© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
16.09.2015 13:48:56

ND Ilirija 1911: V Šiški je še nekaj odprtega ...

ND Ilirija

V uradnem imenu nosijo letnico 1911 in se predstavljajo kot najstarejši nogometni klub v Sloveniji. ND Ilirija se počasi pobira na noge.

Nogomet v Ljubljani kot kaže doživlja pravi preporod. Čemu je tako, ni povsem jasno, nogometne navijače pa lahko veseli, da se poleg Olimpije prebujajo tudi druga tradicionalna nogometna okolja v Ljubljani.

Olimpija, Slovan, Svoboda, Tabor 69, Interblock, Krim, Šmartno, Belinka, Ilirija, Hermes Ljubljana in Bravo so bolj ali manj prepoznavni nogometni klubi v Ljubljani. Slovenska prestolnica ima enega prvoligaša, ki je v tem trenutku res na prvem mestu, potem pa dolgo časa nič. Ljubljanski klub najdemo šele v tretji ligi – center, kjer igrata Ilirija in Bravo. In to je to iz Ljubljane, kar spada pod okrilje Nogometne zveze Slovenije. Prestolnica premore torej bore tri klube v treh malce kakovostnejših slovenskih ligah.

Ali je to dovolj ali ne, za največje slovensko mesto, ki ima blizu 300 tisoč prebivalcev, presodite sami. Nam se zdi to precej mizeren izkupiček za Ljubljano, ki ima seveda daleč največ otrok, ki se želijo ukvarjati z nogometom, zato tudi največ nogometnih šol in potem ... se vse nekam izgubi.

#ILIRIJAOŽIVLJENA
S tem sloganom pa so se oživitve nogometa v Ljubljani, ali če smo natančnejši, v Šiški, lotili zanesenjaki, ki jim ni vseeno, kaj se bo zgodilo z nogometom v Ljubljani, z otroki, mladimi ... Zanesenjaki, ki si želijo, da bi se morda nekoč v Ljubljani igral mestni prvoligaški derbi. Do tam je še dolga pot, vendar je treba biti potrpežljiv in pravi koraki vedno vodijo v pravo smer.

ilirija 2
ND Ilirija

Ob imenu kluba imajo zapisano letnico 1911 in to naj bi pomenilo, da so najstarejši slovenski klub, čemur pa mnogi oporekajo. "Ilirija je najstarejši slovenski nogometni klub, najstarejši nogometni klub v Sloveniji pa je Nafta Lendava, ki so ga ustanovili Madžari; drugi je bil Hermes, ki so ga ustanovili Avstrijci, živeči v Ljubljani. Potem pa je bila že Ilirija," je za uvod povedal predsednik kluba, nekdanji nogometni vratar, Marjan Dermastija, ki se trudi že nekaj let, v zadnjem času pa so se pojavile tudi tekmovalne ambicije. Morda celo prva liga? "Drži. Upravni odbor dela že sedem let in je klub potegnil iz blata. Pred letošnjo sezono pa so nastali premiki v organizaciji, saj smo ustanovili podjetje Ilirija 1911, d. o. o., ki bo skrbelo, da bodo stvari v klubu potekale nemoteno. Zdaj so torej ambicije narasle in hočemo čim prej narediti korak naprej, torej v drugo ligo, in morda potem startati tudi na najboljšo slovensko ligo. Res pa je, da imamo težavo, ki nas lahko zavre. Če ne bo pogojev, torej infrastrukture, potem se ta projekt ne more nadaljevati, vsaj uspešno ne," je govoril predsednik kluba in dodal: "Klub je finančno urejen, saj v zadnjih sedmih letih nismo imeli nobenih finančnih pretresov. Za prej pa ne morem govoriti. Klub je res zgledno urejen, vendar se zavedamo, da ne moremo preskakovati stopnic. Treba je delati počasi in tudi klub bo rasel sam po sebi. Želja je, da bi nekoč imeli mestni derbi med Ilirijo in Olimpijo. To bomo poskušali uresničiti, zato smo se v klubu tudi zbrali ljudje, ki po mojem mnenju lahko vzdržimo strokovno in finančno."

Klub se je znašel v precepu, saj ne morejo vlagati v infrastrukturo, ker še ni dorečeno lastništvo objektov in zemljišča. V klubu pa dobro delajo z mlajšimi selekcijami, saj imajo ogromno otrok. "Imamo največ otrok v Ljubljani. V prejšnji sezoni smo imeli 240 otrok, ki so trenirali pri nas. Z množičnostjo torej nimamo težav, težave pa so pri pogojih dela – premalo urejenih površin ..."

V klubu so se odločili, da je njihov cilj preboj v drugo ligo, čeprav imajo po štirih krogih že pet točk zaostanka za Bravom in Ivančno Gorico. "Prvenstva nismo začeli tako, kot smo si sami želeli. Mislim, da je vse skupaj posledica tega, da smo v prvem krogu pokala izločili lanske prvoligaše iz Radomelj. Nastala je evforija, ki očitno ni bila upravičena."

POKALNA NAGRADA PROTI DOMŽALAM
Glede na kakovostno razliko med tekmecema bi bilo vse drugo razen zmage gostov iz Domžal veliko presenečenje. Toda tako je bilo že v prvem krogu proti Radomljam. "Za nas je to nagrada za delo, ki smo ga opravili do zdaj, in najava resnega delovanja v naslednjih letih. Od te pokalne tekme ne pričakujemo prav veliko, saj vemo, kaj pomenijo Domžale v slovenskem nogometnem prostoru. Pričakujemo pa lep nogometni dogodek in za nas svojevrstno nagrado, da lahko igramo proti takemu nasprotniku. Pričakujemo tudi kar nekaj gledalcev, da naredimo še nekaj za njih."

Šiška je bilo vedno nogometno okolje. "Spomnim se časov, ko sem tudi jaz stal med vratnicama in je Ilirija igrala v prvi slovenski ligi. V prvem krogu smo igrali proti Olimpiji in izgubili z golom Zorana Ubavića, ki je zabil v 85. minuti. Takrat je bilo na tekmi od tri do štiri tisoč gledalcev," je še povedal Dermastija.

No, Valentin Vodnik je leta 1809 napisal svojo pesnitev Ilirija oživljena. Luč sveta je z objavo zagledala leta 1811 in potem so sto let pozneje slovenski zanesenjaki začeli igrati nogomet, združeni v klub Ilirija. In leta 2015, torej več kot sto let po tem, se začenja nova zgodba Ilirije.

ilirija 1
ND Ilirija