© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
09.12.2014 10:31:27

Bi ga res želeli imeti na igrišču?

Reuters

Nocojšnji obračuni imajo seveda kronološko prednost, a mnogi že zdaj pogledujejo proti jutrišnjemu večeru, ko se bosta za biti ali ne biti udarila Manchester City in Roma.

V osmini finala lige prvakov bo dovolj prostora le za enega, v pričakovanju dvoboja na olimpijskem stadionu pa sta prav posebne pozornosti deležna rimski zvezdnik Daniele De Rossi in neverjeten niz z njim neposredno povezanih pripetljajev.

Kar bi moralo biti velika zmaga za maksimalno znižanje zaostanka na vrhu prvenstvene lestvice, se je pošteno zapletlo. Po petkovem spodrsljaju vodilnega Juventusa v Firencah se je Roma Torinčanom želela približati zgolj na točko oziroma je to približanje načrtovala brez najmanjšega zadržka.

Toda domnevno lahko domače srečanje s skromnim Sassuolom se je začelo spreminjati v nočno moro, ko so gostje povedli z 2:0 in ko so s tem rezultatom tudi dobili prvi polčas. Povsem nepričakovano so se sinovi volkulje znašli v velikih težavah, v takem položaju pa so nujno potrebovali svoje najizkušenejše nogometaše. In prav na tej točki je eden od njih svoje moštvo pustil na cedilu.

De Rossi je že povsem na začetku drugega dela nespametno prejel rdeči karton, Roma pa z igralcem manj tudi ob skrajnem prizadevanju ni mogla iztržiti več od izenačenja in posledične točke. Otrok rimskega kluba je s tem močno razočaral svoje navijače, a s tem se zgodba o nogometaševih dogodivščinah na meji verjetnega šele začne. Oziroma, povedano drugače, v časovnem vrstnem redu je bila izključitev le pika na i dobrega tedna, ki je v De Rossijevo življenje prišel iz najhujših nočnih mor.

792-10-11-derossi1
Reuters

Da bi rdeči karton že sam po sebi imel težo, večjo od strogo tekmovalne, so poskrbele okoliščine, povezane z 31-letnikovo hčerko. Po dolgotrajnih sporih z nekdanjo partnerko in dekličino mamo je mala Gaia šele v zadnjem času začela pogosteje spremljati De Rossija na tekmah, pri čemer najbolje obveščeni pravijo, da je bil njen tokratni obisk Olimpica posebej pomemben tako zanjo kot za očeta.

Slednji je ob skorajda samoumevni zmagi načrtoval zadetek in posvetilo s poljubom v neposrednem prenosu, a se je končalo brez zmage, brez zadetka, brez posvetila, brez poljuba in z rdečim kartonom. Vse skupaj se je torej sprevrglo v pravo polomijo, ta pa dobi še precej večje razsežnosti, če jo postavimo v še širši kontekst.

Na primer v še širši kontekst odnosov z omenjeno nekdanjo partnerko Tamaro Pisnoli, ki je sredi taistega tedna svojo (in Danielejevo) deklico postavila v nadvse neprijeten položaj. Italijanska policija jo je namreč aretirala zaradi domnevnega sodelovanja v združbi, ki naj bi izsiljevala lokalnega podjetnika in mu pri tem grozila.

Ali pa v kontekst nekoliko razširjenega tedna, v katerem se je De Rossi v velike težave spravil tudi sam. In to dvakrat. Najprej se je zapletlo po tekmi prejšnjega kroga lige prvakov v Moskvi, ko je bil naslednik Francesca Tottija na položaju kapetana in zastavonoše rimskega kluba med tistimi, ki jih je ruski tabloid zalotil med obiskom erotičnega nočnega kluba. Tudi ob tem Gaii zagotovo ni bilo prijetno, bojda je moral nogometaš marsikaj pojasniti svoji zdajšnji partnerki in ob tem se je znašel tudi pod močnim pritiskom puritanskega dela (in ta je kar precejšen) italijanske javnosti.

No, pod še močnejšim pritiskom celotne javnosti pa se je znašel neposredno pred sredino tekmo, ko so v javnost pricurljale informacije o njegovih stikih z enim od vodij rimskega dela zloglasne mafije. Italijanska policija ima v rokah posnetke več telefonskih pogovorov med zloglasnim mafijcem in priljubljenim nogometašem, ki jih bo moral italijanski reprezentant pojasniti tako oblastem kot tudi medijem. A seveda predvsem javno pojasnjevanje v tem trenutku ne pride v poštev.

De Rossi se je že pred sobotno tekmo zavil v molk, po izključitvi ga je še poglobil in le kdo bi mu lahko zameril. Sploh v položaju, v katerem Romo čaka tekma, od katere je odvisno nadaljevanje sezone v najbolj prestižnem klubskem tekmovanju. Rimljani morajo za zagotovljeno napredovanje jutri premagati iz dneva v dan boljši Manchester City, v primeru remija bi bili odvisni od razpleta srečanja Bayerna in CSKA-ja, poraz jih vodi v prepad, nesrečni De Rossi pa bi pri tem moral biti eden od glavnih adutov.

In tudi bo, pa čeprav ostalim nogometašem Rome in njenim navijačem nekateri napol v šali postavljajo vprašanje iz naslova tega zapisa. Pravzaprav bi jim ga – prav tako v šali – postavili tudi mi, saj se je De Rossiju v zadnjih dneh pod rokami podrlo vse, česar se je dotaknil, in je v tem obdobju resnično videti kot nekdo, ki je hkrati razbil ogledalo, prekrižal pot črni mački in hodil pod lestvijo.