© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič, Robert Balantič
Jure Bohorič, Robert Balantič
16.09.2015 17:33:14

Milanič novi trener Partizana? "Hej, govorite o mojem prijatelju!"

Grega Wernig

Uprava beograjskega Partizana naj bi razmišljala o novem trenerju, kandidat za prevzem črno-belih pa je menda tudi Darko Milanič.

Ko srbski novinar po telefonu pokliče kolega iz Slovenije, obstajata dve možnosti: poklical ga je zaradi prijateljskih vezi, ki so se nekoč stkale, ali pa se je v tamkajšnjem nogometu zgodilo nekaj odmevnega in povezanega s Slovenijo. Včeraj telefon ni zvonil zaradi prijateljstva. Ko smo se javili, je bil prvi stavek udaren: "Darko Milanič bo novi trener Partizana!"

Zgodilo se je zvečer, ko je Slovenijo že pretresala vročica ob selitvi slovitega španskega nogometaša Alberta Riere v Zavrč. Zato morda novica ni bila tako zanimiva oziroma predvsem odmevna, kot bi bila, če bi bil torek zaspan, kot je bilo vsaj zjutraj pričakovati, da bo. Vsaj pred ligo prvakov … Ampak klic je ponudil močno vsebino, ob kateri je slovenski nogometni novinar težko ostal ravnodušen. In smo raziskali zadevo. Ter se vprašali – kdo bi lahko ponudil najiskrenejši odgovor na to, ali bo Darko Milanič res novi trener aktualnega srbskega prvaka. In nismo kolebali dolgo. Jasno. Boljšega in primernejšega sogovornika od Darka Milaniča si ne bi mogli želeti.

PARTIZAN? PRVIČ SLIŠIM!
"Saj veste, kaj nas zanima, mar ne?" smo sinoči namesto z dober večer "pozdravili" Darka Milaniča. "Ne, ne vem," se je odzval strokovnjak iz Izole. "Hoteli smo čestitati," smo se še naprej malce vrteli kot mačka okrog vrele kaše. "Čestitati za kaj?" je bil začuden Primorec. "Ker boste menda kmalu ustoličeni za novega trenerja Partizana," smo razkrili razlog našega klica. "Prosim?" se je vnovič začudil nekdanji trener Maribora. "Prvič slišim. V zvezi s tem z nikomer nisem imel kakršnegakoli stika. To vam zagotavljam. Nič ni na tem," je poudaril Darko Milanič in pristavil: "Ah, pustite mojemu prijatelju Zoranu Milinkoviću, da v miru opravlja svoje delo."

Saj ne, da nekdanjemu trenerju Maribora ne bi zaupali, toda potem smo vseeno zavrteli še številko njegovega agenta Amirja Ružnića. Je morda on prejel kakšno ponudbo za nekdanjega kapetana slovenske reprezentance? "Prvič slišim!" je dal jasno vedeti Ružnić. Nato je dodal: "Veste, kako je … Darko je pogodbeno še vedno vezan na Leeds United. Še za eno leto. In ta pogodba je, kakršna je. Finančno zelo dobra. Zato ne verjamem, da bi se v tem trenutku lahko našel klub, ki bi bil nase pripravljen prevzeti takšno finančno breme. Čez pol leta pa ..."

GUDELJ, ČE BO MILANIČ REKEL NE?
No, ampak čez pol leta bo seveda prepozno. Tudi zaradi tega, ker pri Partizanu ne bodo čakali. Že res, da je Milanič kot nekdanji nogometaš tega kluba (njegov dres je nosil sedem let!) pri črno-belih odlično zapisan (Srbi pravijo, da bi se navijači bolj razveselili le Srečka Katanca, če bi pač že padla odločitev, da bo trener "Janez"), toda na stadionu, ki je nekoč nosil ime jugoslovanske vojske, šest mesecev ne bodo čakali. Tudi zaradi tega, ker so menda že dogovorjeni z Nebojšo Gudljem. Nekateri srbski mediji so sicer sinoči poročali, da je 46-letni nekdanji trener NAC Brede prvi favorit za prevzem Partizana, toda beograjski viri so nam zaupali: "Ni res. Bo pa Gudelj postal trener, če bo Milanič rekel ne."

In kot se zdi, je strokovnjak iz Izole res rekel ne. Čeprav se poraja vprašanje: ni morda storil napake? Pogodba z Leeds Unitedom bo kmalu potekla, a čez pol leta bo spomin nanj še toliko bolj zbledel. In kdo ga bo tedaj sploh želel? In tudi – ali ne bi bilo pametno oditi tja, ker te cenijo, kujejo v nebo? Saj denar vendarle ni vse ...