načrtih. Slabi rezultati v bundesligi so pred tedni odnesli trenerja Jensa Kellerja, zamenjal ga je Italijan Roberto Di Matteo, ki je v moštvo vnesel velike spremembe. Med drugim je spremenil tudi sistem igre, za kar je dobil veliko pohval.

Zmagovalec lige prvakov s Chelseajem se je namesto taktične postavitve s štirimi igralci v zadnji vrsti odločil igrati le s tremi branilci, v postavitvi 3-5-2, kar je obrodilo sadove. Schalke je namreč slavil na zadnjih treh prvenstvenih tekmah, še posebej impresivni sta bili zadnji dve.

Doma je s 4:1 premagal Mainz, nazadnje pa v gosteh Stuttgart s 4:0. Na zmeraj vročem gostovanju v mestu Mercedesa – čeprav je Stuttgart sezono začel katastrofalno – so bili modri iz Gelsenkirchna fantastični, dvoboj so odločili v praktično dvajsetih minutah, ko so vodili že s 3:0.

Blestel je predvsem Eric Maxim Choupo-Moting, ki je zabil hat-trick – za vse tri zadetke mu je podal Tranquillo Barnetta –, enkrat je v polno meril tudi novi nemški čudežni deček Max Meyer. "Veliko časa smo posvetili vadbi novega sistema in naše trdo delo se počasi obrestuje," je bil po tekmi zadovoljen branilec Jan Kirchhoff, nad novo odlično napadalno predstavo svojih varovancev je bil navdušen tudi Di Matteo: "Imamo dva odlična napadalca, ki sta stalna grožnja pred tekmečevimi vrati. Obrambnim igralcem nasprotnikov ne sme niti za trenutek popustiti zbranost, in to nas dela nevarne. Choupo-Moting in Huntelaar znata vsako najmanjšo nezbranost kaznovati."

Oba napadalca Schalkeja sta sicer v odlični formi, Choupo-Moting je kot rečeno proti Stuttgartu zabil hat-trick, enako je uspelo Huntelaarju na tekmi z Mainzem. "Vse nam je šlo kot po maslu od prve minute in seveda sem vesel, da sem zabil tri gole. Ampak kdo doseže gol, ni pomembno, pomembno je le, da zmagujemo," je dejal kamerunski nogometaš pri Schalkeju in misli usmeril tudi na prihajajoč obračun z Mariborom: "Zaradi zadnje predstave v prvenstvu bomo šli v tekmo zelo samozavestno. Zmaga v Sloveniji je imperativ, potrebovali pa bomo tudi pomoč Chelseaja. Mislim, da nam lahko uspe, da smo dovolj kakovostni, da lahko zmagamo."

Zanimivo bo videti, če se bo tudi proti našim državnim prvakom Di Matteo odločil za taktično postavitev s tremi obrambnimi igralci, v ligi prvakov mu takšna odločitev za zdaj še ni prinesla želenih rezultatov. Na zadnji tekmi je Schalke namreč na domačem igrišču izgubil visoko, s kar 5:0 s Chelseajem.

Italijanski strokovnjak po pričakovanjih svojih načrtov ne želi razkrivati, zelo skrivnosten je bil tudi športni direktor Horst Heldt: "Če bomo znova zaigrali s tremi branilci, ni vprašanje zame. Ampak pomembno je, da smo fleksibilni in imamo na voljo tudi druge rešitve. Za zdaj ekipa igra odlično v postavitvi 3-5-2 in mislim, da je ta taktična različica najboljša glede na nogometaše, ki jih imamo na voljo. Toda najpomembnejše je, da v sredo zmagamo. Na kakšen način in s kakšno postavitvijo nam bo to uspelo, je povsem nepomembno."