© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Žan Libnik
Žan Libnik
28.08.2024 13:15:56

Hrvati pokajo od samozavesti: To si o Olimpiji misli nogometaš Rijeke

Profimedia

Ljubljano je zajela nogometna mrzlica, Stožice so praktično razprodane in jasno je, da bo nogometaše Rijeke v zmajevem gnezdu čaka peklensko vzdušje. V taboru hrvaškega prvoligaša verjamejo, da so v tem dvoboju boljša ekipa in da bodo to (znova) dokazali tudi na stoženski zelenici. Podobno so lani ugotavljali tudi v Ludogorcu.

Po prvi polovici dvoboja med Olimpijo in Rijeko rezultat stoji v delikatnem ravnovesju. Hrvaški prvoligaš je večji del tekme na domači Rujevici vodil, v 33. minuti je Rečane v vodstvo popeljal Franjo Ivanović, ki bo v četrtek očitno odigral zadnjo tekmo v dresu Rijeke. Izid je z uspešno izvedeno enajstmetrovko v 76. minuti poravnal Pedro Lucas, v zaključnih minutah pa so zmaji napadali celo zmago.

Tako ali drugače je bilo jasno, da bo odločitev o potniku v prenovljeno konferenčno ligo padla v Stožicah. V slovensko prestolnico, ki jo je zajela prava nogometna mrzlica, se je četa z avtobusom odpravila v sredo dopoldne, zvečer pa bo na stoženski zelenici opravila tudi uradni trening.

Pred potjo v Ljubljano sta za hrvaške medije v drobovju Rujevice spregovorila strateg ekipe Radomir Đalović in vezist Toni Fruk.

"V ponedeljek smo delali na regeneraciji, nato se je začela priprava na Olimpijo. Še nekajkrat smo si ogledali posnetek prve tekme. Mislim, da ne bo nobenih presenečenj. Za pripravo na to tekmo imamo dva dni časa in v četrtek bomo dali vse od sebe, maksimalno bomo osredotočeni. Ta tekma mi pomeni ogromno, še preveč. Ampak v prvi vrsti ogromno pomeni klubu in igralcem. Jaz tukaj nisem pomemben. Fantje imajo kakovost, zaradi njih in zaradi kluba si želim, da pridemo do uvrstitve v konferenčno ligo in da igramo resne tekme z resnimi nasprotniki. Da na največjem odru pokažemo, koliko smo vredni," pravi Đalović.

Odkar je prevzel vlogo šefa strokovnega štaba, je Rijeka vknjižila poraz proti švedskemu Elfsborgu, remi z Olimpijo, dvakrat pa je bila suverena v državnem prvenstvu. Po visoki zmagi nad Istro je zasedba s Kvarnerja pretekli vikend na gostovanju odpravila še Osijek; za zmago sta zadela Stjepan Radeljić in Marco Pašalić.

Skrbi zaradi viroze

V preteklih dneh je Đalovića nekoliko skrbela viroza, ki se je razširila v njegovi ekipi. V Osijeku je bil pod vprašajem nastop Majstorovića, Radeljića in Rukavine, a zdravstvenih težav pred četrtkovo poslastico ni. Zaradi poškodbe bo manjkal že dlje časa odsotni Bruno Goda.

Radomir Đalović
Profimedia


"Pogledali smo si Olimpijino tekmo v Mariboru. Zamenjali so štiri, pet nogometašev, videli smo nekaj igralcev, ki na Rujevici niso igrali. Preučili bomo vsako podrobnost. Analiza njihovih domačih tekem proti Celju in v Evropi je pokazala, da so doma nekoliko bolj agresivni, bolj napadalni. Malo so drugačni, ampak drugačni bomo tudi mi. Pripravljeni smo na to," pravi Đalović in dodaja, da imajo Rečani načrt tudi za morebitne enajstmetrovke.

To bo manjša prednost
Ob Kvarnerju so prepričani, da bo ključ do uspeha v Stožicah sprejemanje boljših odločitev v napadalni tretjini igrišča. "Pred nami je tekma sezone. O nasprotniku vemo bolj ali manj vse in to smo videli že prejšnji četrtek. Pokazali smo, da smo boljša ekipa. V to vsi verjamemo. Majhna prednost na njihovi strani bo domače igrišče in domače vzdušje, a na koncu odločata enajsterici, ki sta na zelenici," je pred povratnim obračunom samozavestno napovedal Toni Fruk.

Toni Fruk
Profimedia


"Odkar sem tu, se ta ekipa ne boji nobenega gostovanja. Začenši z Lillom in še nekaj drugimi tekmami, ko so bili nasprotniki, to je treba reči, močnejši. Fantje so v prvi vrsti veliki profesionalci, resni nogometaši in na njih ta faktor gostovanja ne bo imel vpliva," je bil odločen tudi Đalović.

Rijeka tretjič igra v play-offu kvalifikacij za konferenčno ligo. Doslej se je na zadnji stopnički dvakrat spotaknila; leta 2021 je bil boljši PAOK, lani francoski Lille, ki je v kasnejšem skupinskem delu igral z Olimpijo.

Spomnimo; podobno so pred dobrim letom dni napovedovali tudi v vrstah Ludogorca. "Igrali smo na rimskem Olimpicu, tudi v seviljskem peklu. Vzdušje v Stožicah nas ne skrbi," so v prvih avgustovskih dneh lanskega leta samozavestno poudarjali bolgarski prvaki. In se nato v stoženskem kotlu močno opekli.