© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
eč
18.09.2015 12:38:04

CELJE - KRŠKO: V želji, da bi lažje zadihali

Grega Wernig

Danes bo odigrana uvodna tekma 10. kroga PLTS, pomerila se bosta zasedbi Celja in Krškega.

V Prvi ligi Telekom Slovenije se začenja druga četrtina, uvodna tekma desetega kroga bo odigrana že danes. Zanimivo bi lahko bilo v Areni Petrol, kjer se bosta udarila Celje in Krško, torej kluba, ki po slabem startu v novo sezono zasedata dno lestvice.

Še nedolgo nazaj je bilo pri obeh klubih vse lepo. Celjani so maja naskakovali zmago v finalu pokala, Krčani so malce pozneje v uvodnih krogih zablesteli v PLTS in bili za trenutek celo vodilni na lestvici. A ni trajalo dolgo, ne v Celju ne v Krškem. Zdaj oba kluba, ki ju loči le 60 kilometrov, preživljata precej težje čase, o tem vse pove že bežen pogled na lestvico. Na tej so Celjani zadnji, Krčani pa predzadnji.

Prav tako je minilo že precej časa, kar se je eden od obeh veselil zmage. Celjski nogometaši so se nazadnje veselili pred mesecem dni, krški pred skoraj dvema mesecema. In tudi če bi njune do zdaj osvojene točke sešteli, bi jih bilo dovolj le za sredino lestvice. Da, kluba sta v krizi, to je dejstvo, ki drži kot pribito. A nekdo bo danes morda lažje zadihal. Tako Celjani kot Krčani so zmage potrebni kot v puščavi izgubljeni popotnik vode. To sicer še nekoliko bolj velja za majskega poraženega finalista pokala, ki na zadnjem mestu za tokratnim nasprotnikom zaostaja za tri točke.

ZA CELJE ENA KLJUČNIH
Če se bodo v Celju želeli veseliti zmage nad novim prvoligašem, bodo morali predvsem strniti svoje vrste v obrambi. Ta je v tej sezoni bolj podobna švicarskemu siru kot neprebojnemu zidu. Marsikaj o tem pove statistika: celjski klub je v celotni pretekli sezoni prejel 31 golov, zdaj v devetih krogih že 21. Od tega kar trinajst na zadnjih treh tekmah, ko so Celjane po vrsti potolkli Olimpija (6:0), Domžale (3:0) in Rudar (4:0).

Vmes je prišlo do spremembe na klopi, vajeti je v roke prevzel Iztok Kapušin, ki je grofe sicer popeljal v četrtfinale pokala, a jih nato v Velenju še kako dobil po grbi. V tem tednu je razpoloženje nekoliko dvignila vrnitev Matica Kotnika, prvi vratar je začel spet trenirati po hujši poškodbi. A še ne bo mogel igrati, kakor tudi ne Tilen Klemenčič, Sunny in Amir Bilali.

Ne glede na vse Kapušin pričakuje, da bodo njegovi varovanci tokrat pokazali vedrejši obraz, hkrati je prepričan, da v mesto ob Savinji prihaja pravi nasprotnik za prekinitev negativnega niza. "Po začetni evforiji in dveh domačih zmagah so Krčani zapadli v manjšo krizo, ampak poznavajoč trenerja Tomaža Petroviča, ki stavi na načrtno in strokovno delo, se zagotovo ne bodo predali in bodo vztrajali po začrtani poti, ki jim je v preteklosti že prinesla veliko dobrih rezultatov. Za nas je to ena ključnih tekem, na kateri preprosto moramo zmagati, saj bi se z zmago približali sredini lestvice. Veseli dejstvo, da fantje zelo zavzeto in zagnano delajo, zato verjamem, da rezultati v prihodnje ne bodo izostali," se nadeja Kapušin. Slednji je pred selitvijo v Celje služboval na Hrvaškem, v preteklosti pa je treniral tudi v Krškem. Tam je člansko ekipo vodil na več kot 70 tekmah, zdaj ga torej čaka obračun z nekdanjim klubom. Brežičan je zaradi tega zagotovo še toliko bolj motiviran, a to zagotovo velja tudi za Tomaža Petroviča. Tudi trenerja Krškega namreč tokrat čaka obračun s klubom, v katerem je v preteklosti že služboval.

ZARES KRŠKA REALNOST
Seveda pa Petrovič v teh dneh zagotovo bolj kot o tem, da bi ponagajal celjskemu klubu, razmišlja, kako Krško spraviti nazaj na noge. Začetek nove sezone je bil sanjski, v mestu ob jedrski elektrarni je zavladala prava nogometna evforija, toda ni trajalo dolgo. Po dveh krogih je novinca med elito "streznil" Maribor, nato je sledilo še šest tekem brez zmage in z le dvema osvojenima točkama.

Marsikdo bo rekel, da je to pač krška realnost, a Petrovič in njegovi varovanci zagotovo razmišljajo drugače. Predvsem bodo poskušali na domačih tleh še ponagajati kakšnemu favoritu, a za obstanek bo bržčas treba "preživeti" tudi kakšno gostovanje. Bi se to lahko zgodilo v Celju? Spomini na prvo tekmo s tokratnim nasprotnikom v tej sezoni so dobri. V uvodnem krogu nove sezone so Celjani kljub temu, da so v Krško pripotovali v vlogi absolutnega favorita, končali na kolenih, veliko zaslug za to je imel tudi Enes Rujović, ki se je podpisal pod zgodovinski prvi gol "nuklearcev" v 1. SNL. No, toda Rujovića ni več v Krškem, skupaj z njim je odšel tudi Bojan Đukić, ki je medtem že našel novega delodajalca v sosednji Italiji, natančneje v Tržiču. Njune izkušnje Krčani pogrešajo, a časa za jadikovanje in objokovanje usode ni. Pred Krškim je preprosto preveč pomembna tekma.

krsko