© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
09.12.2014 09:59:20

Vid Belec: Naj traja kar najdlje

vszi

Med kopico slovenskih vratarjev, ki v zadnjih letih ali pa samo to sezono opozarjajo nase, je vsekakor tudi Mariborčan, ki naravnost blesti v Turčiji.

Slovenija ima v tem trenutku toliko dobrih vratarjev, da bi jih lahko celo izvažala oziroma kar posojala drugim. Samir Handanović blesti v dresu Interja, njegov bratranec Jasmin Handanović navdušuje v ligi prvakov, Jan Oblak je letos za astronomsko odškodnino prestopil iz Benfice v Atletico, Nejc Vidmar je v tej sezoni postal član prestižnega kluba 1000, Matic Kotnik se vse bolj dokazuje v golu Celja, Ažbe Jug je korak stran od mesta prvega vratarja pri Bordeauxu, ne smemo pa seveda pozabiti niti na Vida Belca. Če bi pozabili nanj, bi bil to greh brez možnosti opravičila. Zakaj? Preprosto: mariborski čuvaj mreže blesti v pravem pomenu besede.

V zadnjih nekaj sezonah sem recimo redno branil, a z vidika uspešnosti mojih klubov razlogov za zadovoljstvo ni bilo veliko. upam in verjamem, da bo tokrat drugače.

Ko se je Belec poleti odločil za vnovično slovo od Interja, je bil prestop v Konyaspor vsekakor določeno tveganje. V turškem nogometu pač vladajo drugačne zakonitosti, kar nekaj je bilo v preteklosti Slovencev, ki so tja odšli z visokimi pričakovanji, domov pa so se vrnili poklapani in razočarani.

792-12-belec2 vszi


Ampak Belec je ne glede na vse dobil to, po kar je odšel – že res, da mu je soigralec Kaya Tarakci "vzel" štiri prvenstvene nastope, toda 755 odigranih minut (od mogočih 1080) vsekakor ni slabo. Predvsem pa je lahko Belec zadovoljen s tem, kako mu je v tem času šlo od rok.
Na devetih tekmah je namreč kar sedemkrat ostal nepremagan, na preostalih dveh je skupaj prejel le štiri zadetke. V tem pogledu je celo najuspešnejši vratar turškega državnega prvenstva, le Istanbul BB pa je tisti, ki je v dvanajstih krogih prejel manj golov (5) kot Konyaspor (10). Skratka, Belec je s selitvijo v Konyaspor zadel v polno in niti najmanj mu ni žal, da se je odločil, kot se je.

"Vse je super, moje zadovoljstvo bi bilo težko na višji ravni," se je na klic edinega slovenskega športnega časnika odzval Vid Belec in nadaljeval: "Res nimam razlogov za pritoževanje. Branim, do zdaj nisem prejel veliko golov, tudi naši rezultati so dobri. Naj torej traja kar najdlje."

792-12-belec3 vszi
vszi


Turčija je številnim Slovencem dobro poznana, mnogi preživljajo poletni dopust na priljubljeni turški rivieri. A vsak, ki je že bil tam, se je vendarle lahko prepričal tudi o tem, da je življenje izven urejenih hotelskih kompleksov vendarle povsem drugačno, vsekakor manj bleščeče. "Haha, dopusta in življenja v Turčiji se res ne da primerjati. Ampak da ne bo pomote, nič hudega mi ni. Prav nobenih težav nisem imel s prilagajanjem na novo okolje, sicer pa sem tako ali tako prišel igrat nogomet. Kot profesionalec ne moreš vedno izbirati, kje boš živel, toda ponavljam, res mi ni hudega," je poudaril član nogometnega kluba iz Konye, mesta v centralni Turčiji, ki se lahko pohvali z dobrim milijonom prebivalcev.

Haha, dopusta in življenja v Turčiji se res ne da primerjati. ampak da ne bo pomote, nič hudega mi ni. prav nobenih težav nisem imel s prilagajanjem na novo okolje, sicer pa sem tako ali tako prišel igrat nogomet.

In tudi povsem novim nogometnim stadionom, ki sprejme kar 42.276 gledalcev in velja za enega najlepših v vsej državi. "Selitev na nov stadion je bil le en korak od mnogih v sklopu ambicioznega načrta uprave kluba. Ta želi Konyaspor izstreliti med najboljše klube v državi. Jasno je, da je težko prodreti med tri velikane Galatasaray, Fenerbahče in Bešiktaš, saj so to velikani z neverjetno tradicijo, vse drugo je povsem mogoče. Že zimski prestopni rok bi za Konyaspor lahko bil zelo zanimiv, govori in napoveduje se marsikaj. Skratka, gre za klub z visokimi cilji, kar mi je, priznam, pisano na kožo. V zadnjih nekaj sezonah sem recimo redno branil, a z vidika uspešnosti mojih klubov razlogov za zadovoljstvo ni bilo veliko. Upam in verjamem, da bo tokrat drugače," se nadeja 24-letnik, ki je bil med letoma 2010 in 2012 posojen Crotoneju, lani pa portugalskemu Olhanenseju.

792-12-belec1 vszi
vszi

Res je, pogodbo imam podpisano do leta 2016, ampak prehitro je, da bi karkoli govorili o Interju. ni še niti konec decembra … pogodbo imam, gledam pa na vsako sezono posebej.

Tudi v Konyaspor je Belec zgolj posojen, kar pomeni, da se bo moral po koncu sezone vrniti k Interju. "Res je, pogodbo imam podpisano do leta 2016, ampak prehitro je, da bi karkoli govorili o Interju. Ni še niti konec decembra … Pogodbo imam, gledam pa na vsako sezono posebej. Bomo videli, kaj se bo zgodilo poleti, zagotovo pa se bomo morali usesti za isto mizo in pogovoriti," priznava Belec, ki je za konec potegnil še črto pod iztekajoče se leto: "Zame je bilo vsekakor uspešno, moram priznati. Na Portugalskem sem redno branil, tudi v Turčiji je tako, zdaj sem še član kluba, ki dosega dobre rezultate. Eden od vrhuncev se je zagotovo zgodil v Argentini, kjer sem dočakal debi v članski reprezentanci, to je še dodaten plus tega plodnega leta. Zagotovo sem naredil korak v svoji karieri."