© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Iztok Lukner
Iztok Lukner
18.09.2015 09:02:15

Eleke in Henty za Slovenijo? Mlada Nigerijca sta za!

Drago Wernig - TAKA

Za mnenje o tem, ali bi igrala za slovensko reprezentanco, smo pobarali kar glavna akterja: Blessinga Elekeja in Ezekiela Hentyja.

Blessing Eleke in Ezekiel Henty, obetavna nigerijska napadalca, letos plenita po slovenskih nogometnih zelenicah. Goriška devetnajstica je prvo četrtino prvenstva obeležila s sedmimi zadetki in dvema podajama, Olimpijina petinpetdesetica pa je v tem času prispevala pet golov in tri podaje.

Fanta sta z odličnimi predstavami postala ključna člena svojega moštva in pritegnila zanimanje tujih strokovnjakov in širše nogometne javnosti. Zanimivo je, da napadalca druži kar nekaj skupnih stvari. Oba prihajata iz Lagosa, kjer sta obiskovala nogometno akademijo Flying Sports. Od tam ju je pot najprej vodila v Italijo, iz katere sta se nato preselila na sončno stran Alp, natančneje v Novo Gorico. Henty je bil celo član mladega moštva Milana, ki ga je posodil Gorici, iz slednje pa je nato pozimi prestopil k Olimpiji. Ljubljančani so ga pred začetkom tekoče sezone odkupili od rdeče-črnih in z njim podpisali dveletno pogodbo. Eleke je treniral pri italijanskem Sassuolu, a je imel klub denarne težave, zato ga je Nigerijec hitro zapustil. V Novi Gorici sta skupaj preživela pol leta in se v tistem času precej družila.

ŠE NIKOLI ZA NOBENO
Čeprav oba igrata na mestu napadalca, se po načinu igre precej razlikujeta. Eleke je visok, tehnično odlično podkovan in zelo spreten pred tekmečevimi vrati, je rojen strelec, lahko bi rekli, da ima ubijalski nagon. Na drugi strani je Henty izjemno hiter, prav tako ga krasi zelo dobro tehnično znanje, ob tem pa je še telesno zelo močan. Zaradi njunih navdušujočih iger je marsikdo vsaj enkrat že pomislil na možnost, da bi jima bilo mogoče pametno urediti slovenski potni list in ju povabiti v izbrano vrsto. Eleke je star devetnajst let, Henty jih šteje dvaindvajset, kar pomeni, da bi nadarjena napadalca ob dobrem delu in primernem razvoju lahko predstavljala zelo dobro naložbo za prihodnost.

Pri tem lahko takoj zapišemo, da še nikoli nista igrala za nigerijsko reprezentanco, pri čemer so vštete tudi mlajše selekcije te afriške države. Če smo v uvodu našteli nekaj stvari, ki ju družijo, bomo zdaj takoj dodali še eno. Prejšnji mesec je na njun naslov prišlo vabilo v izbrano vrsto super orlov, a tisto do 23. leta starosti – ta se v teh dneh mudi v Demokratični republiki Kongo, kjer potekajo enajste vseafriške igre. Tako Eleke kot Henty sta udeležbo na igrah zavrnila, saj sta imela (precej pomembnejše) obveznosti v slovenskem državnem prvenstvu.

Z NJIM ŠE MOČNEJŠA
Zamisel, da bi igrala za Slovenijo, se je tudi nam zdela zanimiva, zato smo se odločili, da glavna akterja povprašamo, ali bi ju tovrstna stvar sploh zanimala. Oba sta bila brez kakršnihkoli zadržkov pripravljena izraziti svoje mnenje o tej temi. Ko je slišal vprašanje, se je član primorskega prvoligaša najprej nasmehnil, potem pa v resnejšem tonu nadaljeval: "Seveda me zanima igranje za slovensko reprezentanco, vesel bi bil, če bi dobil priložnost, to bi bilo res dobro. Vendar bi se moral o tem najprej pogovoriti s svojim zastopnikom in slišati njegovo mnenje," nam je zaupal Eleke, ki mu Slovenija predstavlja odlično izhodišče za nadaljevanje kariere, kar je iskreno priznal, nato pa zadovoljno dodal: "Zahvalil bi se bogu, da me je pripeljal sem, tu se odlično počutim, zelo sem zadovoljen. Lahko bi rekel, da je Slovenija nekako celo postala moja druga domovina." Zamisel, da bi v njenem dresu igral skupaj z rojakom, pa se je tudi njemu zdela precej zanimiva. "Vendar vam moram povedati, da doslej o tem nisva nikoli govorila. Je pa res, da me v Novi Gorici prav tako veliko ljudi sprašuje, ali bi igral za Slovenijo."

Pozitiven odgovor smo dobili tudi od Hentyja: "Seveda bi rad igral za slovensko reprezentanco," je najprej izstrelil kot iz topa, v nadaljevanju pa nam je predstavil, kako je naša država videti v njegovih očeh. "Slovenija je odigrala zelo pomembno vlogo tako v mojem življenju kot v moji nogometni karieri. Gre za državo, kjer sem spoznal oziroma našel pravega sebe. Kariero sem začel v Italiji, vendar tam stvari niso šle po mojih načrtih, nato pa sem dobil priložnost za igranje v Sloveniji. Tu sem se pravzaprav na novo rodil, kar je najpomembnejša stvar moje kariere in življenja. In prav zaradi teh stvari Slovenije ne bom nikoli pozabil, za vedno mi bo ostala v lepem spominu. Če bi dobil priložnost, da bi igral za vašo reprezentanco, bi zagotovo razmislil o tem, ampak menim, da bi bilo to zelo dobro. Slovenija je lepa država, tudi izbrano vrsto spremljam, videl sem jo igrati, z mano pa bi postala še močnejša," je hitel razlagati Henty, ki je svoje zadnje besede pospremil z glasnim in nagajivim smehom.

