© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
18.09.2015 12:44:14

Uefa skrivnostna pri kandidatih za Platinijevega naslednika

Reuters

Če bo Michel Platini prevzel Fifo, bo Uefa primorana poiskati novega predsednika. O kandidati za zdaj še nič.

Štiriinpetdeset predstavnikov Evropske nogometne zveze je tri dni zasedalo nam Malti. Javnost v tem trenutku najbolj zanima, kdo so kandidati za predsedniško mesto v Uefi, če bo zdajšnji predsednik Francoz Michel Platini februarja na izrednem kongresu Fife, izbran za predsednika mednarodne zveze. A vsaj Malta še ni razkrila možnih naslednikov.

Eden od kandidatov naj bi bil Nemec Wolfgang Niersbach, ki pa se spretno izmika medijem. "Lagal bi, če bi trdil, da se tukaj nismo pogovarjali o možnih kandidatih. A to ni bil uradni del zasedanja, seveda pa smo se sem in tja menili tudi o tem. A vse to je hipotetično, zato o tem nima smisla razpredati," je za agencijo dpa povedal Nemec.

Uradno Uefa o kandidatih molči, predstavniki na zasedanju na Malti pa pravijo, da to trenutno ni tematika, s katero se soočajo. "Tukaj se ne ukvarjamo z naslednikom Platinija. Najprej moramo počakati 26. oktober, da bomo sploh videli, koliko je kandidatov za predsednika Fife in kdo so ti kandidati," še pravi Nemec.

Vsi se zavedajo, da bo prvi mož Uefe najprej počakal na 26. februar 2016 in izredni volilni kongres Fife, kjer bo znan naslednik Josepha Blatterja, ki je nogometnemu svetu vladal 18 let. Če bo Francoz s kandidaturo neuspešen, ostaja trdno v stolčku prvega moža nogometnega združenja Stare celine.

"Ne smemo izhajati iz tega, da je Platini že dobil volitve v Fifi. Je favorit in ima podporo Evrope, a s tem boj še ni dobljen," še pravi Niersbach, ki velja za enega od kandidatov za Platinijevega naslednika.

Uefa na menjavo predsednika niti ni povsem pripravljena. Če bo Platini res izvoljen za predsednika Fife, bo Uefa najbrž preložila marčevski kongres v Budimpešti, saj morajo kandidati svoje predsedniške kandidature uradno vložiti tri mesece pred volitvami in kongres bo na sporedu najprej maja meseca. Vsekakor pa so si delegati enotni, da mora v primeru odhoda Platinija Uefa predsednika dobiti vsaj do evropskega prvenstva prihodnje leto, ki se začne 10. junija.