© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tp
tp
08.12.2014 20:27:21

Arsenalov zvezdnik prevelik za tank in podmornico

Visokorasli branilec topničarjev Per Mertesacker je za izgovor, da bi se izognil obveznemu služenju vojaškega roka, uporabil kar svojo višino.

Služenje vojaškega roka je bilo v Nemčiji obvezno vse do leta 2010, na seznamu pa se je pred leti kakopak znašel tudi Mertesacker. Toda sicer robustni Nemec nikoli ni imel želje po tem, da bi se pobliže spoznal z orožjem. Zato se je hitro domislil izgovora, da bi se tej dolžnosti izognil. "Napisal sem pismo, v katerem sem jim razložil, da se nočem rokovati z orožjem in da sem tudi prevelik, da bi se stlačil v tank ali podmornico. Namesto tega sem delal v kliniki z duševnimi bolniki," je razložil Mertesacker, ki v višino meri 198 centimetrov.

In prav ta izkušnja mu je po njegovih besedah spremenila življenje. "Zjutraj sem treniral, popoldne pa sem delal v bolnišnici. Nemalokrat se je zgodilo, da me niso prepoznali ali so začeli kričati name, toda nisem se ustrašil. Prehod med obema svetovoma je tisti, zaradi katerega sem vedno ostal z nogami trdno na tleh in se še bolj razvil kot oseba," je še dodal Mertesacker, ki je ustanovil posebno fundacijo, s katero pomaga manj privilegiranim otrokom.