TRDO DELO, PREDANOST, ZADETKI ...
Nemudoma smo se navezali na njegove besede in ga takoj vprašali, kaj bi po lastnem mnenju lahko prinesel izbrani vrsti. "Povsem preprosto, trdo delo in stoodstotno predanost. Ne morem obljubiti veliko zadetkov, lahko pa povem, da bi dal vse za ekipo. Tako je pri Olimpiji in enako bi bilo tudi v reprezentančnem dresu," je odgovoril. Eleke se je na isto vprašanje odzval nekoliko drugače: "Moja pozitivna lastnost je, da bi rad vedno poskrbel, da bi bili vsi srečni in ponosni. Največja želja pa je prav gotovo ta, da bi dosegel čim več zadetkov."

HENTY O ELEKEJU 
Označil bi ga za klasičnega napadalca, klasično "devetko", rojen je za doseganje zadetkov. Je odličen nogometaš z zelo dobrim tehničnim znanjem. Zelo je spreten pred nasprotnikovimi vrati, ko se mu ponudi priložnost, jo zna odlično izkoristiti. Skratka, zame je klasična "devetka".

ELEKE O HENTYJU
Spomnim se, ko sva se pred časom v Nigeriji pogovarjala in je rekel, da je v nogometu dosegel več od mene. Vendar sem mu takrat odvrnil, da ne ve, kaj se bo zgodilo v prihodnosti, to ve samo bog. Je pa resnično zelo dober igralec, odličen napadalec, zelo hiter, odlično tehnično podkovan in telesno izjemno močan.

Prav število doseženih zadetkov je prvina, v kateri je novogoriški napadalec trenutno najboljši v ligi, skupaj z Andražem Šporarjem sta zadela po sedemkrat. Henty je na omenjeni lestvici takoj za njima, skupaj s soigralcem pri zmajih Rokom Kronavetrom sta bila uspešna petkrat. Zbodli smo ga, da gleda mlajšemu rojaku v hrbet, on pa je odvrnil: "Poudaril bi, da nisem eden tistih igralcev, ki samo dosegajo zadetke. S tem mislim, da nisem tipična 'devetka', ampak sem bolj vsestranski. Za svoje zadetke moram več delati, sem kreativen, v Olimpiji moram igrati še za druge soigralce, da bi tudi oni zadevali, prav tako imam svoje zadolžitve v obrambi, tako da ne gre samo za zadetke," nam je opisal, kako so videti njegove delovne naloge pri zeleno-belih, nato pa se je hitro in zelo samozavestno vrnil k lestvici strelcev. "Za Elekejem zaostajam samo za dva zadetka, prav gotovo ga bom premagal. (smeh) To me še dodatno motivira, seveda je moj prvi cilj doseči čim več zadetkov, vendar pa je moštvo vselej na prvem mestu. Moje mnenje je, da sem najboljši v ligi in da moram zato premagati vse, tako razmišljam in to me žene naprej, zato moram biti vedno v najboljši formi.


VEČ RAZNOLIKOSTI V NAPADU
Za konec zanimivega in sproščenega pogovora, v katerem je glavna beseda tekla o naši izbrani vrsti, smo se seveda še enkrat vrnili na izhodiščno temo. Zanimalo nas je, v kolikšni meri vzhajajoči zvezdi slovenskega klubskega nogometa sploh spremljata igre čete Srečka Katanca in kateri slovenski igralec je nanju naredil največji vtis.

"Menim, da gre za zelo dobro moštvo. Videl sem zadnjo tekmo, ki jo je Slovenija dobila z 1:0. Zelo mi je všeč igralec s številko 20, Kevin Kampl, resnično gre za zelo kakovostnega nogometaša," je dejal Eleke, podobno kot pri prejšnjih vprašanjih pa je bil vnovič nekoliko zgovornejši Henty. "Spremljam igre slovenske izbrane vrste in moram poudariti, da sem bil res žalosten, ko je izgubila s Švico. Videl sem tudi zmago nad Estonijo. Gre za kar dobro ekipo, ki bi ji v napadalni vrsti prav prišlo še malo več raznovrstnih igralcev. Za selektorja lahko rečem, da je izjemen in po mojem mnenju opravlja odlično delo." Kar zadeva posameznike, je član Olimpije izpostavil tri. "Napadalec Milivoje Novaković je dober, Josip Iličić je izjemen nogometaš, prav tako mi je všeč Kevin Kampl, vedno ga rad gledam," nato pa nekoliko presenetljivo postregel še s svojim razmišljanjem glede taktike: "Iličiću bi v napadu prav prišel zelo hiter in močen igralec, ki bi mu s svojim pregledom nad igro in odlično podajo lahko natančno podal, ko je ta v polnem sprintu. Mislim, da bi z dvema ali tremi nogometaši, ki bi prinesli dodatno moč in kakovost, Slovenija lahko bila zelo konkurenčna tako v evropskem kot svetovnem merilu."
henty suler