© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
16.09.2015 18:00:21

Bo Uefa uvedla še tretje evropsko klubsko tekmovanje?

Profimedia

Nekoč so že bili trije evropski pokali: za prvake, za pokalne zmagovalce in ostale. Bi lahko zdaj Uefa poleg lige prvakov in lige Europa uvedla še eno tekmovanje?

V nogometu denar leži na tleh, in zakaj se ne bi sklonili ter ga pobrali, če je to seveda možno? Tudi zaradi ekonomskih razlogov so pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) začeli resno razmišljati o tem, da bi uvedli še tretji evropski pokal za klube. In sicer za tiste, ki se jim ne bi uspelo prebiti skozi kvalifikacije za ligo Europa oziroma tudi ligo prvakov. Takšni – mednje letos recimo sodijo vsi slovenski klubi, ki so sodelovali v mednarodnih bojih – bi kljub neuspehu lahko prezimili v Evropi. A na kakšen način? O tem govoriti je še prezgodaj, za zdaj obstaja le ideja.

"S tem bi dali več priložnosti klubom, ki nikdar ne pridejo do skupinskega dela tekmovanja. Mislim, da smo številni res naklonjeni tej ideji," pravi Volodimir Geninson, generalni direktor ukrajinske zveze. Slednji je skupaj s kolegi iz vseh 53 ostalih članic Uefe na današnjem zasedanju na Malti razpredal o tretjem evropskem pokalu, že zdaj pa je jasno, da pred letom 2018 ni možna nikakršna sprememba. Do takrat so namreč v veljavi v tem trenutku sklenjene in podpisane televizijske pravice.

Kako zanimivo bi bilo takšno tekmovanje, v katerem ne bi bilo najboljših in najbolj atraktivnih klubov, je seveda vprašanje. A očitno pri Uefi že imajo izračun oziroma so prepričani, da bi bilo za atraktivnost vseeno poskrbljeno. No, in tudi klubom bi se verjetno vse skupaj izplačalo, ne nazadnje je Uefa čisto prava tovarna denarja … "Finančni del takšnega tekmovanja ni zanemarljiv, kakor tudi stroški. Jasno je, da nihče ne bo želel sodelovati v tekmovanju, ki bo prinašal izgubo," pravi direktor škotske zveze Stewart Regan. Slednji je med drugim namignil, da bi se takšno tekmovanje verjetno končalo že ob izteku koledarskega leta, tekem bi bilo torej manj. A kot rečeno – ideja je šele v povojih ...