© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
18.09.2015 11:29:43

Fifpro za revolucijo prestopov

Arsen Perić

Mednarodni sindikat poklicnih nogometašev (FIFPro) želi reformo prestopov v nogometu, ki jo mnogi označujejo za novo nogometno revolucijo.

Ustrezen zahtevek bo FIFPro, ki združuje kar 65.000 nogometašev, sprožila na Evropski komisiji v Bruslju. Kot poročata časnika Guardian in FAZ, so pri FIFPro so mnenja, da je trenutni način prestopov, ki je v veljavi od leta 2001, treba nujno spremeniti, saj po mnenju sindikata klubi in zveze zlorabljajo svoj monopolni položaj na trgu. Pri FIFPro-ju trdijo, da nogometna piramida, ki se začne pri mednarodni zvezi in nadaljuje v nacionalnih zvezah, ligah in klubih deluje kartelno in v nasprotju z veljavno evropsko zakonodajo.

"Če se sistem ne bo spremenil, potem lige v vzhodni Evropi pa tudi v manjših zahodnih državah, ne bodo preživele. Prepričani smo, da s številkami lahko potrdimo, da v trenutnem sistemu ni stabilnosti za tiste klube in igralce, ki ne dobijo denarja. Vsi smo enotnega mnenja, da ciljev iz leta 2001 nismo dosegli," pravi generalni sekretar FIFPro-jaja Theo van Seggelen in dodaja, da so bila leta 2001 sprejeta previla le dogovor na osnovi primera Bosman, a da je praksa pokazala potrebo po reformi.

Kot pravijo pri sindikatu, trenutno veljavna pravila ne zagotavljajo izpolnjevanja pogodb, niti niso podlaga za gospodarsko stabilnost klubov. Prav nasprotno, razlike med močnimi klubi in ligami ter šibkejšimi hitro naraščajo, posledica pa je vse bolj neenaka konkurenca v Evropi.

FIFPro zato predlaga v ZDA v posameznih športih že uveljavljeno prakso o kolektivni pogodbi med Mednarodno nogometno zvezo in sindikatom igralcev. FIFPro se pri tem strinja s časovnimi in odškodninskimi omejitvami pri prestopih, a bodo te nastale in se spreminjale na podlagi dialoga med partnerji - zvezo, klubi in igralci. Konkretno pa FIFPro napoveduje lažje prekinitve pogodb za igralce, odpravo izposoje nogometašev, limitiranje velikosti posameznih ekip in omejitev plač za različne svetovalce in menedžerje.